Mediafax.biz Exclusiv

Accenture: Recrutăm câteva zeci de persoane pe lună pentru birourile din Bucureşti, ca să-i înlocuim pe cei transferaţi în străinătate

Accenture: Recrutăm câteva zeci de persoane pe lună pentru birourile din Bucureşti, ca să-i înlocuim pe cei transferaţi în străinătate

Autor: Adelina Mihai

14.03.2012, 10:07 1482

"Recrutăm în mod constant câteva zeci de persoane pe lună. Aceste poziţii fie sunt pentru proiectele noi ale biroului din Bucureşti, fie sunt consecinţă a transferului colegilor noştri în echipe din alte birouri Accenture, în special în ţările din Europa Centrală şi de Est", a spus Irina Mînzală, recruitment lead în cadrul Accenture. Cei mai mulţi angajaţi români ai Accenture care sunt transferaţi în străinătate lucrează în ţări precum Italia, Cehia sau Slovacia. Cele mai multe noi angajări se vor face şi anul acesta în divizia de Business Process Outsourcing (BPO), acesta fiind unul dintre domeniile în care angajatorii au continuat recrutările chiar şi în anii de criză.

Cunoaşterea unei a două limbi străine, obligatorie

"Momentan, recrutăm atât poziţii la nivel entry level, cu 0-2 ani experienţă, unde cunoaşterea unei alte limbi străine decât engleza este obligatorie, cât şi poziţii de coordonatori de echipă şi chiar o poziţie de sales manager pentru sectorul public în cadrul diviziei noastre de consultanţă", a mai spus Mînzală.

Pentru poziţiile de entry level, candidaţii căutaţi trebuie să vorbească fluent o limbă străină europeană, cele mai căutate fiind italiana, germana, maghiara, spaniola sau franceza.

"La interviu, testăm abilităţi precum cele de comunicare, lucru în echipă, atenţie la detalii, atitudine faţă de muncă şi lista se poate modifica în funcţie de specificul fiecărui job. În cazul poziţiilor de coordonator de echipă, căutăm oameni cu experienţă operaţională, care să înţeleagă cum funcţionează un proces, indicatorii de performanţă specifici unui proces şi modalităţile de îmbunătăţire a procesului.De asemenea, abilităţile de conducere şi dezvoltare de echipe sunt cruciale", a mai spus Mînzală.

Salariile în outsourcing diferă foarte mult în funcţie de numărul de limbi străine cunoscute: dacă cei care cunosc doar limba engleză primesc salarii nete care încep de la 400 de euro, cei care cunosc o limbă nordică, de exemplu, pe lângă engleză, pot câştiga peste 1.000 de euro, potrivit datelor din piaţă. Accenture este prezentă pe piaţa locală prin două entităţi juridice - Accenture Services (serviciile de BPO) şi Accenture Central Europe B.V Amsterdam, sucursala Bucureşti (serviciile de consultanţă) - care au înregistrat în 2010 o cifră de afaceri cumulată de 19,8 milioane de euro, în scădere cu 4% faţă de anul anterior, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Cu toate acestea, compania a continuat recrutările, ajungând la un număr de 320 de angajaţi în 2010 faţă de 289 în 2009 şi a înregistrat un profit net de 1,27 mil. euro (după ce în 2009 a avut pierderi de 0,5 mil. euro).

Unu din trei angajaţi vine prin recomandări

Peste 30% din noii angajaţi ai Accenture de la începutul anului fiscal al companiei (septembrie 2011) au venit în urma recomandărilor de la angajaţi, compania având şi un program intern - "Ambasador de carieră"- destinat acestei modalităţi de recrutare.

"O altă sursă de recrutare importantă este bineînţeles mediul online - portalurile de joburi, website-ul Accenture.ro/cariere, cât şi mai nou lansata pagină de Facebook - Accenture în România. Târgurile de joburi sunt o altă modalitate prin care ne cunoaştem viitorii colegi. Chiar dacă imediat după târg procentul de angajări nu este foarte mare, avem mulţi colegi care la un prim interviu ne spun că prima dată au intrat în contact cu noi la târgul de joburi şi, de multe ori, atunci a apărut şi interesul de a afla mai multe despre noi", a mai spus Mînzală.

Accenture va participa la finele acestei luni la târgul de joburi "Angajatori de Top" (desfăşurat în perioada 30 - 31 martie la Sala Palatului), eveniment în urma căruia compania adună câteva mii de CV-uri.

Românii şi giganţii din outsourcing

Angajaţii centrului de externalizare de la Bucureşti al Accenture livrează servicii de finanţe-contabilitate, resurse umane, logistică-aprovizionare şi asigurări, pentru clienţi companii multinaţionale, în 11 limbi: franceză, italiană, spaniolă, portugheză, engleză, germană, rusă, olandeză, arabă, maghiară şi română. Spre exemplu, românii pot gestiona din Bucureşti unele situaţii contabile ale unei companii internaţionale.

Aproximativ 15.000 de români s-au angajat în ultimii ani la diviziile de outsourcing ale unor giganţi ca Genpact, Hewlett- Packard, IBM, Oracle, Wipro, Sykes, XL World sau Accen ture pentru a presta servicii precum procesare de facturi sau suport IT pentru firme occidentale. Printre companiile de outsourcing care au anunţat că vor face angajări în următoarea perioadă se mai află Genpact (400 de posturi), XL World (250) sau Wipro (100).

La nivel mondial, Accenture are circa 244.000 de angajaţi şi a încheiat anul fiscal (31 august 2011) cu venituri nete de 25,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO