Mediafax.biz Exclusiv

Argo a redus chiriile cu 2,4 mil.euro pentru a păstra retailerii în Shopping City Sibiu şi Suceava

Autor: Cristina Cuncea

10.02.2012, 12:59 184

"Pentru Sibiu Shopping City, la fel ca şi în anul anterior, 2011 a fost un an de constrângeri pentru mediul economic care a avut ca rezultat necesitatea extinderii discounturilor la chirii acordate retailerilor, în valoare de 1,4 milioane de euro în 2011. Gradul de ocupare este în prezent de 93%. Ne aşteptăm ca şi 2012 să fie un an provocator pentru activitatea de comerţ, dar sperăm ca semnalele de îmbunătăţire să aibă efecte pozitive asupra performanţelor din acest an", se arată în raportul financiar aferent anului 2010-2011, încheiat la 30 septembrie.

În cazul centrului Suceava Shopping City, cu o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi, gradul de ocupare este de 98%.

"Gradul de ocupare s-a menţinut la 98% în ciuda competiţiei mari de pe piaţa din Oradea. La fel ca şi în anii anterior condiţiile pieţie ne-au forţat să menţinem majoritatea discouturilor oferite chiriaşilor pentru a păstra nivelul de ocupare. Discounturile la chirii în 2011 s-au ridicat la circa un milion de euro şi ne aşteptăm ca acestea să nu crească în 2012, chiar dacă piaţa din Suceava rămâne competitivă, cu cinci centre în imediata vecinătate", se menţionează în raport.

În aceste condiţii, fondul a obţinut în perioada analizată chirii de 10,5 milioane de euro, în scădere faţă de anul anterior, când încasările au fost de 14 milioane de euro.

În 2010, fondul a acordat un discount chiriaşilor de 3,5 milioane de euro.

Valoarea de piaţă a celor două centre comerciale era la sfârşitul lunii septembrie de 181 milioane de euro, faţă de 170,3 milioane de euro în septembrie 2010.

Argo deţine în Sibiu cel mai mare parc de retail din afara Capitalei, cu o suprafaţă de circa 80.000 de metri pătraţi, în cadrul căruia se afla două hipermarketuri (Real şi Carrefour), un magazin BauMax, două magazine de mobilier (Mobexpert şi Mobilia), doi jucători din retailul de electrocasnice (Flanco şi Media Galaxy) sau retaileri vestimentari precum Takko, Hervis, New Yorker şi C&A. Argo negociază şi cu retailerul suedez H&M pentru atragerea în centrul comercial.

Proiectul este singurul centru de mari dimensiuni din Sibiu.

Pe de altă parte, proiectul din Suceava, unde piaţa este mult mai competitivă, în prezent funcţionând alte trei proiecte - Iulius Mall, Galleria şi Real, cu o galerie comercială, are ca principali chiriaşi Carrefour, Mobexpert, Media Galaxy, BauMax, Takko sau Orsay.

Argo mai deţine în România parcurile comerciale Era Shopping Park Iaşi şi Oradea, preluate integral în luna septembrie a anului trecut, de la compania cipriotă Omilos. Astfel, fondul britanic este cel mai mare proprietar de spaţii de retail din România, cu active evaluate la 343,3 milioane de euro, având o suprafaţă închiriabilă de circa 215.000 de metri pătraţi.

Era Shopping Park Oradea cuprinde 65.000 de metri pătraţi şi are ca principali chiriaşi pe Carrefour, Altex şi Bricostore. Era Shopping Iaşi are 49.000 de metri pătraţi, Carrefour şi Praktiker fiind cei mai mari chiriaşi. Ambele proiecte sunt în curs de extindere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO