Mediafax.biz Exclusiv

Continental, Autoliv, Schaeffler şi Yazaki vor angaja peste 1.700 de persoane anul acesta

Continental, Autoliv, Schaeffler şi Yazaki vor angaja peste 1.700 de persoane anul acesta

Autor: Bogdan Alecu, Laurentiu Cotu

12.04.2012, 19:45 1799

Creşterea numărului de angajaţi vine în contextul în care pe piaţa locală va demara producţia anul acesta şi Ford la Craiova, iar Dacia produce în continuare la capacitate maximă la Mioveni.

Pe de altă parte, piaţa auto europeană a înregistrat un declin de aproape 10% în primele două luni ale acestui an, iar o creştere până la finele anului este puţin probabilă.

Cea mai mare campanie de recrutare va fi demarată de grupul Continental, care are în plan creşterea numărului de salariaţi de la 10.500 în prezent la peste 11.500 la finele anului.

Planul nemţilor de la Continental de majorare a numărului salariaţilor cu încă 1.000 vine în contextul în care şi anul trecut au angajat 1.000 de persoane şi au derulat investiţii de 75 milioane de euro în 2011.

Diviziile Grupului Continental Automotive - Şasiu&Siguranţă, Interior şi Tren de Rulare au în total peste 5.200 de angajaţi şi au adus în România investiţii de aproximativ 235 mil. euro până la finele anului trecut.

Acestea dezvoltă şi produc aplicaţii software şi hardware inovatoare pentru sisteme de management al motorului, unităţi de control al transmisiei, sisteme elec tronice de frânare, sisteme de navigaţie, multimedia şi radio dar şi altele.

O conjunctură favorabilă

"În 2012, diviziile Automotive din Continental România vor continua să se dezvolte. Investiţiile vor fi făcute atât în cercetare şi dezvoltare, cât şi în extinderea capacităţii de producţie a fabricilor noastre", a declarat Christian von Albri chsfeld, directorul pentru cercetare şi dezvoltare din România.

Grupul Rubber, parte a Continental, în a cărui componenţă intră diviziile ContiTech şi Anvelope, a investit până la finalul anului 2011 circa 350 de mililioane de euro pe piaţa locală şi a creat peste 5.300 locuri de muncă.

ContiTech a investit în aceeaşi perioadă aproximativ 80 de milioane de euro şi a generat 3.600 de noi locuri de muncă în România.

ContiTech şi-a dezvoltat cen trele de producţie în Carei, Nădab şi Timişoara.

Divizia Anvelope a investit în 2011 în fabrica din Timişoara peste 51 milioane euro, iar din 1999 până în prezent suma investită ajunge la peste 260 de milioane euro şi a angajat peste 1.700 de persoane.

Divizia de anvelope dezvoltă şi produce pentru întreaga industrie automotive: anvelope pentru autoturisme cu mărimi cuprinse între 13 şi 17 inci, anvelope UHP (Ultra High Performance) şi VAN, sisteme de servodirecţie şi de aer condiţionat, sisteme hidraulice şi curele de transmisie.

Afacerile principalilor producători de componente auto s-au menţinut anul trecut pe un trend ascendent, marcând creşteri cuprinse între 10 şi 20%, în condiţiile unei conjuncturi economice favorabile pe pieţele internaţionale, potrivit unei analize a ZF pe baza informaţiilor oferite de companiile din domeniu.

De exemplu, producătorul german Schaeffler România, care deţine o fabrică de rulmenţi la Braşov, a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de circa 1,45 mld. lei (337 mil. euro), în creştere cu 12% faţă de anul anterior.

Mai mult, germanii şi-au bugetat pentru acest an o creştere a producţiei cu circa 9% faţă de anul trecut, care ar putea duce cifra de afaceri spre nivelul de 370 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.

Extinderea cere noi angajări

Pe de altă parte, producătorul german de rulmenţi are în prezent 3.750 de angajaţi, după ce anul trecut au fost recrutate aproximativ 400 de persoane.

Compania spune că recrutările vor continua şi în acest an, în funcţie de evoluţia pieţei şi a comenzilor.

Producătorul de sisteme de siguranţă auto Autoliv România a ajuns în prezent la 3.700 de angajaţi, în punctele sale de lucru din Braşov, Lugoj, Timişoara şi Sfântu Gheorghe. Autoliv a angajat deja în primele luni ale acestui an 175 de persoane şi va continua campania de recrutări, în condiţiile în care suedezii au în plan să mai angajeze în acest an încă aproximativ 650 de persoane.

Campania masivă de recrutări din acest an se datorează faptului că suedezii au anunţat, în primul trimestru, că-şi extind activitatea pe piaţa locală, odată cu achiziţionarea unei facilităţi de producţie în localitatea Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, unde vor crea 600 de noi locuri de muncă.

În ceea ce priveşte producătorul japonez Yazaki Component Technology, acesta derulează în prezent o investiţie de circa 5 milioane de euro, în vederea extinderii capacităţilor de producţie ale fabricii din Arad, după ce anul trecut japonezii au finalizat o altă investiţie de 10 mil. euro în tehnologie.

Mai mult, compania are în plan angajarea în acest an a peste 100 de persoane pentru sectorul productiv. În prezent, Yazaki are circa 1.000 de angajaţi în fabrica din Arad, în condiţiile în care anul trecut au fost recrutate încă aproximativ 160 de persoane.

Compania a mai deschis anul trecut o unitate de producţie în Caracal şi o alta pe platforma industrială a Ford din Craiova, ambele pentru uzina auto din Bănie a constructorului american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO