Info

(P) Direcţionarea profitului pentru proiecte cu impact social – ultimul an

(P) Direcţionarea profitului pentru proiecte cu impact...

Autor: Publicitate

19.12.2017, 16:09 239

Proiectele sociale nu reprezintă o prioritate pentru statul român, acesta preferând să le lase în seama organizaţiilor non-profit. De ani de zile, asociaţiile şi fundaţiile au înţeles şi acceptat că, în lipsa statului român, rolul lor este de a veni în sprijinul celor fără şanse, fără altă speranţă : bolnavi, neasiguraţi, fără locuinţe, fără sprijin - vârstnici, copii, adulţi. În fiecare an, organizaţiile non-profit aveau însă posibilitatea de a primi, prin redirecţionare, 20% din impozitul pe profit al companiilor, iar companile beneficiau de un regim fiscal favorabil.

Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria, singura fundaţie din România care are policlinici sociale destinate persoanelor fără venituri şi asigurări medicale consideră că eliminarea acestei facilităţi fără înlocuirea ei cu o altă măsură de sprijin ar putea bloca anul viitor proiectele sociale de care mii de oameni au nevoie. La nivelul Bucureştiului, cel puţin, conform unor date neoficiale, peste 30% din oameni sunt fără venituri şi aigurări medicale”, Cristiana Mateoiu, director executiv.

Această facilitate era un fel de compensaţie tacită a statului pentru că au ales să lase policlinicile sociale, renovarile de spitale, construirea altora noi, dotarea cu aparatura în maternităţi, centre pentru copii sau spitale pentru boli terminale pe seama organizaţiilor şi asociaţiilor,

Până la 31 decembrie

Este posibil ca anul acesta sa fie însă ultimul an în care se mai poate profita de acest statut favorabil. De la 1 ianuarie 2018, mai bine de 80% din companiile care puteau să facă acest gest, vor pierde aceasta posibilitate.

Manuela Furdui, managing partner Finexpert, prima companie românească de contabilitate şi consultanţă financiară : ”Având în vedere lipsa de predictibilitate şi incertitudinea ce trenează asupra cadrului fiscal aplicabil în 2018, recomandăm societăţilor plătitoare în prezent de impozit de profit care ar putea intra sub incidenţa regimului micro începând cu 1 ianuarie ca acţiunile de sponsorizare să fie întreprinse până la 31 decembrie 2017 pentru a beneficia de regimul fiscal actual favorabil.

Printre multiplele inconvenienţe generate de această modificare, reamintim faptul că trecerea la regimul microintreprinderii va face inaplicabilă folosirea creditului fiscal pentru acţiunile de sponsorizare intreprinse, fiind supuşi astfel unui impozit pe cifra de afaceri. În prezent, există amendamente în dezbatere cu privire la opţionalitatea acestui regim sub condiţia ca societatea să aibă un capital social subscris în sumă de minim 45.000 Lei şi cel puţin 2 salariaţi. În acest context incert, atragem atentia asupra faptului că, în cazul in care amendamentele propuse nu se vor concretiza, aceste modificări legislative vor avea un impact dramatic asupra entitătilor non-profit a căror sursă principală de finanţare este constituită din sponsorizările primite de la contribuabilii plătitori de impozit pe profit care îşi pot diminua obligaţiile de plata la bugetul de stat prin intermediul creditului fiscal”.     

De la 1 ianuarie 2017, toate companiile cu cifra de afaceri de sub 500.000 euro au devenit microintreprinderi, deci plătitoare de impozit pe venit –cu excepţia companiilor care desfăşoară activităţi de consultanţă şi management, care au rămas în continuare plătitoare de impozit pe profit. De la 1 ianuarie 2018, vor deveni microintreprinderi şi companiile de până în 1.000.000 euro cifra de afaceri.

###

Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria este o organizaţie neguvernamentală care oferă, de peste 6 ani, o gamă largă de servicii medicale gratuite  persoanelor fără venituri şi asigurări medicale si la preturi foarte mici persoanelor cu venituri sub 800 de lei/luna. În plus, în cele două centre educaţionale din Clinceni şi Băneasa vin zilnic peste 160 de copii din familii defavorizate unde sunt întâmpinaţi de mai bine de 15 dascăli angajaţi şi voluntari.

In 2017, fundaţia a lansat opt programe medicale — Împreună pentru acces la sănătate, Împreună pentru mame şi copii sănătoşi, Cancerul nu ne mai desparte, Împreună oferim sănătate şi demnitate, Împreună pentru sănătate şi speranţă,  Împreună pentru inimile pacienţilor sociali, Zâmbete  pentru mame şi copii dar şi continuarea celor din anii trecuţi Programul pentru Sănătatea Femeii, Programul Dentist pentru copiii pacienţilor sociali şi Programul de Grup suport psihologic pentru femeile bolnave de cancer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO