Info

(P) 10 sfaturi pentru antreprenori, via Monte Carlo

(P) 10 sfaturi pentru antreprenori, via Monte Carlo

Autor: Publicitate

19.06.2017, 11:39 331

De trei ani, România e prezentă la competiţia mondială  dedicată antreprenoriatului, EY World Entrepreneur Of The Year, care are loc în iunie la Monte Carlo. Anul acesta, în finală au participat 59 de antreprenori din 49 de ţări. România a fost reprezentată de Cristian Covaciu, câştigătorul etapei naţionale EY Entrepreneur Of The Year România 2016, Director General şi fondatorul IPEC - o afacere începută în 1990, cu venituri anuale de 22 milioane de euro şi 800 de angajaţi. La momentul actual, firma produce 1% din vesela din întreaga lume. Ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, şi dumneavoastră aţi mâncat dintr-o farfurie produsă la Alba Iulia.

Alături de Cristian Covaciu s-a aflat la Monte Carlo şi Dan Isai, Emerging Entrepreneur Of The Year România 2015, fondatorul Salad Box, linia de restaurante fast-food sănătos, care a regândit ideea de salată.

Cum este experienţa unui antreprenor român la Monte Carlo? Şi care sunt sfaturile pentru antreprenorii începători?

1.       La un eveniment important, de genul EY World Entrepreneur Of The Year, e bine să laşi frica deoparte şi să abordezi oamenii de afaceri. Până la urmă, ce ai de pierdut?! Să nu te bage în seamă, să nu-ţi vorbească – adică ceea ce s-a întâmplat şi până acum. Dar, pe de altă parte, poţi câştiga un contact, o relaţie, poate chiar un prieten, spune Dan Isai.

2.       Când vii la Monte Carlo şi asculţi istoria companiilor care s-au dezvoltat la nivel mondial, îţi dai seama că eşti foarte mic şi nu poţi decât să pleci capul. Pe de altă parte, te ambiţionezi să faci mai mult. E nevoie şi de umilinţă, dar şi de ambiţie.

3.       Când întâlneşti o persoană importantă din lumea afacerilor, nu face pitch pentru propria companie. Lumea e sătulă de asta…

4.       Cel mai greu lucru când vine vorba de intrarea pe pieţele internaţionale, fie că este vorba de joint venture sau de franciză, este găsirea partenerului. Până la urmă, el e imaginea ta în piaţa respectivă. Ia-ţi timp ca să găseşti partenerul de afaceri care ţi se potriveşte.

5.       Lasă deoparte sentimentul de inferioritate. Multe companii româneşti sunt puternic tehnologizate şi inovatoare, crede Covaciu. Interacţionează de la egal la egal cu colegii din alte ţări.

6.       Se zice că inovaţia e ceva vechi, pus într-un context nou. Aşa e şi cu afacerea ta. Uită-te la airbnb. Cine ar fi zis, acum câţiva ani, că lumea ar vrea să lase un străin să stea la tine în casă, pentru o sumă de bani? La fel şi cu Uber. Afacerile respective au început la momentul potrivit, după criza financiară, când oamenii aveau nevoie de un venit suplimentar.

7.       În viitor, munca de rutină va fi înlocuită de automatizare. Antreprenorii sunt oamenii care se adaptează uşor, care inovează, care iau riscuri. Antreprenorii nu vor rămâne fără job-uri.

8.       În România, suntem într-un moment critic, în care antreprenorii care şi-au început afacerile după anii ’90 au ajuns la o vârstă, când nu mai au energie şi motivaţie, iar cei care vin din spate nu au fost educaţi sau nu au avut şansa să crească la un nivel destul de mare. Dan Isai te sfătuieşte să-ţi cauţi un mentor.

9.       Ţinteşte sus! Dan Isai: “Eu încă am ambiţia să las în spatele meu mai mult decât o companie naţională sau regională. Mult timp m-am minţit zicând că o fac pentru copiii mei, ca să trăiască ei mai bine, ca să aibă mai multe oportunităţi decât am eu. Să fim serioşi, le au oricum! Deci nu-i adevărat. O fac pentru mine. Pentru că îmi place.”

10.   Foloseşte noile tehnologii. La IPEC, Cristian Covaciu foloseşte 250 de roboţi iar, pe viitor, planul este ca toată producţia fabricii să fie automatizată. “Cel mai bun mod de a fi în pas cu noile tehnologii este să le creezi chiar tu. ”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO