Info

(P) Securitatea IT, privită cu atenţie de companiile din România

(P) Securitatea IT, privită cu atenţie de companiile...

Autor: Publicitate

30.06.2016, 09:30 356

În prezent, mai mult de jumătate dintre breşele de securitate în companii încep cu folosirea fără permisiune a datelor. Parolele formate din opt caractere ce trebuie schimbate la fiecare 90 de zile au mers foarte bine acum mai bine de 10 ani. În prezent, este nevoie de securitate crescută, în condiţiile în care atacurile au devenit din ce în ce mai complexe.

Potrivit celui mai recent studiu Intel legat de securitatea IT din companiile din România, doar o treime dintre acestea nu au un plan de rezervă când vine vorba de atacuri cibernetice. Astfel, doar 28% dintre companii rămân descoperite în caz de atac cibernetic şi 72% dintre ele au un plan de back-up. Potrivit studiului, problemele legate de securitatea IT în companiile mari din România sunt însă o problemă rară. 82% dintre companii nu au avut probleme de securitate în ultimele şase luni, 14% au avut până la trei cazuri şi 4% peste trei. De asemenea, nicio companie nu a pierdut datele în timpul unei probleme de securitate în ultimele 6 luni.

Studiul Intel a fost realizat în perioada 7 aprilie – 2 mai 2016 pe un eşantion de 50 de companii cu peste 150 de angajaţi. La interviuri au participat manageri/directori IT, Chief Information Officers şi membri ai consiliul de conducere IT, manageri/directori de telecomunicaţii. Companiile activează în domenii precum producţie, business, retail, sectorul public, transport sau altele.

Scopul principal al studiului a fost identificarea metodelor de asigurare a securităţii datelor în companiile din România, prin abordarea următoarelor subiecte: evaluarea nivelului de securitate IT, metodele de protecţie, recurenţa problemelor de securitate, adoptarea serviciilor de tip cloud computing şi planurile de viitor cu privire la securitatea IT.

Cheltuielile legate de securitatea IT vor creşte în următorii doi ani

În urma studiului Intel, specialiştii IT&C din România susţin că nivelul de securitate în companii este mai degrabă crescut, iar jumătate dintre ei consideră că cheltuielile legate de IT vor creşte. Astfel, 56% dintre managerii intervievaţi consideră că nivelul de securitate IT este ridicat în companiile în care lucrează şi 52% dintre ei consideră că în următorii doi ani investiţiile în securitatea IT vor creşte. În aceste condiţii, produsele software precum tehnologia Intel® Authenticate îşi pot demonstra potenţialul pe piaţă.

Metode de autentificare

Chiar dacă cele mai comune metode de autentificare sunt parolele sau parolele însoţite de măsuri adiţionale, metodele biometrice sunt văzute ca fiind cele mai sigure. De aceea, datele biometrice pot reprezenta viitorul în securitatea IT.

Potrivit studiului, 46% dintre managerii intervievaţi susţin că folosesc doar o parolă pentru autentificare, 36% folosesc parolă şi o metodă adiţională, 6% folosesc parolă şi alte două metode de autentificare şi 12% o altă metodă.

Studiul Intel a arătat că 40% dintre managerii intervievaţi consideră metodele biometrice drept cele mai sigure mijloace de autentificare, 24% parola, 18% smartcard-ul, 4% codul PIN şi 14% o altă metodă.

 

Arhivarea datelor în companii

Conform studiului Intel, companiile mari arhivează datele la nivel central şi setează politicile de securitate la nivel de companie. Astfel, 92% dintre companii arhivează datele la nivel central.

Politica de securitate este setată la nivel de companie de 82% dintre cele participante la studiu şi de 18% la nivel de departament.

Folosirea cloud computingului în companiile mari nu este încă o practică, iar cei care o fac deja, folosesc în mare parte cloud privat. Doar 28% dintre companiile intervievate folosesc cloud computingul. Dintre acestea, 21% folosesc cloud public, 57% cloud privat şi 21% cloud hibrid (public şi privat).

Intel întăreşte securitatea în companii

 

Laptopurile vechi costă companiile mii de euro în cazul unei breşe de securitate şi de pierdere a datelor. Intel vine în întâmpinarea companiilor cu Intel® Authenticate, o soluţie de autentificare, la nivel hardware, care întăreşte protecţia identităţii pe PC, făcându-l mai puţin vulnerabil la atacurile de securitate. Intel® Authenticate verifică identităţile prin folosirea unei combinaţii din trei factori: “ceva ce ştii”, precum un număr personal de identificare; “ceva ce deţii”, cum ar fi un număr de telefon; şi “ceva ce eşti”, precum o amprentă. Departamentul IT poate alege dintre mai mulţi factori de autentificare în baza reglementărilor companiei, putând astfel să nu se bazeze doar pe memorarea de către angajaţi a unor parole complicate.

Companiile au nevoie de centre de date puternice pentru a oferi servicii moderne, rapide şi sigure, dar şi pentru a avea mai uşor control asupra datelor. Intel simplifică lucrurile cu noi procesoare dedicate centrelor de date.

Procesoarele Intel® Xeon® E5-2600 v4 sunt create pentru optimizarea volumului de lucru ridicat al centrelor de date. Ele sunt create pentru viitoarele centre de date de tip Software-Defined Infrastructure (SDI), cu consum redus de energie, fiind performante şi rapide pentru aplicaţiile de tip cloud.

Cu ajutorul procesoarelor Intel® Xeon® E5-2600 v4 mai multe activităţi precum procesare business, suport tehnic, dezvoltare de aplicaţii, infrastructură web devin mai uşoare în centrele de date ale companiilor care includ: cloud-ul, computing de înaltă performanţă, reţea şi stocare. Cu o performanţă crescută cu 20% mai multe nuclee faţă de generaţia anterioară1, gama de procesoare Intel® Xeon® E5-2600 v4 aduce noi capabilităţi de securitate, pentru o protejare mai bună a datelor.

De asemenea, noile procesoare Intel® Xeon® E7 8800/4800 v4 oferă analiză de înaltă performanţă pentru a interpreta imediat datele. Cu noi capabilităţi de securitate, procesoarele oferă puterea necesară pentru aplicaţii precum Enterprise Resource Planning (ERP), Supply Chain Management (SCM), Online Transaction Processing (OLTP) sau stocare a datelor. Având cea mai mare memorie scalabilă de pe piaţă, noile procesoare pot oferi analiză în timp real a volumelor de lucru pentru a obţine informaţii rapid, importante în luarea deciziilor. Capabilităţile de virtualizare la nivel hardware a Intel® Xeon® E7 8800/4800 v4 ajută companiile să virtualizeze volumele de lucru importante şi să le mute în cloud, aducând un nou nivel de eficienţă în business.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO