Mediafax.biz Exclusiv

Analiştii despre summit-ul crucial pe Grecia: Orice veste bună pentru Europa este bună şi pentru România

Analiştii despre summit-ul crucial pe Grecia: Orice veste bună pentru Europa este bună şi pentru România
21.07.2011, 19:13 276

Ieri a avut loc una dintre cele maiimportante întâlniri din istoria Uniunii Europene, cei maiputernici politicieni europeni întâlnindu-se pentru a veni cusoluţii pentru a ajuta Grecia să scape de povara datoriilor de 328de miliarde de euro.

Printre măsurile anunţate se aflăprelungirea perioadei de rambursare a creditelor primite de lapartenerii din zona euro de la 7 ani şi jumătate la minimum 15 anişi reducerea dobânzilor aferente acestora până la 3,5%.

"Cred că este un prim pas mareînainte, în direcţia cea bună. Europa începe să vorbească peaceeaşi limbă.Investitorii străini răsuflă un pic uşuraţi, şi nu doar ceieuropeni.Impactul vafi mai mare în zona euro decât în România. Dar, nu suntemizolaţi.Cred căorice veste bună pentru Europa, indirect se răsfrânge şi asupraRomâniei, deşi nu cu aceeaşi amplitudine", a comentat LucianAnghel, economistul-şef al BCR.

La rândul lui Nicolaie Chideşciuc,economistul-ş ef al ING Bank, consideră că temporar am putea asistala o reducere a presiunii de depreciere a leului şi am putea vedeachiar o uşoară apreciere a monedei naţionale.Dar este incert cum vor reacţionainvestitorii peste o săptămână sau două.

Deşi semnalele sunt pozitive, nuînseamnă că s-a rezolvat criza fără probleme.

"Nu s-a conturat o tendinţă clarăde stabilizare a pieţelor financiare. Problemele din zona euro suntmult mai mari decât soluţiile anunţate astăzi (n.r. " ieri) şi vafi nevoie de noi măsuri şi de stabilizare a situaţiei", a spusChideşciuc.

Totuşi, măsurile au fost pegustul investitorilor, bursele europene crescând puternic pefinalul şedinţei de tranzacţionare de ieri.

Cu o oră înainte de închidere, indicele FTSE100 al Bursei de la Londra avansase cu 1,16%, cel al burseifranceze (CAC 40) cu 1,70%, iar cel german (DAX) cu 1,3%. Şi euro aavut o evoluţie pozitivă, urcând până la 1,4328 dolari.

De asemenea, în încercarea de a opriextinderea crizei către Italia şi Spania, politicienii au fost deacord să flexibilizeze fondul de urgenţă EFSF, care va putea acordalinii de credit de tip preventiv şi va participa la recapitalizareabăncilor din ţările Uniunii Europene.

Astfel, EFSF se transformă într-un FondMonetar European pentru că va avea puteri asemănătoare cuFMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO