Info

Bunuri nevândute ale familiei Ceauşescu vor fi distruse din cauza uzurii

Bunuri nevândute ale familiei Ceauşescu vor fi distruse...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

17.04.2014, 15:32 1071

Înainte de a începe operaţiunea de distrugere, Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS), conform unui document obţinut de MEDIAFAX, va forma o comisie compusă din reprezentanţi ai regiei şi ai ministerelor Culturii şi Muncii şi va inventaria toate aceste bunuri care nu au putut fi vândute prin licitaţie, urmând să le folosească pentru dotarea vilelor de protocol, să le împrumute muzeelor sau să le acorde gratuit serviciilor publice de asistenţă socială.

Bunurile care, însă, nu vor fi astfel valorificate şi cele aflate într-o stare avansată de degradare, care nu pot fi valorificate, vor fi distruse de către RA-APPS.

În documentul citat se arată că, în baza Sentinţei Penale definitive 1/1989 a Tribunalului Militar Sectorial Bucureşti, prin care s-a dispus confiscarea totală a averii soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, în proprietatea RA-APPS au fost incluse mai multe bunuri, provenite din cadouri şi confiscări, din care cea mai mare parte a fost vândută în perioada 1999-2001 prin licitaţii, cu strigare sau pe Internet, sau prin consignaţie. Bunurile rămase au fost din nou scoase la licitaţie, dar fără să mai fie vândute.

"Unele bunuri devenite proprietate de stat prin confiscare, rămasă în urma valorificării prin licitaţie şi consignaţie, sunt uzate fizic şi moral şi constau din dulapuri, oglinzi, covoare, confecţii, metraje, îmbrăcăminte, încălţăminte, iar starea este influenţată de vechimea lor şi de mutarea în diverse depozite începând cu anul 1990, astfel că unele dulapuri au uşile crăpate, oglinzile sunt mătuite, covoarele sunt într-o stare avansată de degradare (cu toate că s-au făcut numeroase dezinsecţii), obiectele din sticlă sunt ciobite, confecţiile, metrajele, încălţămintea sunt deteriorate", se arată în document.

Bunurile au fost depozitate şi mutate începând cu 1990 în diferite locaţii, respectiv subsolul Clubului Dacia, Mausoleul din Parcul Libertăţii, fosta sucursală Bucureştii Noi, subsolul Ana Aslan - secţia Otopeni.

"Este de subliniat că multe din aceste bunuri au fost folosite, purtate şi nu au fost noi la preluare", se mai arată în document.

Argumentul Guvernului pentru distrugerea acestor bunuri este că, din cauza vechimii şi a uzurii, vânzarea prin licitaţie nu ar acoperi cheltuielile cu organizarea licitaţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO