Mediafax.biz Exclusiv

Fondurile de pensii şi-au mutat banii din depozite în titluri de stat şi acţiuni

Autor: Ciprian Botea

21.04.2011, 19:08 33

Mişcarea a avut loc în condiţiile în carebancherii au plătit mai puţin pentru sumele atrase de laclientelă.Exprimatăîn procente, scăderea este de peste 26%.

"Dobânzile la depozite au fost mai mici înaceastă perioadă, astfel că o parte din bani a fost transferată întitluri de stat.Şiplasamentele în acţiuni au crescut pe fondul percepţiei pozitive ainvestitorilor străini. Depozitele sunt oricum doar plasamente derefugiu, administratorii aşteptând momentul oportun pentru ainvesti banii în alte instrumente", comentează Horia Braun,directorul de investiţii al ING Pensii.

Depozitele bancare ale fondurilor de pensiiau scăzut cu 71 mil. lei (17 mil. euro) doar în martie, potrivitdatelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private(CSSPP).Banii scoşidin depozite au fost plasaţi în titluri de stat şi peBursă.

Investiţiile în titluri de stat s-au majoratcu 69% în primele trei luni din 2011, volumul acestora ajungând la3,28 mld. lei (800 mil. euro), adică două treimi din activeletotale administrate de fondurile de pensii. Sumele plasate întitluri de stat sunt cu 70% mai mari decât în aceeaşi lună din2010.

Plasamentele în acţiuni au ajuns la 728 mil.lei (177 mil. euro) în martie, faţă de 530 mil. lei la sfârşitulanului trecut. Indicele BET al bursei de la Bucureşti a crescut cu12% de la începutul acestui an. Inves tiţiile în acţiuni alefondurilor private s-au dublat în ultimul an.

Sumele păstrate în depozite bancare ar puteascădea în continuare, spun jucătorii din această piaţă, încondiţiile în care băncile continuă să ajusteze dobânzile deoareceau suficiente lichidităţi "Dacă lichiditatea din sistemul bancar varămâne la un nivel ridicat dobânzile la depozite vor rămâneneatractive şi administratorii de fonduri vor căuta alte soluţiipentru a obţine randamente mai mari", spune Braun.

Dobânda medie la depozitele noi în leiajungea la 6,4% la sfârşitul lunii februarie, în scădere cu unpunct procentual faţă de perioada corespunză toare a anului trecut,arată cele mai recente date publicate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO