Media & Advertising

Cea mai scumpă operă a unui artist român vândută într-o licitaţie internaţională: o sculptură de Brâncuşi a fost cumpărată cu 26 mil. euro

Cea mai scumpă operă a unui artist român vândută...

Autor: Cristina Roşca

10.07.2017, 17:43 687
Piaţa locală de artă este în plină dezvoltare, însă există câteva nume deja consacrate, care nu doar că nu mai au nevoie de nicio prezentare, dar deja au cucerit toată lumea, operele lor fiind expuse în cele mai importante muzee din lume şi vândute de unele dintre cele mai importante case de licitaţii.
 
Constantin Brâncuşi este fără doar şi poate cel mai cunoscut artist român din toate timpurile. Operele sculptorului, pictorului şi fotografului născut într-un sat din judeţul Gorj fiind expuse în toate marile oraşe ale lumii, în frunte cu Parisul, unde a şi locuit până la moartea sa în 1957.
 
Brâncuşi este de altfel artistul român sau de origine română cu cea mai scumpă operă vândută vreodată, potrivit Raportului Pieţei de Artă din România realizat de casa de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii şi de Institutul de management al artei Artmark. Opera Madam LR a fost vândută în 2009 într-o licitaţie Christie’s la Paris în schimbul sumei de 26 de milioane de euro.  Topul tranzacţiilor de artă de avangardă ori contemporană românească în licitaţiile caselor internaţionale ia în calcul doar recordurile de autor, astfel că nu sunt menţionate mai multe opere ale aceluiaşi artist. Pe poziţia secundă în acest clasament îşi face loc o lucrare a lui Adrian Ghenie, intitulată „Nickelodeon“. Artistul român Adrian Ghenie are 39 de ani şi a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Acum locuieşte şi munceşte atât în Cluj-Napoca, cât şi în Berlin, potrivit datelor existente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO