Mediafax.biz Exclusiv

Băncile reiau în forţă executările: o mie de proprietăţi, la licitaţie

Autor: Ciprian Botea

04.01.2011, 19:24 54

Numărul bunurilor executate silit a crescutexponenţ ial în ultimul an în condiţiile în care cele mai multeanunţuri sunt rostogolite de la o lună la alta din lipsă decumpărători, în timp ce pe listă sunt adăugate noi proprietăţirecuperate de la clienţii rău-platinici.

Banca Transilvania publică pe site-ul propriucele mai multe anunţuri cu proprietăţi executate silit, fiindafişate însă şi o parte din licitaţiile organizate la sfârşitulanului trecut. Numărul acestora depăşeşte 350, dintre care aproape180 de case şi apartamente şi 130 deterenuri.

Şi BRD afişează pe site-ul propriu 326 deanunţuri cu locuinţe, terenuri şi spaţiicomerciale.

De exemplu, banca vrea să vândă cu 1,4milioane lei (circa 330.000 euro) o casă situată în sectorul1.

Băncile au recuperat mai multe terenuri, caseşi chiar fabrici evaluate la peste un milion de lei, acestea fiindînsă cel mai greu de plasat pe piaţă în condiţiile în caretranzacţiile imobiliare sunt aproape blocate. Executorii spun că unbun executat silit se vinde în medie după trei-cincilicitaţii.

Începând cu a doua licitaţie, legea permitebăncilor să scadă preţul cu 25% faţă de evaluarea iniţială. De celemai multe ori, creditorii nu acceptă însă să vândă bunul subvaloarea creanţei chiar dacă debitorul poate fi urmărit ulterior şipe alte bunuri aflate în proprietatea sa şi care nu au fost pusedrept garanţii în contractul de credit.

Multe dintre bunurile scoase la vânzare seaflă în judeţe precum Bistriţa-Năsăud sau Suceava, unde valoarearatelor restante la credite depăşeşte 10% din soldul total alîmprumuturilor.

BCR organizează luna aceasta 26 de licitaţiiîn judeţul Suceava şi speră să obţină 9,7 milioane lei (circa 2,3mil. euro) din vânzarea proprietăţilor luate în garanţie. Cea maiscumpă proprietate scoa să la vânzare de bancă este o fabrică deîncălţăminte, evaluată la 4,3 milioanelei.

Austriecii de la Raiffeisen au de vânzare 93de proprietăţi, iar OTP Bank scoate la licitaţie luna aceasta 80 delocuinţe şi terenuri. Băncile greceşti au împreună aproape 200 debunuri scoase la licitaţ ie, în timp ce UniCredit, Volksbank, Libraşi ING anunţă în jur de 20-30 de licitaţiifiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO