Info

(P) Numărătoarea inversă la oferta publică de preluare a punctelor ANRP

(P) Numărătoarea inversă la oferta publică de...

Autor: Publicitate

22.03.2017, 08:00 562

Zeci de deţinători de puncte emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor(ANRP) au decis să vândă în cadrul ofertei publice de achiziţie derulate de fondul de investiţii Alpha Quest. Tranzacţionarea reprezintă o alternativă de conversie rapidă în bani a punctelor pentru  care, altfel, despăgubirea în numerar din partea statului s-ar face în cinci ani, în tranşe egale de 20%. Însă chiar şi plata eşalonată este suspusă riscului de a suferi amânări dacă bugetul statului se află sub presiunea unor cheltuieli mari.

Oferta publică Alpha Quest are ca termen final 30 aprilie iar, în cadrul ei, fondul de investiţii are disponibil financiar pentru preluarea a  400 de milioane de puncte. Preţul din ofertă este prestabilit la 0,5 lei/ punct, mai mare cu 20% decât cel la care se fac vânzările în piaţa gri, acolo unde tranzacţiile sunt, de obicei, supuse negocierilor, iar preţul variază în funcţie de cantitatea de puncte deţinute. Detaliile ofertei pot fi găsite aici.

”Alpha Quest şi-a asumat o investiţie pe termen lung în România. Suportul nostru financiar, provenit exclusiv din străinătate, căci nu avem investitori români, este solid şi de durată. Estimările noastre, confirmate şi de afirmaţii ale autorităţilor, arată că vor mai fi emise circa 3,5 miliarde de puncte, ceea ce presupune un proces îndelungat pentru finalizarea despăgubirii celor deposedaţi abuziv de regimul comunist, iar noi ne-am propus să fim extrem de activi pe această piaţă” a declarat Ovidiu Fer, reprezentantul Alpha Quest în România. Echipa fondului are o experienţă solidă pe piaţa de capital şi, în particular, în procesul de restituire, concretizată în construirea unui certificat de tip warrent cu suport în acţiuni Fondul Proprietatea, listat la bursa din Viena. Crearea respectivului produs a dus la transparentizarea tranzacţiilor cu acţiunile suport  şi a accelerat intrarea Fondului Proprietatea  la Bursa de Valori Bucureşti.   

Alpha Quest  este un fond de investiţii înregistrat în Malta şi se supune reglementărilor autorităţii financiare din această ţară.

 Pe piaţa punctelor ANRP, Alpha Quest este primul şi celor mai important jucător instituţional. Anterior ofertei publice aflate în derulare, a preluat circa 150 de milioane de puncte de despăgubire, prin peste 300 de tranzacţii încheiate cu succes.

Din cele 2,2 miliarde de puncte de despăgubire emise până în prezent circa 15% au fost deja tranzacţionate. Intrarea investitorilor instituţionali pe această piaţă a dus transparentizarea tranzacţiilor, izolarea samsarilor şi la ascensiunea preţului. Însă asupra preţului pot apărea presiuni venite din cantitatea de puncte disponibile. Emiterea deciziilor de compensare prin puncte a fost mai rapidă în ultimii ani. În 2016 au fost emise în medie 86 de milioane de puncte lunar, un ritm aproape dublu faţă de precedenţii doi ani.  Din această perspectivă, va exista o presiune la vânzare, chiar dacă din acest an, deţinătorii pot solicita statului conversia în numerar. Cererile pot fi făcute, există proceduri clare, dar statul nu a emis încă titluri de plată, singurele care garantează o plată într-un termen stabilit. Fără titlu de plată, punctele rămân doar creanţe asupra statului român.    

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO