Info

(P) O maternitate în care Anele nu mor: redirecţionează 2% din impozitul pe venit pentru copiii născuţi prematur

Autor: Publicitate

16.05.2018, 08:00 300

Se uită îndelung pe fereastră. I se pare că ar fi trebuit să se adune norii. Dacă în lume ar exista o balanţă dreaptă, ori de câte ori moare un nou-născut, ar trebui că lumea să se frângă câte puţin. Dar lumea îşi vede de treburi.  Poate lumea nu ştie că în maternitatea asta mică, uitată de guvernări succesive decenii la rând, o fetiţă născută prematur a murit, pentru că nu există un incubator.

Ana. Îşi aminteşte că i-a ales acest nume, scurt, simplu, dar potrivit ochilor verzi pe care ştia că fetiţa îi va avea.  Ana a murit, înainte că ochii să îşi fi limpezit culoarea.

În ziua în care a simţit că e ceva în neregulă cu sarcina, ninsese mult şi au ajuns greu la maternitate.  Avea încredere în medic, o prevenise că s-ar putea să apară complicaţii, dar ce nu ştia, ce nu citise în nicio revistă de parenting  era că maternităţile mici din România nu sunt dotate corespunzător, încât să îi poată îngriji pe copiii prematuri. Aşa cum era Ana: un trup fragil, venit pe lume la 26 de săptămâni.

Ana nu a avut şansa de a se naşte într-o maternitate dotată cu incubator. În rama unde ar fi trebuit să fie fotografia Anei, a aşezat câteva frunze presate. Verzi ca ochii pe care e sigură că fetiţă ei i-ar fi avut.

Mama Anei este unul dintre susţinătorii programului de combatere a mortalităţii infantile derulat de Salvaţi Copiii România. Şi-a convertit suferinţa într-o luptă pentru ca toţi copiii prematuri să aibă o şansă la viaţă, în maternitatea unde se nasc.

Pentru că Anele au dreptul să trăiască, să crească mari şi să devină adolescente rebele, nu-i aşa?

Pentru Salvaţi Copiii, dotarea maternităţilor este o prioritate, fiecare dintre noi poate ajuta prin redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit. Formularele 230 şi 200 precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei se pot descărca de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

În România, contează unde te naşti, ca să poţi trăi: doar 23 de unităţi sunt de nivel III şi pot prelua cazurile severe

Naşterea rămâne, în ţara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are şansa de a se naşte într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supravieţui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor. (Raport WHO Born too soon).

În România, este cazul unuia din 10 copii, care  se naşte prematur şi are nevoie de intervenţie medicală urgentă încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă faţă mediului extern.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România - 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Salvaţi Copiii România a dotat prima maternitatea în februarie 2012 şi de atunci am ajuns în 78 de maternităţi, din 40 de judeţe ale ţării, la unele dintre acestea de câteva ori deja. În total am achiziţionat şi donat  393 de echipamente performanţe necesare supravieţuirii bebeluşilor născuţi prematur: incubatoare, mese de resuscitare, ventilatoare de suport respirator, lămpi de fototerapie şi multe altele, în valoare de peste 3.120.000 euro. Din datele pe care le avem, peste 34.000 de nou-născuţi au venit pe lume şi au fost îngrijiţi în condiţii mai bune, datorită aparaturii donate de noi în ultimii ani.

Organizaţia Salvaţi Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toţi cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 şi 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/ . Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO