Mediafax.biz Exclusiv

Ce planuri au americanii de la Templeton cu acţiunile răscumpărate de Fondul Proprietatea?

Ce planuri au americanii de la Templeton cu acţiunile răscumpărate de Fondul Proprietatea?

Autor: Roxana Pricop

19.06.2011, 19:48 1239

Fondul Proprietatea a răscumpărat de peBursă un pachet de 66,7 milioane de acţiuni proprii, reprezentândcirca 0,5% din capitalul social, în intervalul cuprins între 11 maişi 6 iunie.

Operaţiunile de răscumpărare au avut loc săptămânal şi seînscriu programului prin care Fondul poate răscum pă ra până la 10%din propriul capital de pe Bursă pentru a sprijini preţulacţiunilor în prezent mult sub Valoarea Unitară a Activului Net(VUAN) a Fondului.

"Acţiunile care au fost răscumpărate până acum de FondulProprietatea ca parte a programului de răscumpărare vor fi anulate,ceea ce va avea un efect pozitiv asupra Valorii Unitare a ActivuluiNet, crescând valoarea pentru acţionari. Opţiunea de răscumpărareeste un instrument des folosit de fondurile de tip închis prin careo companie poate absorbi un număr limitat de acţiuni din piaţă,reducând numărul de acţiuni emise şi crescând valoarea relativă adeţinerii fiecărui investitor", a declarat pentru Ziarul FinanciarGreg Konieczny, şeful pe România al companiei Franklin Templeton şimanager de fond al Fondului Proprietatea.

Capitalul Fondului este format din 13,778 miliarde de acţiuni învaloare nominală de un leu, iar anularea acţiunilor răscumpărate vascădea capitalul la 13,712 miliarde de acţiuni. Anularea acţiunilorva duce la creşterea activului net unitar, în timp ce capitalizareabursieră a Fondului va scădea. Capitalizarea bursieră a Fonduluieste de 7,440 mld.lei calculată la un preţ al acţiunii de 0,54 leipe 17 iunie, în timp ce valoarea activelor nete la 31 mai este16,398 mld.lei la un VUAN de 1,1919 lei.

Franklin Templeton este plătit pentru administrarea Fondului cuun comision de 0,479% (anual) din capitalizarea bursieră a FP.Astfel că se ridică întrebarea în ce măsură şi acţiunilerăscumpărate de acum înainte vor fi anulate, având în vedere căaceastă măsură va duce la scăderea comisionului încasat deadministrator. Pentru ultimele trei luni din anul 2010, cândcomisionul de administrare se raporta la valoarea activelor neteale Fondului, Franklin Templeton a încasat 4,3 milioane deeuro.

Fondul are la dispoziţie circa 120 milioane de lei pentrurăscumpărarea de acţiuni proprii, sumă din care a folosit circa 35milioane de lei pentru cele 66,7 milioane de acţiunirăscumpărate.

Impactul răscumpărărilor s-a regăsit asupra preţului acţiunilor,care s-a apreciat în ultimele săptămâni. Aprecierea a fost însăsprijinită şi de anunţul privind scăderea participaţiei statuluisub pragul de aur de 33% din capitalul FP, dar şi de intrarea înacţionariatul Fondului a unei companii britanice care a ajuns la odeţinere de 5,85% din capital.

Pe11 mai, când a avut loc prima răscumpărare, acţiunile FP setranzacţionau la un preţ de 0,535 lei/titlu, iar în şedinţa devineri acţiunile au închis la un preţ de 0,54 lei/titlu. Deasemenea, aprecierea acţiunilor FP are loc în contextul în care dela intrarea la tranzacţionare din 25 ianuarie, titlurile au avut unputernic trend descendent.

Înluna mai, un impact pozitiv asupra Valorii Activului Net Unitarl-au avut cele 22 de milioane de acţiuni rămase neplătite lacapitalul social şi care nu au mai fost luate în considerare lacalculul VUAN, după ce contribuţia Ministerului Finanţelor Publicela una din companiile din portofoliul Fondului a fost anulată înurma unui litigiu pierdut în mai 2011.

Administratorii au estimat că un impact potenţial asupra valoriiFondului pe acţiune ar fi o creştere de 0,0026 lei, luând înconsiderare valoarea activului net a Fondului la data de 30aprilie.

Cutoate acestea, în mai VUAN-ul a scăzut cu 0,7% faţă de referinţa dela finele lunii aprilie, tras în jos de scăderea înregistrată peBursă de companiile din sectorul energetic la care Fondul eacţionar.

"Acţiunile la data de 31 mai 2011, în număr de 13,756 miliarde,reprezintă acţiunile plătite în capitalul social, întrucât,potrivit legislaţiei din România, acţiunile neplătite nu sunt luateîn considerare pentru calculul VUAN.Acţiunile plătite au scăzut în luna mai 2011 deoarececontribuţia Ministerului Finanţelor Publice la Fond (investiţia lafabrica de armament Electromecanica Ploieşti) a fost anulată înurma unui litigiu pierdut în mai 2011", a explicat managerulFP.

În2009, Fondul a chemat în judecată Electromecanica Ploieşti,solicitând societăţii să înregistreze în Registrul acţionarilordreptul de proprietate al Fondului asupra unui număr de 1.002.301acţiuni emise de Electromecanica şi pe care Fondul le-a primit dela statul român, evaluate la 21,4 mil.lei, dar reflectate lavaloarea 0 în valoarea activului net al Fondului. Cu toate acestea,statul nu a vărsat acţiunile datorate către Fond.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO