Media & Advertising

Ziua Muncii sărbătorită de Google cu un „doodle”

Ziua Muncii sărbătorită de Google cu un „doodle”

Autor: Octavian Calei

01.05.2013, 17:14 89

Google afişează cu ocazia zilei de 1 mai un „doodle” care sărbătoreşte Ziua Muncii, dată la care s-a decretat reducerea normei de lucru la opt ore.

1 Mai a devenit Ziua Internaţională a Muncii prin decretul Congresului Internaţionalei Socialiste în anul 1889 în memoria victimelor grevei generale din Chicago.

Pe 1 mai 1886, 90.000 de manifestanţi au venit la Chicago pentru a cere dreptul la ziua de muncă de opt ore, fără reducerea salariului. Dintre aceştia, 35.000 au câştigat o normă de muncă de opt ore pe zi. Peste trei zile, Piaţa Heymarket din Chicago a devenit teatrul unor incidente violente în care au fost răniţi 66 de poliţişti, dintre care 7 au decedat ulterior. Oamenii de ordine au împuşcat două sute de oameni. În urma conflictelor, patru protestatari au murit.

 

Cu timpul, manifestările au căpătat amploare şi în alte ţări din lume, astfel încât autorităţile din toată lumea au convenit ca 1 mai să fie zi liberă.

 

1 mai a devenit în toată lumea Ziua Internaţională a Muncii.

România a sărbătorit pentru prima dată Ziua Muncii în 1890. Ziua Muncii era în perioada regimului comunist o ocazie importantă de propagandă, fiind sărbătorită cu fast, autorităţile organizau manifestaţii fastuoase pe marile bulevarde.

În Australia, Elveţia şi Statele Unite, 1 mai nu este o sărbătoare oficială.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO