Info

(P) Scenariul acţionarilor uitaţi de la SIF-uri se poate repeta la punctele ANRP

(P) Scenariul acţionarilor uitaţi de la SIF-uri se...

Autor: Publicitate

06.04.2017, 10:44 699

Zilele acestea, SIF-urile organizează Adunări Generale pentru stabilirea componenţei conducerii precum şi pentru luarea de măsuri importante în activitatea fondurilor închise de investiţii. O mare problema în administrarea eficientă a SIF-urilor de-a lungul anilor a constituit-o lipsa cvorumurilor necesare luării deciziilor, precum majorări de capital sau ridicări de praguri de deţinere.

Cauza este dispersia majoră a acţionariatului (fiecare SIF are până la 5 milioane de acţionari), un rezultat al haosului din timpul Programului de Privatizare în Masă, când românii au primit titluri la cele cinci Fonduri ale Proprietăţii Private, fonduri transformate ulterior în societăţi de investiţii finaciare, listate la bursă.

Milioane de români încă nu ştiu că sunt acţionari la SIF-uri (sau alte companii listate) şi, prin urmare pierd beneficiile de pe urma participaţiilor. Lipsa de comunicare sau indiferenţa au făcut ca majoritatea oamenilor să nu ştie că au aceste pachete reziduale de acţiuni şi astfel nu au beneficiat de drepturile care le revin. Mai mult de două decenii, dividendele corespunzătoare acestor acţiuni deţinute de cinci milioane de oameni nu au fost încasate. Iar banii sunt pierduţi. Există un termen de trei ani în care dividendele pot fi încasate, după care expiră.

Adunările Generale ale societăţilor de investiţii financiare pot prescrie termenele pentru dividendele neîncasate, însă nu este o regulă.

O poveste similară este pe cale să se repete şi în cazul persoanelor despăgubite cu puncte emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). În baza Legii 165/2013, statul emite puncte pentru a oferi compensaţii celor deposedaţi abuziv de regimul comunist, în situaţiile în care vechea proprietatea nu poate fi restituită în natură.

Însă mii de persoane, ori nu ştiu că beneficiază de astfel de puncte (fie direct, fie ca moştenitori ai rudelor care s-au luptat zeci de ani pentru a-şi obţine dreptul furat de statul comunist), ori nu ştiu ce să facă mai departe cu ele. Riscul cel mai mare este ca aceşti deţinători să împartă, fără voie, soarta acţionarilor de la SIF-uri şi să devină „acţionari latenţi”, cu riscul de a pierde toate drepturile.

Alternativele sunt simple:

-         conversia în numerar , în limita a 20% pe an. Din datele prezentate de ANRP, doar o mică parte dintre deţinatori au făcut deja această opţiune.

-         vânzarea punctelor- o modalitate perfect legală prin care sute de deţinători au ales să evite riscul amânărilor, schimbărilor legislative sau pur şi simplu al aşteptării îndelungate.

-         pasivitatea totală, însă ca şi în cazul SIF-urilor, beneficiile pot fi pierdute. Legea 165/2013 prevede ca, în termen de 3 ani de la emiterea deciziei de compensare prin puncte( dar după data de 1 ianuarie 2017), titlularul trebuie să facă cererea de conversie în numerar. O tranşă neîncasată în trei ani expiră, iar dreptul la despăgubire, câştigat după decenii de aşteptare şi, de multe ori, procese prelungite, este pierdut.

„Aceste drepturi au fost obţinute cu greu iar foştii proprietari trebuie să fie interesaţi de modalităţile de valorificare, fie prin cereri de plată de la buget, fie prin vânzarea prin tranzacţii notariale. Lipsa de informare este cea mai dăunătoare şi statul este dator să facă o campanie de comunicare. Situaţia de la SIF-uri nu trebuie să se mai repete” afirmă Ovidiu Fer, reprezentantul fondul de investiţii Alpha Quest, cel mai mare cumpărător instituţional de  puncte ANRP. Alpha Quest  desfăsoară până la 30 aprilie o ofertă publică de preluare a 400 de milioane de puncte de despăgubire la preţul de 0,5 lei/ punct.  

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO