Media & Advertising

Gala ZF 2016. Încotro se îndreaptă România?

Philip Stephens

Philip Stephens

Autor: Bogdan Cojocaru

18.11.2016, 00:06 513

Philip Stephens, comentatorul politic al Financial Times şi unul dintre principalii speakeri la Gala ZF 2016, analizează  cu atenţie ce se întâmplă pe scena politică din UE şi din SUA. Într-un articol intitulat „Acum Angela Merkel poartă mantia Occidentului“, Stephens scrie despre cancelarul Germaniei că este ultimul lider al Europei care mai rezistă. Aceasta în condiţiile în care după victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA şi alte democraţii s-ar putea confrunta cu propriile insurecţii populiste.

„Demagogi de peste tot în Europa au lăudat succesul lui Trump. Marine Le Pen, liderul partidului francez xenofob Frontul Naţional, speră să-l imite pe Trump în cursa de anul viitor pentru Palatul Elysée. Ungaria şi Polonia au căzut în braţele nativismului de extremă dreapta. Votul Marii Britanii din iunie de a părăsi UE este într-o proporţie semnificativă expresia furiei naţionalismului englez“, scrie comentatorul. De aceea nu trebuie să  fie o surpriză că  Obama a ales Berlinul pentru a-şi lua rămas bun de la liderii europeni. În SUA, preşedintele-ales a spus că vrea să pună botniţă presei, să tortureze prizonierii, să-i închidă pe musulmani, să expulzeze milioane de migranţi, să  construiască  ziduri la graniţa cu Mexicul şi să se împrietenească cu Vladimir Putin al Rusiei. Lăudat de cei care spun că populaţia albă trebuie să aibă întâietate, Trump a câştigat trofeul dezgropând demonii rasismului. Reacţia lui Merkel la victoria lui Trump a dat glas la ceea ce majoritatea liderilor europeni cred, dar le este frică să spună despre noul preşedinte ales al Americii. Cuvintele ei: „Germania şi SUA sunt legate de valori. Democraţia, libertatea, respectul faţă de statul de drept şi demninatea de a fi om - indiferent de origine, de culoarea pielii, gen, orientare sexuală şi vederi politice“. Berlinul va colabora îndeaproape cu noua administraţie, a spus liderul german, „pe baza acestor valori“.

Gala ZF 2016 va avea loc pe 24 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO