Media & Advertising

VIDEO ZF Live: Iulia Pencea, consumer insights Leader Balkans al Nielsen: Şase din zece consumatori din mediul rural sunt influenţaţi de reclamele pe care le văd la televizor

09.12.2017, 00:00 513

Lipsa de informaţii despre profilul consumatorului din mediul rural şi interesul companiilor din retail, banking şi telecom pentru acest consumator au trimis agenţia de studii şi cercetare de piaţă în zona rurală pentru a realiza primul studiu dedicat consumului de la sate.

„Din discuţiile pe care le-am purtat cu clienţii noştri, în  majoritate producători din FMCG, retaileri, banking, telecom, am constatat că există o lipsă de informare despre mediul rural. Şi luând în considerare datele Institutului Naţional de Statistică (INS), de unde reiese că 46% din populaţia României trăieşte în mediul rural, am decis să ne apucăm de treabă“, a spus Iulia Pencea, consumer insights Leader Balkans al companiei Nielsen, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Eşantionul studiului este reprezentat de 1.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, iar pentru a scăpa de toate influenţele orăşeneşti, compania a discutat doar cu oamenii care locuiau în localităţi rurale.  Studiul a fost realizat în cola­borare cu antro­po­logul Vintilă Mihăi­les­cu, unul dintre cei mai mari antropologi români, care a validat rezultatele referitoare la segmentare.

„Am împărţit res­pondenţii cu care am discutat în cinci pro­filuri de consu­ma­tori. Din acestea, două seg­mente sunt mai con­servatoare, iar ce­le­lal­te trei sunt valide şi cu potenţial de dez­voltare.“

Studiul şi-a pro­pus să afle cine sunt oamenii care locuiesc în mediul rural, de un­de cumpără, ce cumpără, de unde se informează şi cum pot ajunge companiile la aceşti consumatori. Vârsta medie de pe eşantionul folosit este de 41 de ani.

„Pentru a ne da seama care este standardul lor de viaţă, am întrebat pesoanele intervievate care le este venitul. Am avut însă o rată de 33% de refuz la această întrebare. Din studiu a reieşit că 4% din persoanele din mediul rural au probleme chiar şi cu achiziţionarea alimentelor şi cu cheltuielile de întreţinere a casei, în timp ce 68% din respondenţi sunt un fel de lower-middle class.“

Rezultatele studiului au confirmat că există segmente din mediul rural care au aspiraţii similare cu cei care trăiesc în mediul urban. 63% dintre cei intervievaţi au smartphone, ceea ce înseamnă că sunt conectaţi la tehnologie, dar problemele apar la anumite segmente de magazine, la care aceştia nu au acces din cauza infrastructurii.

În urma studiului am mai aflat că 52% dintre respondenţi cumpără alimente proaspete, iar cele mai cumpărate categorii sunt băuturile răcoritoare, berea şi mezelurile. „Alte categorii care sunt foarte interesante pentru mediul rural sunt categoriile de snacksuri, precum chipsurile, ciocolata, napolitanele, asta pentru că sunt cu 120.000 de copii sub 19 ani, mai mulţi decât adulţi, lucru care se reflect cumva şi în consum“. 

Mulţi dintre respondenţi au răspuns că economisesc bani pentru nunţi „ceea ce mi s-a părut un lucru foarte interesant. Respondenţii care sunt mai înaintaţi în vârstă sunt preocupaţi să pună nişte bani deoparte pentru când vor fi şi mai în vârstă. Tot din studiu am aflat că 61% dintre cei care au răspuns la întrebările studiului sunt influenţaţi de reclamele de la televizor“.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO