IMM

UniCredit ia 160 de milioane de euro de la Fondul European de Investiţii pentru a finanţa apoi IMM-urile inovative

UniCredit ia 160 de milioane de euro de la Fondul...

Autor: Corina Zamfir

19.01.2017, 18:15 400

Grupul bancar UniCredit a semnat cu acord cu Fondul European de Investiţii (FEI) pentru acordarea de credite în valoare de 160 de milioane de euro IMM-urilor inovative din 8 ţări printre care şi România.

Acest acord va permite UniCredit, prin subsidiarele sale, sa ofere finantare suplimentara in valoare de 160 de milioane de euro companiilor inovatoare din Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania si Serbia.

“Acest acord este o veste excelenta pentru companiile mici innovative din aceste 8 tari. Finantarea suplimentara de 160 de milioane de euro disponibila prin acest acord demonstreaza ca Planul de Investitii joaca un rol crucial pentru Comisia Europeana in atingerea obiectivului de a sprijini IMM-urilor sa creeze joburi, sa inoveze si sa creasca”, a spus vicepreşedintele Comisie Europene Jyrki Katainen.

“Acest acord de garantare la nivelul grupului UniCredit pentru IMM-uri va fi de mare ajutor pentru tarile din Vestul Balcanilor si din Europa de Est in sprijinirea activitatii de inovare si antreprenoriat. Sunt increzator ca reteaua UniCredit din cele 8 tari va tinti companiile cu potential inalt de crestere, care vor avea capacitatea de a transforma finantarea obtinuta in crestere economica si locuri de munca nou create”, a menţionat Pier Luigi Gilibert, directorul executiv al FEI.

“Suntem ferm angajati in sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii din Europa Centrala si de Est (CEE). Datorita noii facilitati de garantare si retelei noastre extinse, putem sprijini mai intens dezvoltarea IMM-urilor inovative din diferite tari unde clientii nostri vor avea acces mai facil la finantare si vor beneficia de costuri ale creditului mai bune”, a menţionat Carlo Vivaldi, Seful Diviziei Europa Centrală şi de Est din UniCredit.

În România, UniCredit se află pe locul 5 din punct de vedere al cotei de piaţă.

Europa Centrală şi de Est are oriunde creştere economică de 3% pe an, de trei ori peste cel al Uniunii Europene. Totuşi, în această zonă, activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii este destul de scăzută pentru că, istoric, accesul la resurse financiare a fost mai redus versus multinaţionalele care au apărut în această zonă după căderea comunismului.

Uniunea Europeană face eforturi pentru a crea o pătură puternică de antreprenori locali în fiecare ţară pentru a reduce dependenţă de grupurile mari.

În România, business-ul este extrem de polarizat. Sunt foarte multe companii mici fără putere (600.000) care au între 0 şi 9 angajaţi, iar la polul opus sunt numai 3.100 de companii care au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, dar care fac jumătate din cifra de afaceri totală a tuturor firmelor din România, care a fost de 275 miliarde de euro în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO