Mediafax.biz Exclusiv

Petrom, bună de plată. Deputaţii au adoptat două decizii ce vor aduce companiei costuri suplimentare de 100 mil. $

Deputaţii au votat: Petrom riscă o serie de costuri suplimentare de 100 mil. $

Autor: Roxana Petrescu

15.12.2011, 18:58 2220

Practic, dintr-un foc compania ar putea înregistra costuri suplimentare de 100 de milioane de dolari la centrala de la Brazi, care va funcţiona pe gaze naturale, şi are interdicţie la exporturile de gaze.

Concret, ieri deputaţii au aprobat modificarea definiţiei consumatorului de gaze naturale şi modificarea Legii gazelor prin care practic se interzic exporturile de gaze naturale.

În primul caz, în care s-a modificat definiţia consumatorului de gaze naturale, impactul direct asupra Petrom va fi faptul că firma va fi obligată să-şi facă un coş de gaze naturale, inclusiv pentru punctele proprii de consum, categorie în care intră centrala de 500 de milioane de euro, de 860 de MW, pe care compania a construit-o la Brazi.

Ce se schimbă?

În România, consumatorii de gaze naturale sunt alimentaţi prin intermediul unui coş, format din gaze din producţia internă şi din importuri din Rusia, care în prezent sunt de trei ori mai scumpe faţă de cele produse local.

Petrom însă putea evita acest coş prin faptul că centrala de la Brazi putea fi considerată ca şi consum propriu tehnologic şi putea să fie alimentată numai cu gaze din producţia internă.

În Legea gazelor 351/2004 definiţia consumatorului este următoarea: persoană fizică sau juridică care cumpără gaze naturale pentru consumul propriu.

După modificările de ieri din Camera Deputaţilor consumatorul devine client, iar definiţia lui este completată prin includerea titularilor de acorduri petroliere "care utilizează aceste resurse pentru activităţi proprii, la toate locurile de consum, le sediul principal, precum şi la sediile filialelor, sucursalelor, reprezentanţelor şi ale celorlalte sedii secundare, în derularea tuturor activităţilor, cu excepţia operaţiunilor petroliere şi a consumurilor tehnologice specifice acestora."

Calcule stricate

Ce înseamnă acest lucru? Potrivit informaţiilor Petrom, centrala de la Brazi va consuma un miliard de metri cubi de gaze pe an. Înainte de modificarea legii, Petrom putea folosi numai gaze din producţia internă. În primele nouă luni ale anului, preţul pentru aceste gaze era de 165 de dolari pe mia de metri cubi. Astfel, numai cu gaze din producţia internă, costurile Petrom ajungeau la circa 165 de milioane de dolari pentru alimentarea centralei de la Brazi.

Cu modificarea definiţiei consumatorului, Petrom trebuie să facă un coş de gaze. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din prima zi a anului viitor, acest coş de gaze va fi format în proporţie de 67% din gaze din producţia internă şi din 33% gaze importate, care au un preţ de 495 de dolari pe mia de metri cubi.

Astfel, pentru a livra acelaşi miliard de metri cubi de gaze necesar funcţionării centralei de la Brazi, Petrom va trebui să cheltuiască aproape 274 de milioane de dolari, calculele fiind bazate pe datele ANRE. Rezultă costuri suplimentare de 109 milioane de dolari pentru Petrom pentru alimentarea centralei de la Brazi.

Această modificare legislativă vine în contextul în care încă de la începutul anului Ministerul Economiei, ANRE şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) au emis un ordin comun prin care erau stipulate aceleaşi lucruri.

Interdicţie la exporturi

Mai mult, tot ieri deputaţii au mai votat o modificare a Legii gazelor. Astfel, articolul 4, alineatul 2, punctul b) se modifică şi va avea următorul cuprins: "asigurarea securităţii şi siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale prin valorificarea gazelor naturale din producţia internă numai pe piaţa internă de gaze naturale, până la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale din import." În prezent, România importă din Rusia circa o treime din necesarul de consum, aceasta fiind cea mai importantă sursă externă de asigurare a consumului.

Deşi de aproape un an a fost pusă în funcţiune conducta Arad-Szeged, care leagă sistemul local de transport al gazelor naturale de cel din Ungaria şi cu Europa de Vest, cantităţile aduse prin această conductă au fost nesemnificative, acoperind numai 2% din consumul înregistrat în perioada octombrie 2010-septembrie 2011. În plus, este posibil ca şi prin această conductă să fie aduse tot gaze ruseşti, lucru care nu presupune o diversificare a surselor de alimentare. Proiectele care ar putea aduce diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale sunt Nabucco sau AGRI. Pe de altă parte însă, în acest moment România oricum nu poate exporta gaze naturale din cauza constrângerilor de ordin tehnic. Totodată, această modificare legislativă vine după ce România s-a angajat în faţa FMI că de la anul viitor exporturile de gaze vor fi posibile prin intermediul conductei Arad-Szeged.

Reprezentanţii Petrom nu au comentat pe baza acestor informaţii până la închiderea ediţiei.

Pentru a intra în vigoare, modificările legislative trebuie promulgate de preşedintele Traian Băsescu şi publicate în Monitorul Oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO