Media & Advertising

CNA-ul britanic investighează postul Channel 4 pentru documentarul "The Romanians Are Coming"

CNA-ul britanic investighează postul Channel 4 pentru...

Autor: Florin Badescu

31.03.2015, 14:54 551

Această serie-documentar, ce conţine trei episoade de câte 60 de minute, realizată de Keo Films, a fost difuzată de Channel 4 în luna februarie şi prezintă felul în care imigranţii din România trăiesc şi muncesc în Marea Britanie, informează site-ul broadcastnow.co.uk.

Purtătorul de cuvânt de la Ofcom (Office of Communications) a spus că natura acelor plângeri şi sesizări a vizat un "material potenţial ofensator" care "nu era justificat de context".

Într-un dosar separat, Ofcom a anunţat că nu va investiga cazul documentarului "Immigration Street", produs de compania Love Productions şi difuzat tot de Channel 4 în luna februarie.

Acel documentar a generat 13 plângeri, potrivit cărora producţia respectivă "a portretizat rezidenţii de pe acea stradă într-o manieră care induce publicul în eroare".

Documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin românii") a fost difuzat în trei părţi de postul Channel 4, începând din 17 februarie.

Difuzarea seriei "The Romanians Are Coming" de către postul Channel 4 a generat protestele comunităţii de români din Marea Britanie, nemulţumită de modul de abordare al documentarului, considerând că acesta a fost părtinitor şi s-a concentrat doar pe aspectele negative ale migraţiei. Difuzarea documentarului a stârnit o serie de critici inclusiv din partea instituţiilor publice, precum Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra.

Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. "Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi", afirmă el. Documentarul prezintă tocmai poveştile a trei astfel de persoane.

Documentarul a fost criticat de oficiali români şi membri ai comunităţilor româneşti din Anglia şi Scoţia, care spun că ar fi tendenţios la adresa românilor. De altfel, numeroşi români au participat, la Londra, la un protest "în tăcere" faţă de acest documentar.

Materialul difuzat de Channel 4 a primit însă şi reacţii pozitive, mai multe ONG-uri româneşti felicitând postul britanic pentru seria de reportaje şi arătând că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranţă sau de ipocrizie, faţă de problema sărăciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO