Mediafax.biz Exclusiv

Cine sunt head-hunterii care primesc zeci de mii de euro pentru a plasa şefii din multinaţionale

Cine sunt head-hunterii care primesc zeci de mii de euro pentru a plasa şefii din multinaţionale

Autor: Adelina Mihai

30.01.2011, 19:40 134

GeorgeButunoiu, Radu Furnică, Mihaela Damian, Radu Manolescu sau WernerStein sunt doar câţiva dintre head-hunterii care se văd anual cucâteva zeci de executivi de top din multinaţionale pentru a leoferi un job mai bun sau măcar un salariu mai mare. Raportat lanivelul onorariilor pe care le primesc head-hunterii, anual, înRomânia se mută cel puţin 200 de executivi pentru funcţii de C -level (CEO, CFO, COO etc.). De altfel, o analiză a ZF pe bazainformaţiilor din cea de-a treia ediţie a anuarului Who's Who inBusiness Romania 2010 - Cei mai importanţi 1.000 oameni dinbusiness arată că 140 de manageri sunt nou-intraţi în anuar, lacare se adaugă şi alte câteva zeci de executivi care au fost şi înediţiile anterioare şi care şi-au schimbatfuncţia.

"Onorariile noastre nu au suferit schimbărimajore, rămânând la nivelul de 30.000 euro/medie de proiect. Astfelrespectarea standardelor de calitate în condiţiile creşteriicomplexităţii proiectelor (durează mult mai mult şi necesită multmai multe eforturi interne) determină tarifele şi nu preocupareapentru marje de profit indecente sau lipsă de flexibilitate", aspus Valentin Dima, consultant în cadrul firmei de executive searchK.M.Trust & Partners.

În opinia sa, scăderea onorariilor faţă de2009 - când media pe proiect era de 35.000 de euro - a fost cauzatăde o "modularizare" a serviciilor din interiorul unui proiect şi dediscounteri acordare clienţilor repetaţi. KM Trust a creat o nouăentitate la începutul lui 2009Key2Success (K2S) - care să se ocupede recrutarea de candidaţi pentru poziţii de middle management,specialiş ti- cheie, dar şi manageri seniori pentru companii alecăror dimensiune şi rezultate nu justifică încă apelarea laexecutive search.

"KM Trust şi K2S au un volum consolidat debusiness de 602.000 de euro în 2010 (din care 385.000 de euro suntproveniţi din KM Trust), aproximativ la nivelul din 2007, cu 20%peste 2008 (când exista doar KMTrust) şi cu 7% peste 2009", a spusRadu Manolescu, acţionar majoritar şi managing partner al celordouă companii.

Pentru George Butunoiu, unul dintre cei maicunoscuţ i head-hunteri de pe piaţa locală, 2010 a însemnat celde-al treilea an de scădere consecutivă, însă estimează că vaîncheia anul acesta cu o creştere de cel puţin 16%. "În 2010 amfăcut 430.000 de euro, cu profit de aproape 50%. La sfârşitulanului trecut am semnat nişte contracte foarte mari, însă banii nevor intra eşalonat, în 2011. Cred că în 2011 vom depăşi o cifră deafaceri de 500.000 de euro", a spus Butunoiu, care conduce firma cuacelaşi nume.

50.000 de euro/an, nivelul salarial careindicăhead-huntingul

De executive search se poate vorbi atunci cândexecutivii plasaţi au un salariu brut anual de cel puţin 50.000 deeuro, spun head-hunterii, şi de aceea există o confuzie în piaţă,pentru că există firme de recrutare care plasează manageri în firmemici şi pe salarii sub 3.000 de euro pe lună şi care spun că facexecutive search. "Indicatorul principal în executive search estesalariul. Dacă în alte state se consideră executive search la unsalariu de peste 150.000- 200.000 de dolari brut pe an, în Româniaexecutive search se face pentru ceea ce depăşeşte ca parte fixă3.000 de euro net pe lună, adică 50.000 de euro brut/an, la care seadaugă comisioanele. Media noastră e de 80.000 de euro pe an numaipentru partea fixă", a spus Rudolf Fedorovici, consultant în cadrulfirmei de executive search Advice Human Resources, cu afaceri de130.000 - 140.000 de euro anul trecut.

Se pare că nici în 2010 niciuna din afacerilehead-hunterilor nu a depăşit un milion de euro, cei mai marijucători înregistrând cifre de afaceri între 400.000 şi 700.000 deeuro.

Scăderea are mai multe explicaţii, fie pentrucă şi-au redus tarifele, fie pentru că au mai puţine proiecte sauîntârzieri la plată. "Durerea cea mai mare însă în piaţă, şi nunumai la noi, o reprezintă întârzierile de plăţi cu impact masiv încash-flow. Avem clienţi cu întârzieri la plată uriaşe care au unimpact dureros în business. Sper ca 2011 să aducă o seriozitate maimare în abordarea termenelor de plată faţă de partenerii deafaceri", a mai spus Manolescu.

Potrivit The Economist, la nivel global, piaţade executive search se ridică la o valoare de 5- 6 miliarde deeuro, iar jumătate din aceasta este deţinută de head-hunterii dinAmerica de Nord, explicabil, având în vedere că industria a fostcreată şi dezvoltată în Statele Unite şi exportată apoi în Europa,Asia şi America Latină.

În regiunea Europei de Est, jucătorii dinexecutive search au înregistrat scăderi cu 40-50% faţă de perioadade dinainte de criză, în mare parte din cauza îngheţării angajărilor şi parţial din cauza amânării investiţiilorstrăine.

De altfel, evoluţia afacerilor dinhead-hunting nu este surprinză toare având în vedere căinvestiţiile străine au scăzut la 2,3 miliarde de euro în primele11 luni ale anului trecut, înregistrând un declin de 25,6% faţă deperioada similară a anului anterior, potrivit datelor publicate deBNR. Spre comparaţie, în 2008 investiţiile străine se ridicau la ovaloare de 9 miliarde de euro.

"Dacă înainte de criză aveam cam 50% recrutăripentru firme noi sau pentru joburi nou-create şi 50% de înlocuire,acum avem aproape exclusiv joburi de înlocuire (peste 95%), ceea ceînseamnă că au dispărut cel puţin 50% dintre clienţi. Nu am avutnicio presiune suplimentară pe tarife sau pe alte condiţii deplată", a mai spus Butunoiu.

2010, anul schimbãrilor în executivesearch

A doua parte a anului trecut a fost marcată decâteva modficări semnificative pe piaţa locală de executive search.Cea mai importantă rămâne însă încheierea colaboră rii dintreLeadership Development Solutions, condusă de Radu Furnică- unuldintre cei mai scumpi vânători de executivi de pe plan local - şiKorn/Ferry International, cea mai mare firmă de executive searchdin lume.

În august 2010, Korn/Ferry a plecat după 15ani de pe piaţa locală, adoptând o nouă strategie de business, princrearea unor centre în Budapesta, Viena şiZürich.

În octombrie, nemţii de la Stein&Partnersau anunţat că merg să recruteze executivi în Belgrad, Zagreb şiViena, extinzându-şi activitatea prin deschiderea de noi birouripentru clienţii din Serbia şi Muntenegru, Croaţia, Slovenia şiAustria, sediul principal rămânând înBucureşti.

După ce unii jucători au plecat, iar alţiis-au extins, piaţa nu pare prea prietenoasă în perioada actualăpentru noi jucători.

"Orice nou - intrat va avea zile grele de tot.Dacă intră firme mari, străine, va trebui să se bazeze aproapeexclusiv pe businessul trimis din reţea, din străinătate, şanselesă facă o cifră de afaceri semnificativă cu clienţi exclusiv dinRomânia sunt foarte mici. O firmă nouă creată aici va aveadificultăţi şi mai mari să câştige teren", a spusButunoiu.

Cu toate acestea, la începutul lui noiembrieau intrat pe piaţa locală oficial nemţii de la Kienbaum ConsultantsInternational, numind-o pe Loreda Dragomir, un fost executiv dinStanton Chase, în funcţia de Country Manager pentru România şiBulgaria.

Mai mult, în ultima lună a anului trecut,firma de executive search TheSearchers, fondată la finele anuluitrecut de Oana Ciornei şi de Marius Precu, care au lucrat timp demai mulţi ani în domeniul recrutării de executivi de top, a devenitpartenerul pe piaţa locală al companiei Amrop, una din cele maimari companii de profil din lume.

Cât mai câştigã unexecutiv

Cel mai mare salariu obţinut de un executivplasat anul trecut de firma Advice Human Resources a fost de200.000 de euro brut pe an (peste 16.000 de euro brut pe lună),pentru un manager plasat într-o companie din sectorul bunurilor delarg consum.

"Nu avem niciun semn concret că piaţa îşi vareveni, însă sunt planuri de noi schimbări, noi investiţii în zonaautomotive şi IT ", a mai spus Fedorovici, care conduce un businessîn scădere de până la 40% faţă de 2008.

În cadrul KM Trust, cel mai mare salariu afost obţinut de un executiv plasat pe o funcţie de suport în topmanagementul unei multinaţionale din zona industrială, care aprimit un pachet de 100.000 de euro net pe an (8.300 euro net pelună), la care se adaugă bonusuri şi altebeneficii.

"În majoritatea cazurilor, clienţii noştri aupreferat să acomodeze nivelul de confort financiar al candidaţilorselectaţ i, ceea ce s-a dovedit o alegere înţeleaptă, am avutcazuri în care inflexibilitatea, (obiectivă de cele mai multe oripentru a asigura echitate internă) a angajatorului a condus lapierderea candidatului", a mai spus Dima.

Head-hunterul George Butunoiu spune că nu aexistat o scădere a salariilor pentru poziţiile de top managementîn 2010, cel mai mare salariu pentru o poziţie pentru care arecrutat anul trecut fiind de aproape 15.000 de euro net/ lună însectorul serviciilor financiare.

" Pentru 2011 cel mai mare salariu care esteîn discuţie (aproape de finalizare, însă nesemnat încă) este de9.000 de euro net/ lună în domeniul serviciilor financiare", a maispus Butunoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO