Info

(P) Dragoş Mărăcine, country president, Securitas România: Piaţa serviciilor de securitate are potenţial de dezvoltare în România. Vom digitaliza toate serviciile în următoarea perioadă

(P) Dragoş Mărăcine, country president, Securitas...

Autor: Publicitate

26.05.2017, 14:08 1669

Afacerile companiilor din industria de servicii private de securitate, o piaţă evaluată la circa 750 de milioane de euro anul trecut în România, au mare potenţial de dezvoltare pe plan local, iar digitalizarea si tehnologizarea vor avea un impact semnificativ în această direcţie.

„Piaţa serviciilor de securitate se află într-o continuă transformare, unde multe firme se dezvoltă <peste noapte>, dar şi dispar la fel de repede, cu dese <intervenţii> ale autorităţilor. Totuşi, credem că este o piaţă cu potenţial de business, unde firmele cu planuri concrete pe termen mediu si lung vor avea succes în faţa celor care îşi doresc doar un câştig rapid”, a explicat Dragoş Mărăcine, country president al Securitas România, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria serviciilor private de securitate. 

Cu o prezenţă de zece ani pe piaţa din România, Securitas România, parte a grupului suedez Securitas AB, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 83 milioane de lei (18,5 milioane de euro), în creştere cu 35% faţă de anul anterior. În ceea ce priveşte planurile de viitor pentru dezvoltarea activităţii din România, CEO-ul Securitas Romania spune că, în următoarea perioadă, compania se va orienta spre dezvoltarea unui nou segment de business şi spre digitalizare. 

„Ne concentrăm pe sectorul de prevenire şi stingere a incendiilor: am investit în echipamente, specialişti şi suntem în proces de avizare a entităţii Securitas Fire & Safety, parte a grupului Securitas România. Conform strategiei de dezvoltare pana in anul 2020 a grupului Securitas AB, ne îndreptam atenţia spre digitalizarea întregii game de servicii pe care o oferim. În următoarele 12-18 luni vom pune la dispoziţia clienţilor noştri un sistem de raportare automată, care va permite o informare instantanee atat intern cat si pentru clienţi. 

Acest sistem digital va aduce cu sine, conversia de la securitatea reactiva la cea proactiva si apoi la predictibilitate in asigurarea afacerilor clientilor noştri”, a mai spus Dragoş Mărăcine. Avansul tehnologiei a început deja să reducă din nevoia de resurse umane şi in industria serviciilor de securitate, însă şeful Securitas admite că, momentan, costurile cu forţa de muncă în România sunt mici comparativ cu alte tari din estul Europei, ceea ce face ca tehnologia să reprezinte un procent scăzut din totalul vânzărilor pieţei de securitate.

„Securitas România este prima companie din această industrie, care îmbrăţişează era digitală, inţelegând importanţa prevenţiei şi predicţiei în piaţa serviciilor de securitate. La acest moment, integrăm un spectru mai larg de servicii, cum ar fi prevenirea şi stingerea incendiilor, instalarea şi mentenanţa sistemelor de securitate şi de stingere a incendiilor. Am investit considerabil în Securitas Operation Center (centrul operaţional), unde soluţiile învechite au fost înlocuite de monitorizare video şi detecţie de la distanţă, sisteme vocale, patrulare virtuala, totul pentru a creşte eficienta serviciilor noastre”, a adăugat Dragoş Mărăcine. 

În prezent, în cadrul Securitas Romania lucrează peste 4.000 de angajaţi, dintr‑un total de 110.000 agenti avizaţi la nivel naţional de Politia Româna, pentru a putea lucra în această industrie. Compania face angajări continuu, căutând oameni care să întrunească valorile companiei: integritate, vigilenţă si întrajutorare. Totuşi, trebuie să admitem că sectorul nostru de activitate este afectat considerabil de deficitul de candidaţi, generat de migraţia externa. 

„Odată cu aderarea tării noastre la Uniunea Europeană şi implicit accesul românilor la piaţa liberă a muncii din Vestul Europei, numărul celor care pleacă în mod constant din România, a crescut. Au emigrat în special tinerii, iar forţa de muncă disponibilă acestui segment se reduce de la an la an. Pe lângă această situatie şi şomajul extrem de redus (mai ales în zonele Bucureşti şi Timişoara) creează probleme deosebite în recrutare. Noi punem la dispoziţia angajaţilor nostri programe de pregătire si de recompensare profesională în funcţie de rezultatele obţinute, oferind posibilitatea de dezvoltare profesională in cadrul companiei. Recrutarea şi loializarea angajaţilor sunt prioritare pentru firma noastră”, a mai spus Dragoş Mărăcine. 

În România, peste trei sferturi dintre clienţii companiei Securitas sunt companii multinaţionale, majoritatea activând în domeniile industrial, energetic, IT si retail. Compania nu are, deocamdată, clienţi din sectorul public. La nivel global, Securitas AB are vânzări în valoare de peste 10 miliarde de euro şi peste 350.000 de angajaţi în 53 de ţări.

Cele mai importante momente din istoria SECURITAS în cei 10 ani de existenţă în România: 

@ 2007 (mai)- Securitas AB achiziţionează 55% din acţiunile CPI Security Group 

@ 2007 (iulie) - Numele companiei este schimbat în Securitas Security Services @ 2008 (iulie) - Noua denumire - Securitas Services România 

@ 2009 (ianuarie) - Securitas AB devine unic acţionar al Securitas Services România @ 2010 (decembrie)- Securitas România devine acţionar unic al companiei Cobra Security 

@ 2011 (decembrie) - Cobra Security devine Securitas Services Solutions @ 2017 (mai) – Securitas împlineşte 10 ani de activitate în România

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO