Media & Advertising

VIDEO ZF Live. Carla Teaha, directorul executiv al Undercloud: Cât costă festivalul internaţional de teatru independent: buget de 100.000 de euro. Celebrul scriitor Pascal Bruckner vine să-şi prezinte prima piesă de teatru scrisă de el vreodată

Autor: Greta Bogdan

17.08.2016, 00:05 1115
Un teatru independent care organizează un festival internaţional în România are nevoie de un buget de cel puţin 5.000 de euro pentru fiecare trupă adusă aici din străinătate, a spus la ZF Live Carla Teaha, directorul executiv al Undercloud.
 
Aceasta a mai adăugat că teatrul independent pe care îl conduce în prezent a plătit chiar şi 15.000 de euro din sponsorizări pentru ca una dintre cele mai bine cotate trupe din Londra, care deţine mai multe premii importante în portofoliul său, să urce pe scena festivalului Undercloud într-una dintre ediţiile desfăşurate anterior.
 
„Trebuie să îţi cauţi singur finanţare, să intri în contact cu diferiţi sponsori, să scrii prezentările. Noi cerem bani puţini pentru ridicarea unui spectacol. Majoritatea trupelor caută finanţare pentru decor.“
 
În cazul unei trupe independente de teatru, atragerea sponsorizărilor pentru realizarea unui spectacol este un proces complex şi destul de dificil, având în vedere faptul că finanţatorii trebuie să fie mai întâi convinşi de calitatea distribuţiei ce le este prezentată. Cu toate astea, spectacolele de teatru cu trupe independente, jucate în locuri neconvenţionale, au început să câştige din ce în ce mai mult teren în România, în defavoarea celor clasice, susţinute în teatrele de stat.
 
„Aceasta este o formă de teatru nesusţinută din fondurile de stat, iar dorinţa noastră de autofinanţare vine din plăcerea de a juca, pentru că «te arde» şi vrei să joci, cauţi textele care îţi plac şi apoi pui pe picioare teatrul independent”, a menţionat ea.  Carla Teaha spune că actorii aleg să joace pe scenele teatrelor independente şi din cauza faptului că la stat se fac angajări „pe sub mână“, fără să fie aduse la cunoştinţă tinerilor actori, iar acest lucru „nu mai este un secret pentru nimeni”.
 
Un astfel de spectacol ca cele susţinute de trupele Undercloud costă în jur de 3.000 euro, bani care se investesc preponderent în decoruri. „Cu toate astea, poţi să susţii un spectacol genial având doar o masă şi două scaune“, adaugă tânăra.
 
Carla Teaha a absolvit Facultatea de Jurnalism şi a început  încă din primul an de studenţie o colaborare cu brandul RedBull, urmând ca mai apoi să aleagă calea actoriei. Ea s-a alăturat echipei Undercloud încă de la a patra ediţie a festivalului.
 
Undercloud se află acum la a noua ediţie şi la a treia de talie internaţională, fiind şi singurul festival de teatru de acest gen din România.  Evenimentul se va desfăşura în acest an în perioada 22 – 31 august, reunind atât trupe româneşti, selectat din Bucureşti, dar şi din alte şase ţări, în spaţiile ARCUB Gârboveni, din centrul Capitalei. Toate acestea vor susţine 40 de spectacole, costul unui singur bilet fiind de 35 de lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO