Info

(P) Şcoala digitală: soluţii de comunicaţii inteligente în şcoli şi licee pentru un învăţământ performant

Autor: Publicitate

12.09.2016, 07:00 878

Telekom Romania, cel mai mare grup de telecomunicaţii pe plan local, continuă să implementeze în România noi proiecte revoluţionare menite să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a românilor. Concret, şi-a asumat obiectivul de a digitaliza diverse sectoare de afaceri, dar şi unele care vizează sănătatea sau educaţia.

În prima parte a acestui an Telekom a anunţat primul proiect pilot de tip Smart City - conceput să ne transforme oraşele în spaţii mai prietenoase pentru cetăţeni, mai puţin poluate şi mai eficiente energetic şi să faciliteze relaţia cu administraţiile publice prin intermediul tehnologiei.

Sub aceeaşi umbrelă a soluţiilor inteligente oferite de Telekom Romania intră şi cele dedicate sistemului educaţional, dorind să transforme clasicul conţinut într-unul interactiv şi atractiv pentru elevi. În acest sens, Telekom Romania, împreună cu partenerii Cisco şi Webhit, au dezvoltat anul trecut, în cadrul mai multor proiecte cu fonduri europene, soluţii digitale care asigură interconectarea şcolilor sau liceelor prin teleprezenţă şi prin tabla interactivă, astfel încât elevii din instituţii diferite să poată participa simultan la aceeaşi lecţie. Programul a fost implementat în 36 de şcoli şi licee din judeţele Braşov, Brăila, Constanţa, Iaşi, Galaţi şi Tulcea şi are drept scop crearea unui nou mediu de învăţare şi de formare a tinerilor prin acces la o educaţie inovatoare.

Teleprezenţa asigură accesul elevilor din zone izolate la conţinut de calitate şi le facilitează contactul cu profesorii din alte oraşe. Astfel, elevii din oraşe şi instituţii diferite pot vizualiza şi participa simultan la o lecţie derulată într-una dintre şcoli. Totodată, aceştia pot interacţiona folosind tabla digitală, vizualizând şi modificând, în timp real, conţinutul. Acesta este înregistrat şi încărcat pe o platformă online dedicată pentru a fi ulterior accesat de către elevi.

De asemenea, profesorii din localităţi diferite au ocazia de a interacţiona în timp real în beneficiul elevilor.

Acesta este un exemplu de Smart Education care asigură viitorul şi adaptabilitatea tinerei generaţii la noua evoluţie digitală. Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial - Segment Business Telekom Romania, subliniază că „Tehnologiile moderne constituie întotdeauna un punct de atracţie pentru tineri, inclusiv în sistemul educaţional. Sperăm ca tot mai multe şcoli şi licee din toate judeţele ţării să răspundă provocării noastre, pentru că miza este foarte importantă: accesul copiilor la o educaţie modernă, competenţe şi performanţe crescute şi o implicare tot mai mare a acestora la şcoală.

Educaţia transmisă prin metode digitale, la fel ca şi cea tradiţională, este recomandabil să înceapă de la vârste cât mai mici. Pentru a putea livra conţinut adaptat grupei de vârstă preşcolară, o grădiniţa privată cu 5 sedii în Bucureşti şi cu planuri de a deschide în curând şi o şcoală privată, a optat pentru un pachet de servicii digitale personalizate de la Telekom. Într-o primă fază a achiziţionat 8 tablete interactive cu tot atâtea videoproiectoare şi 8 laptopuri pentru cadrele didactice, respectiv 20 de SIM-uri de date mobile 4G, urmând ca într-o etapă ulterioară să fie livrate 100 de tablete cu conexiune la internet mobil pentru toţi copiii, în scop educaţional.

Compania are însă în vedere şi alte pachete dedicate acestui segment pe care urmează să le lanseze în perioada următoare. Este de aşteptat ca Telekom să livreze servicii de conectivitate Internet, echipamente, dar şi acces la diferite platforme educaţionale.

Segmentul de software educaţional este bine reprezentat pe piaţa locală de către furnizori cu tradiţie, dar este nevoie de soluţii complete IT&C pentru ca acest sector să se apropie de rigorile actuale ale învăţământului. Elevii sunt nativ digitali, deci apetenţa acestora pentru noile tehnologii este una firească, iar acomodarea cu acestea se face foarte rapid. Este nevoie însă de o deschidere similară din partea formatorilor. În condiţiile unor decalaje evidente între anumite şcoli sau chiar regiuni întregi din România pe fondul lipsei de resurse, soluţiile digitale precum cele din portfoliul Telekom permit alinierea şcolilor la un nivel similar de pregătire al copiilor.

Chiar dacă adoptarea pe scară largă a unor astfel de soluţii este un proces de durată, sunt importante semnalele transmise în piaţă. Iar acestea sunt îmbucurătoare având în vedere că Telekom Romania susţine accesarea tehnologiilor moderne în rândul tinerei generaţii prin dezvoltarea unor soluţii IT&C perfect adaptabile unei societăţi aflate în plin avânt digital. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO