Media & Advertising

Cristian Tudor Popescu, presedinte interimar la Adevarul

10.01.2003, 00:00 33

Redactorul sef al cotidianului Adevarul, Cristian Tudor Popescu, a fost numit presedinte interimar al Consiliului de Administratie al companiei Adevarul S.A., pana cand isi va intra in drepturi noul actionar majoritar.
Adevarul este al cincilea ziar din Romania ca audienta, dupa Libertatea, Evenimentul Zilei, ProSport si Gazeta sporturilor - conform datelor din Studiul National de Audienta - insa este socotit ca unul dintre cele mai influente. "In acest moment, Ana Maria Tinu, fiica lui Dumitru Tinu, este mostenitoarea unui pachet consistent, care trece de 70% din actiuni", ne-a declarat Cristian Tudor Popescu, redactorul-sef al ziarului. Noua proprietara a tinut deja cateva sedinte in redactie, insa cele discutate au ramas invaluite in discretie. Dupa moartea directorului, jurnalistii Adevarului au decis sa mearga mai departe in aceeasi formula, fara un nou director editorial. In piata s-a vehiculat insa ideea numirii unui director managerial care sa se ocupe de partea de business a ziarului. "Eu sunt jurnalist, nu ma ocup de business si nici n-am facut-o decat fortat" ne-a declarat Cristian Tudor Popescu. Anul trecut, Dumitru Tinu incepuse sa se gandeasca extrem de serios la angajarea unui manager tanar (publisher) care sa se ocupe de treburile administrative, asa cum se intampla in companiile de presa puternice. De asemenea, acesta dorea sa schimbe si fata ziarului si sa-i dea un nou design.
Ziarul Adevarul a fost privatizat prin metoda MEBO si initial fiecare angajat a avut dreptul sa cumpere actiuni, insa nu sa si vanda catre o persoana din exterior. In toamna anului trecut, Dumitru Tinu a preluat prin cesiuni actiuni de la actionarii mai importanti (membri ai Consiliului Director, care aveau cateva procente fiecare), precum si de la actionarii mai mici. Pretul vehiculat ar fi fost un dolar pe actiune, conform unui actionar care a dorit sa ramana anonim. La registrul Comertului, ultima mentiune inregistrata indica faptul ca s-au retras din societate Ion Teodor, Viorel Salagean, Corneliu Carlan, Gheorghe Parvan, Ion Lazar, precum si o lista de actionari cu sase asociati care impreuna detineau 89% din actiuni. Locul lor a fost luat de o noua lista care cuprinde 115 actionari, fara precizari suplimentare in privinta identitatii lor. La sfarsitul anului trecut, o AGA a decis sa "deschida" societatea, in sensul in care actionarii isi puteau vinde participatiile catre terti din afara companiei.
Adevarul a intrat de cateva ori in vizorul unor trusturi mari de presa, care doreau o asociere sau o achizitie. Acum cativa ani au existat discutii serioase cu grupul de media Hachette, parte a puternicului grup Lagardere. Conform unor surse, francezii au discutat cu Tinu, insa i-au solicitat un pachet majoritar de actiuni. In acea vreme, actionariatul era difuz, iar discutiile nu s-au finalizat. Alte tatonari s-au inregistrat si cu un puternic grup de presa polonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO