Info

(P) Patrascu Constantin Octavian: "Brazilia si Mexic oscileaza intre oportunitati pentru tradingul online si bariere economice"

(P)  Patrascu Constantin Octavian: "Brazilia si Mexic...
27.07.2015, 00:00 1027

Una dintre marile provocari pentru un investitor in Brazilia este bariera lingvistica. La aceasta se adauga si evolutia economiei, care anul acesta a intrat in recesiune. Nici Mexic nu este mai putin interesant pentru investitori, desi aici marea provocare o reprezinta nivelul inca ridicat al coruptiei si distributia neuniforma a veniturilor.   

Brazilia, cea mai mare economie a Americii Latine, este atractiva pentru investitori in primul rand pentru potentialul sau enorm de dezvoltare pe toate segmentele economice, ca orice stat emergent de altfel, la fel ca si Mexic. Faptul ca tara va fi, anul viitor, gazda Jocurilor Olimpice (JO) obliga autoritatile braziliene sa pompeze masiv investitii in infrastructura, aspect important pentru multi potentiali investitori straini.

Cu toate acestea, nu lipsesc provocarile, printre care bariera lingvistica. Brazilienii nu vorbesc limba universala a afacerilor, engleza.   

Inca din 2010, autoritatile braziliene vorbeau despre asteptari foarte mari in privinta fluxului de investitii dinspre fonduri straine si institutii financiare si despre un adevarat boom al oportunitatilor de afaceri de aici, in contextul organizarii JO.

Foarte adevarat, lucru confirmat si de tanarul business developer Octavian Constantin Patrascu, care incearca de ceva timp sa puna bazele unui business aici, pe o piata aflata la inceput de drum in Brazilia, cea a trading-ului online. "Brazilienii sunt foarte deschisi fata de investitorii straini, insa, lucrurile nu decurg tocmai usor pentru un investitor, intrucat acestia nu vorbesc limba engleza", spune   Patrascu Constantin Octavian .

Cu toata receptivitatea lor fata de propuneri de business venite din afara tarii, brazilienii avanseaza greoi in negocieri sau in incheierea de tranzactii, tocmai din cauza barierei lingvistice.

Patrascu Constantin Octavian a incercat sa aiba o colaborare cu o casa de brokeraj locala, PrevConsulting, o companie extinsa si destul de cunoscuta acolo, cu care spera, ca in viitor, sa puna bazele unui parteneriat solid.

In Brazilia, "trebuie sa lucrezi cu o casa de brokeraj locala si din cauza reticentei oamenilor fata de trading-ul online, in sensul ca nu prea sunt obisnuiti cu platile online si nici cu companiile externe, toate acestea pe fondul existeneti si a unui control al capitalului", adauga Octavian Constantin Patrascu.

Daca va incheia parteneriatul, "noi venim cu platformele si sistemele de trading, iar brazilienii cu experienta si notorietatea locala", a mai precizat acesta.

Oricum, Brazilia mai adauga o provocare investitorilor straini, si anume evolutia economiei. Se estimeaza ca in acest an economia tarii va scadea cu 0,78%. In plus, rata inflatiei, aflata timp indelungat la un nivel ridicat, va creste de la estimarea anterioara de 7,77% , la 7,93%, potrivit unui raport al Bancii Centrale braziliene, publicat recent.

Analistii pietei financiare au scazut de 11 ori consecutiv estimarile privind evolutia economiei braziliene, in 2015, iar proiectiile pentru 2016 indica o crestere economica de doar circa 1,3%.

"Criza a durat mai mult decat ne-am gandit. In plus, Brazilia a suferit cea mai devastatoare seceta din ultimii ani", a explicat recent Dilma Rousseff, presedintele Braziliei, pentru agentia de presa AFP. Aceasta a mai spus, intr-un interviu pentru postul TV Globo, ca "Brazilia are o structura puternica. Ne confruntam cu dificultati trecatoare, pe care le vom depasi".

Dilma Rousseff i-a linistit pe investitori, afirmand ca guvernul a aprobat taieri bugetare de 23,3 miliarde de dolari in 2015, in incercarea de a relansa cresterea economica, printr-un vast plan de investitii in infrastructura, in valoare de 64 miliarde de dolari, din care peste o treime pana in 2018.

In paralel, business developerul face fata cu succes provocarilor din Mexic, unde se afla deja de cativa ani cu un business tot pe trading-ul online. Tara este la fel de atractiva ca si Brazilia insa cu particularitatile sale, ce fac uneori grea viata unui investitor strain. "Brazilia si Mexic oscileaza intre oportunitati pentru tradingul online si bariere economice", subliniaza Octavian Constantin Patrascu.

Acesta spune ca Mexic reprezinta o piata enorma, dar aici exista bariera neincrederii oamenilor in investitorii straini. "De exemplu, daca un investitor doreste sa inchirieze un spatiu de birou, lucrurile se misca foarte, foarte incet, iar daca incearca sa grabeasca putin lucrurile, mexicanii se sperie si nu mai inchiriaza. Dureaza cam 3-4 luni negocierea unui birou si inchirierea acestuia".

Pe langa atitudinea reticenta a potentialilor parteneri de afaceri mexicani, ramane si provocarea data de economia tarii. De zece ani, Mexic se tot privatizeaza, in incercarea autoritatilor de a restrange rolul statului in activitatea economica, ceea ce incurajeaza, fara indoiala, investitiile, insa nivelul inca ridicat al coruptiei si al evaziunii fiscale, problemele structurale majore cu care se confrunta economia acestui stat federal imens, lovesc, inevitabil si in investitiile straine.

In plus, desi economia mexicana se modernizeaza, ramane problema majora a prapastiei uriase intre saraci si bogati si distributia neuniforma a veniturilor. 20% din populatie castiga 55% din venitul national.

Dimensiunea Mexicului este cam cat tot vestul Europei. Numai capitala, Ciudad de Mexico, are in jur de 19 milioane de locuitori, aproape cat Romania, regasindu-se pe lista celor mai mari aglomeratii urbane din lume. Aceasta caracteristica face orasul extrem de atractiv pentru dezvoltarea diverselor afaceri. Ciudad de Mexico concentreaza cam toate afacerile, straine si locale.

Pe de alta parte, mana de lucru este ieftina, iar multe piete abia de acum se dezvolta sau iau nastere in Mexic, ceea ce constituie avantaje pentru investitorii straini, care ii ambitioneaza sa nu renunte.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO