Info

Noul concept al zilelor noastre: infidelitatea pe online. 6 semne care arată că partenerul te înşeală pe Facebook

Noul concept al zilelor noastre: infidelitatea pe online....
22.06.2017, 14:29 664

Nu cu mult timp în urmă, singura formă de infidelitate era contactul fizic dintre două persoane, iar infidelitatea era uşor de recunoscut. Dacă o persoană avea contact sexual în afara relaţiei de bază cu un vecin, coleg, o cunoştinţă ocazională, se considera că aceasta îşi înşeală partenerul.

În zilele noastre, infidelitatea şi-a schimbat radical definiţia, iar psihologul Gabriela Marin consideră că infidelitatea se manifestă şi fără contact fizic, ci pur şi simplu prin apropierea în mediul online. “În zilele noastre, când ne petrecem din ce în ce mai mult timp în mediul online, orice aspect al vieţii noastre cotidiene îşi găseşte un corespondent în lumea digitală. Flirturile se facă în social media sau chat-rooms, sexualitatea se explorează cu ajutorul webcam-ului sau a pornografiei, iar aplicaţii precum Tinder sunt create special pentru a găsi persoane disponibile. Dincolo de aceste aspecte, în lumea modernă, infidelitatea îmbracă mult mai multe forme: de la aventuri reale în afara relaţiei, la virtuale, până la ascunderea unui cont bancar. Într-o accepţiune comună,  infidelitatea sexuală este ascunderea faţă de partener a unor secrete de natură sexuală care pot pune în pericol relaţia”, spune Gabriela Marin, psiholog..

Chiar  dacă partenerul are sau nu contacte de natură sexuală în afara relaţiei, Gabriela Marin a identificat 6 semne ale faptului că unele dintre activităţile online ale oamenilor au tendinţa de a ameninţa relaţia.

  1. Este deseori preocupat de conversaţiile digitale în scris, dar niciodată nu menţionează despre ce este vorba. “Utilizarea compulsivă a telefonului mobil poate fi o sursă constantă de conflict în cadrul relaţiilor, deoarece partenerul se simte exclus, cel în cauză acordând mai multă atenţie telefonului decât discuţiilor cu persoana de lângă el. Atunci când observaţi că partenerul dumneavoastră reacţionează emoţional în faţa ecranului, dar nu vă permite să aflaţi despre ce este vorba, apare un zid gros în relaţie. Desigur că nu trebuie să cereţi ca cineva să fie ca o carte deschisă în ceea ce priveşte activităţile online, fiecare dintre noi are nevoie de o intimitate personală; dar dacă conversaţiile virtuale ale partenerului îl desprind de la prezent şi de la a fi cu dumneavoastră, iar acesta nu face niciun efort să corecteze acest lucru, atunci atenţia şi priorităţile lui s-ar putea să fie îndreptate în altă parte.
  2. Primeşte mesaje la orice oră, inclusiv noaptea târziu. Acum 20 de ani, dacă un prieten sau un coleg de muncă v-ar fi sunat partenerul la 11 noaptea, când eraţi deja în pat, v-ar fi deranjat. Acum, însă, de la apariţia smartphone-urilor, a devenit social acceptat să îi scrii cuiva (şi chiar să aştepţi un răspuns) mult după limita orară maximă tradiţională. Un mesaj primit noaptea de la un prieten nu reprezintă neapărat o cauză de îngrijorare, unele cupluri chiar se relaxează împreună cu telefoanele în faţă. În schimb, dacă conversaţiile târzii în noapte apar tot mai des şi îşi croiesc drum chiar în dormitorul dumneavoastră, atunci s-ar putea ca deja sunteţi opţiunea a doua.
  3. Vă treziţi şi observaţi că partenerul este pe Facebook, dar se ascunde repede când vă vede. “Deoarece tot mai multe persoane dorm cu telefonul mobil în apropiere (fapt care a fost demonstrat ca fiind deranjant pentru odihna şi sănătatea voastră), creşte şi probabilitatea purtării unor conversaţii online. Este acceptabil ca partenerul să petreacă timp pe Facebook, dar dacă se ascunde de dumneavoastră, aţi putea să îl  întrebaţi de ce.
  4. Este foarte posesiv în legătură cu telefonul sau tableta. “Persoanele care se comportă neobişnuit încercând să ascundă ceva, sunt foarte atenţi să nu fie prinşi şi pot fi uşor de observat. Dacă îşi protejează telefonul cu orice preţ, închide ferestrele deschise atunci când vorbeşte la telefon sau vă împiedică să trageţi cu ochiul la ceea ce scrie, sunt şanse mari ca partenerul să aibă un motiv special. Poate avea reacţii nefireşti de iritabilitate sau supărare atunci când îi luaţi în joacă telefonul sau tableta, fără niciun motiv serios..
  5. Observaţi persoane care îi comentează pe profilul de Facebook sau dau share-uri, fără ca dumneavoastră să le cunoaşteţi. “Multe persoane nu îşi ştiu nici măcar prietenii propri din mediul virtual, cu atât mai puţini pe ai partenerului. Cu toţii avem colegi de muncă, prieteni ai prietenilor sau colegi de şcoală generală în lista de prieteni, pe care nu i-am putea recunoaşte. În schimb, dacă o persoană este peste tot în mediul virtual şi manifestă un nivel de apropiere şi de umor nepotrivite, faptul că partenerul nu vă povesteşte despre respectivul prieten poate fi un semn că are ceva de ascuns.
  6. Devine defensiv în legătură cu timpul pe care îl petrece pe telefon sau vă acuză pe dumneavoastră de comportament neadecvat. “Dacă partenerul ştie că face ceva greşit, vă poate ataca pe dumneavoastră în primă fază, sau poate deveni foarte defensiv, în încercarea de a vă opri să aflaţi. Poate nici să nu deschidă subiectul despre cât timp petrece pe telefon, dar să vă conteste obiceiurile dumneavoastră online. De unde atâta preocupare? Poate fi un semn că se protejează pe sine în legătura cu ceva ce vă ascunde de ceva timp. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO