Media & Advertising

VIDEO ZF Live. Cătălina Rousseau, CEO BDR Associates: Sunt antreprenori foarte ataşaţi de businessul lor, consideră că ştiu tot şi că n-au nimic de învăţat

Autor: Bianca Dorobanţu

26.01.2017, 00:05 781

Companiile româneşti nu sunt dispuse să investească foarte mult în co­municare, iar unii antreprenori români consideră că nu au nevoie să apeleze la serviciile unei agenţii specializate, fiind foarte ataşaţi de businessul lor, a spus Cătălina Rousseau, CEO al BDR Associates, agenţie de comunicare stra­tegică afiliată grupului internaţional de comunicare Hill+Knowlton Stra­tegies Partner.

„Sunt antreprenori care încă nu în­ţeleg beneficiile comunicării, sunt foarte ataşaţi de businessul lor, pe care îl consi­deră «copilul» lor, consideră că ştiu tot şi că n-au nimic de învăţat. Ase­menea antreprenori nu lucrează nici cu firme de avocatură, nici cu firme de conta­bilitate“, a spus Rousseau, la ZF Live.

Criza economică a lăsat urme şi la nivelul bugetelor destinate comunicării de către companii, care sunt atente la modul în care alocă bugetele destinate comunicării. „Lecţia crizei pentru majoritatea companiilor a însemnat o regândire a modului în care sunt ges­tionate bugetele interne desti­nate co­mu­nicării. A rămas o austeritate în bu­gete, rar întâlneşti o companie care să-şi dorească să investească foarte mult în comunicare“.

Agenţia BDR Associates a fost în­fiinţată în urmă cu 21 de ani, iar din 2003 este parteneră a grupului american de comunicare strategică Hill+Knowlton Strategies. Agenţia s-a spe­cializat în gestionarea crizelor, public affairs şi co­municare strategică. „Afi­lierea Hill+Knowlton Strategies ne aduce know-how, training, proiecte de mare calibru.“ Denumirea de BDR vine de la numele campaniei de comunicare „Bună dimineaţa, Ro­mânia!“, condusă între anii 1993-1995 de Cătălina Rou­sseau, în timp ce lucra la Deloitte, a spus ea. Campania introducea pe plan local noţiunile de economie de piaţă.

În 2016, agenţia a avut afaceri de 1 mi­lion de euro şi un profit de 10-15% din această sumă. Pentru 2017, Cătălina Rousseau estimează o creştere a afa­cerilor cu 10%.  Agenţia are între 20 şi 25 de angajaţi şi este prezentă şi în Re­publica Moldova, unde are opt angajaţi şi unde a înregistrat o creştere a busi­nessului cu peste 50% în ultimii doi ani.

„Strategiile noastre ţin cont de factorul economic şi mai puţin de fac­torul geopolitic. Businessul nostru din Mol­dova înseamnă proiecte inter­naţionale, de la Burxelles, pentru organisme internaţionale precum ONU, dar şi pentru sectorul privat“.

În România, majoritatea proiectelor vin dinspre multinaţionale şi foarte puţin din partea companiilor româneşti. De regulă, acţionarii unei companii sunt cei care nu doresc să investească în comunicare, în timp ce managementul companiei este de acord şi propune acest lucru. „Am avut recent o discuţie de genul acesta cu o companie din România, cu un nou CEO venit aici de câteva luni, expat, care îşi doreşte mult, a înţeles mediul românesc, a înţeles nevoia de comunicare, dar acţionariatul este un fond de investiţii şi nu doreşte acest lucru“.

 Tarifele pentru serviciile oferite de agenţia BDR Associates, Hill+Knowlton Strategies Partner pot fi 1.500-2.000 de euro lunar, iar în cazul unui client fidel, tariful poate fi şi 800 de euro/lună. Agenţia percepe şi tarife pe ora de consultanţă, de câteva sute de euro, în funcţie de nivelul de specializare al consultantului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO