Info

(P) Impozit pe despăgubirile prin puncte ANRP

(P) Impozit pe despăgubirile prin puncte ANRP
04.05.2017, 08:00 4918

Guvernul intenţionează să introducă de la 1 ianuarie 2018 un impozit de 3% pentru veniturile de peste 100.000 de euro de care beneficiază proprietarii imobilelor naţionalizate. E o măsură care se va aplica inclusiv punctelor de despăgubire emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, atunci când deţinătorii primesc decizii de plată din partea statului.  Guvernul lucrează la implementarea Codului Economic, care include şi Codul Fiscal, iar acesta va presupune o schimbare radicală a sistemului de taxare. 

Actualele prevederi legislative scutesc de impozit această formă de reparaţie a celor deposedaţi abuziv de regimul comunist.

Apariţia unui nou impozit, chiar dacă e o cotă redusă, reprezintă o discriminare fiscală pentru cei care abia urmează să fie despăgubiţi faţă de cei care au primit deja compensaţii. Pe lângă faptul că reparaţiile au venit cu întârziere, acestea vor fi şi impozitate. Conversia punctelor în numerar se poate face în limita a cel mult 20% pe an, iar  2017 este primul an în care statul va face plăţi.

Deţinătorii de puncte ANRP au însă dreptul să tranzacţioneze punctele fără costuri de nicio natură, pe piaţa liberă. Astfel scapă de plăţile eşalonate şi cel mai probabil, întârziate ale statului. Circa 15% din punctele emise au fost deja tranzacţionate. Pe piaţa secundară a punctelor, cel mai mare jucător este fondul de investiţii Alpha Quest, care continuă achiziţia chiar şi după ce a finalizat cu succes o ofertă publică de preluare.

„Procesul de despăgubire prin puncte se anunţă a fi de durată. Deşi au trecut aproape 4 ani de la introducerea acestui sistem de compensare, vor mai trece cel puţin încă patru până se va finaliza. Noi ne-am luat un angajament pe termen lung faţă de piaţa din România. Vom fi extrem de activi în perioada următoare şi vom oferi deţinătorilor de puncte ANRP alternative viabile şi juste de valorificare”, a declarat Ovidiu Fer, reprezentantul Alpha Quest în România. Fondul de investiţii a preluat peste 150 de milioane de puncte.

Deşi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a emis peste 8.000 de decizii de compensare prin puncte, doar o mică parte dintre deţinători au făcut cereri de conversie în numerar. Inclusiv cei care au solicitat încasarea primei tranşe de 20% de la stat au posibilitatea de a vinde pe piaţa secundară, fără a mai aştepta plăţile din anii următori, modalitate prin care pot scăpa inclusiv de viitorul impozit. După primirea titlurilor de plată, deţinătorii trebuie să solicite ANRP eliberarea unui nou certificat, care să ateste numărul de puncte rămase.

Potrivit estimărilor oficiale, mai sunt de emis circa 3,5 miliarde de puncte de despăgubire. Eliberarea deciziilor de compensare va mai dura circa 5 ani, ceea ce ar înseamna că, inclusiv cu plăţile eşalonate, în cel mai optimist scenariu, procesul de despăgubire se va finaliza peste 10 ani.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO