Auto

Cum arată planul centurii de la Comarnic în viziunea CNAIR: Construită de sicilieni, cu o bandă pe sens şi licitată fără „capete”, pentru mai multe şanse de a se transforma într-un drum izolat

Cum arată planul centurii de la Comarnic în viziunea...

Autor: Bogdan Alecu

07.12.2017, 13:38 3593

Acum două zile, pe 5 decembrie, a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie pentru Centura Comarnic, între poziţiile kilometrice 0 şi 2Ă850. Contractul a fost încheiat cu Asocierea Next Level Europe-Eurostrade-Groma Societa Di Ingegneria pentru suma de 17.043.587,58 lei fără TVA şi are o durată de 31 luni (3 luni proiectare, 4 luni execuţie în teren şi 24 luni garanţie).

Asociaţia Pro Infrastructura a prezentat primele imagini cu planul viitoarei centuri ocolitoare, care va porni din DN1, la actuala intersecţie dintre DN1 şi DC119, respectiv DC1F, va continua pe traseul DC119, rămânând pe un traseu cuprins între Râul Prahova şi calea ferată Bucureşti-Braşov până la capătul tronsonului, în zona de vărsare a Râului Bătrâioara în Prahova. Centura va avea o bandă pe sens, ceea ce în continuare va duce la formarea de blocaje pe Valea Prahovei.

Vedeţi AICI galerie foto cu planul centurii de la Comernic, în viziunea CNAIR 

„Deşi este greu, ne străduim să trecem cu vederea criticile vehemente aduse constructorilor pe care mulţi experţi îi văd incapabili să ducă acest obiectiv la bun sfârşit. Ne dorim ca acest proiect să fie finalizat în 7 luni însă, din experienţa actualelor proiecte pe care CNAIR le derulează, încadrarea în termenul contractual se va lovi de realitatea dură a birocraţiei româneşti. Mai mult decât atât, riscăm ca acest drum să devină o "centură muzeu" (ştiţi că deja avem autostrăzi muzeu). Capătul de nord al centurii (km 2 - km 3), care prevede conexiunea cu DN1 şi include două pasaje subterane (unul pe sub magistrala de cale ferată, celălalt pe sub DN1), nu este inclus în contractul proaspăt semnat”, explică Asociaţia Pro Infrastructura.

Cine sunt câştigătorii licitaţiei? Next Level Europe a avut anul trecut un business de 0,5 mil. lei şi a fost înfiinţată în 2015, având în 2016 un număr mediu de angajaţi de 18 persoane, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, iar aceasta este deţinută de Andrea şi Francesco Palla. A doua firmă din consorţiu este Eurostrade SRL care are sediul central în Sicila. A treia firmă, Groma Societa Di Ingegneria, este, potrivit celor de la Digi24 o mică firmă italiană de proiectare, cu până în 10 angajaţi, înfiinţată în 2014.  

Practic, Compania de Drumuri a dat un proiect crucial pe mâna a trei firme minuscule care cel mai probabil vor bloca proiectul încă de la început. Tot aşa a procedat şi cu Centura de la Mihăileşti, Giurgiu, unde licitaţia a fost câştigată de spaniolii de la Copisa, care au pierdut un an întreg fără să construiască nimic.

Potrivit experţilor, să nominalizezi la construcţia unui proiect de infrastructură companii fără angajaţi înseamnă condamnarea din start a lucrării şi implicit blocarea sa. În condiţiile date, câştigătorii fie vor subcontracta, dar în condiţiile date subcontractorul va trebui să construiască cu un preţ şi mai mic, şi implicit lucrarea va fi una de slabă calitate - în cel mai bun caz, dacă chiar va exista cineva să efectueze lucrarea, fie constructorul va spune că nu realizează proiectul şi implicit va trebui reorganizată licitaţia, rezolvate constestaţiile şi nominalizarea unui nou constructor. Ca exemplu, licitaţia pentru centura de la Comarnic a fost lansată la începutul anului trecut – deci numai licitaţia durează aproape doi ani.

Tot ca termen de comparaţie, Compania de Drumuri a nominalizat anul trecut un constructor turc la construcţia centurii de la Bacău, care în un an a realizat numai 2% din proiect după care a abandonat lucrările. Prin acest lucru, compania de drumuri a blocat centura Bacăului din nou pentru mai mulţi ani. Astfel de proiecte sunt blocate pe termen nelimitat în contextul în care statul nominalizează constructori fără muncitori şi experienţă în construcţii extrem de importante.

Pentru a debloca lucrări cheie, guvernul condus de Dacian Cioloş demarase un program de construcţie în regie proprie. Acest proiect a fost blocat, iar acum în fruntea licitaţiilor au revenit firme fără experienţă care doar blochează proiecte, nu şi construiesc ceva.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO