Mediafax.biz Exclusiv

Cefin: Pe piaţa camioanelor criza a trecut şi vine dublarea

Cefin: Pe piaţa camioanelor criza a trecut şi vine dublarea

Autor: Bogdan Alecu

30.01.2011, 18:58 45

Astfel, anul acesta vânzările de camioanegrele ar putea atinge aproape 4.400 de unităţi, dublu comparativ cu2010.

Anul trecut acest segment a fost de altfelsingurul de pe întreaga piaţă care a înregistrat un avans,creşterea fiind de aproape 50%, la aproape 1.900 de unităţi.Aprecierea vânzărilor de camioane vine pe un fond în care piaţaacestora a scăzut cu până la 90% în 2009.

"Noi considerăm că perioada crizei a trecut.De aproape un an nu am mai văzut nicio schimbare în mai rău apieţei, din martie-aprilie 2010 piaţa fiind stabilă.Acum oricejucător din piaţa transporturilor care şi-a adaptat businessul lanoile condiţii nu trebuie să-şi mai facă probleme", a spus StefanoAlbarosa.

Manageri optimişti

În acelaşi timp, Milos Lalovic, marketingmanager al Iveco România, se aşteaptă ca revenirea vânzărilor decamioane să aibă loc pe fondul înnoirii flotelor companiilor dejaexistente, şi nu din vânzarea către noi firme de transport ca înanii anteriori.

Potrivit declaraţiilor lui Fabio Razzetto,directorul Afin, divizia de finanţare a Iveco, anul trecut pe piaţalocală 35% din firmele de transport şi-au închis businessul înRomânia pe fondul crizei, ceea ce a determinat ca acestea săreturneze firmelor de leasing camioanele şi implicit să creascănumărul acestora tranzacţionate pe piaţasecond-hand.

"Piaţa camioanelor este acum pe creştere.Noine-am curăţat portofoliul şi putem spune că vom vedea rezultatepozitive din a doua parte a acestui an. În ceea ce priveşteactivitatea Afin, vedem o creştere a businessului de 25% în acestan, aceasta fiind influenţată atât de Iveco, cât şi de vânzarea demaşini agricole", a spus Razzetto. Valoarea finanţărilor Afin aatins anul trecut nivelul de 25 mil. euro atât pentru camioane, câtşi pentru maşini agricole.

Portofoliul sănătos de clienţi dă semnalulrevenirii

Cota de piaţă a Cefin a crescut anul trecut dela 8 la 12% din piaţa vehiculelor comerciale, în condiţiile uneipieţe care a scăzut cu peste 25% în 2010 faţă de 2009 la aproape12.300 de unităţi.

"Anul acesta piaţa totală de vehiculecomerciale nu mai are cum să scadă.

Din piaţă primim semnale bune, iar portofoliulde comenzi nu a mai fost aşa sănătos de doi ani. În ultimele luniam avut o medie a comenzilor de 70-100 de unităţi pe lună", a spusAlbarosa.

Compania a comercializat anul trecut aproape900 de vehicule noi şi 700 second-hand, în valoare totală deaproape 70 mil. euro, potrivit calculelorZF.

Din cele 700 de camioane second-hand, 65% saupeste 450 au provenit din cele reposedate de Afin de la companiicare nu şi-au mai putut achita ratele.

"Anul trecut Cefin a vândut 66% din totalulvehiculelor comerciale Iveco de pe piaţa locală şi peste 80% dincamioanele mărcii", a spus Albarosa.

Potrivit şefului Cefin, compania urmează săsemneze trei comenzi pentru 100 de camioane de peste 18tone.

Anul trecut printre flotele livrate de IvecoRomânia, importatorul mărcii italiene, s-au numărat 185 de camioaneIveco Stralis către Edy International Spedition şi 426 de vehiculede teren Massif către Poliţia deFrontieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO