Media & Advertising

VIDEO ZF Live. Manuela Necula, CEO Ogilvy: Acum trei ani businessul nostru era 90% pe piaţa internă şi 10% pe piaţa externă, dar astăzi proporţia este de 50%-50%

Autor: Alex Ciutacu

18.08.2017, 00:05 573

Grupul Ogilvy are clienţi în Franţa, Germania, Africa şi Orientul Mijlociu, iar proiectele derulate de firmele din grup au ajuns din China până în America Latină, a spus la ZF Live Manuela Necula, CEO al Ogilvy Group România şi CEO al Hogarth.

„Cred  că astăzi suntem la 50% pe piaţa românească şi 50% pe cea externă. Acum trei ani ponderea era de 10% în afara ţării şi restul pe piaţa din România. Sincer, eu sper să rămână proporţia asta, dar nu ştiu ce îmi aduce ziua de mâine. Dinamica pieţei externe este mai mare şi scara este mai mare. Eu vreau să măresc cota de piaţă în România, dar piaţa din România este limitată“.

Ea a menţionat că în România piaţa media nu şi-a revenit încă, fiind la un nivel cu 30% mai scăzut decât era înainte de criză. Astfel, piaţa media este estimată la 360 mil. euro în acest an, în timp ce în perioada de boom economic depăşea 500 mil. euro.

„Pentru piaţa de creaţie estimarea noastră este că se alocă în outside media-marketing, PR, creaţie, în jur de 200 de milioane de euro, iar noi sigur suntem în top trei pe piaţă“.

Lumea creaţiei se schimbă, consumatorii evoluează din toate punctele de vedere, iar preferinţele lor de factură economică, sociale sau politice se schimbă foarte repede, în special în contextul tehnologiei şi al digitalizării.

”Core-businessul nostru rămâne în România unde am dezvoltat o serie de campanii mari pentru Heineken, precum proiectul de repoziţionare Ciuc, campania Lumea Nouă. Mi-ar face mare plăcere şi o campanie pentru o ţuică românească sau alte produse tradiţio­nale precum şoriciul”

Ea arată că dezvoltarea grupului pe care îl conduce a venit din două direcţii. Pe de o parte au fost clienţii români, care apoi au dus campaniile create de Ogilvy şi în alte ţări, iar pe de altă parte au fost clienţii care au început să aibă responsabilităţi regionale.

„Ei au început să coordoneze din România piaţa din Cehia, Polonia, Ucraina, Slovenia sau Slovacia. Am avut campanii care nici nu au rulat în România, precum cea la fiare de călcat pentru Philips, care a rulat doar în Polonia. Unele campanii sunt preluate ulterior în mai multe ţări, aşa am ajuns să ne adaptăm produsul şi pentru China.“

Ea spune că echipele de români sunt cunoscute pentru dedicarea şi eficienţa de care dau dovadă. Ca politică de recrutare compania a ales că 50% din echipă să fie acoperită de cei din generaţia Millennials, „fără de care nu mai poţi face această meserie“.

„Nu vine nimeni să lucreze cu tine dacă eşti ieftin şi atât. Ştiu clar că sunt câteva trăsături pe care le avem ca români, avem o pasiune extrem de mare pentru ceea ce facem, dorinţa de a face ceva memorabil, dorinţa de a ne depăşi condiţia, dorinţa de a fi relevanţi. Eu cred că suntem flămânzi în continuare şi asta face foarte mare diferenţă între noi şi alte naţii, ne este foame din toate punctele de vedere“.

Businessul companiei s-a majorat cu 27% anul trecut, iar pentru acest an este bugetat un nivel similar de creştere.

„Suntem în parametri, creştem dar nu este simplu pentru că nu ţine doar de noi, ai clienţi care îşi reduc bugetele, sunt factori externi, care nu ţin de tine“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO