Mediafax.biz Exclusiv

Fondurile lui Mobius au împrumutat statul român cu 180 milioane de dolari

Autor: Roxana Pricop

05.12.2011, 18:34 228

Cel mai mare investitor în titluri de stat româneşti este fondul Templeton Emerging Markets Bond, cu active de 6,371 miliarde de dolari, care avea în portofoliu titluri de stat emise de Guvernul român în valoare de 138 milioane de dolari la finele lunii septembrie, potrivit rapoartelor emise de administrator.

Un alt fond, Templeton Global Total Return Bond, cu active de 3,3 miliarde de dolari, avea investiţii în titluri de stat româneşti de circa 40 milioane de dolari la finele lunii septembrie.

Recent lansat, fondul Templeton Emerging Markets Balanced Fund avea active de 30 milioane de dolari din care 98.000 dolari erau investiţi în titluri de stat româneşti, potrivit rapoartelor de administrare.

Cele trei fonduri de investiţii, cu active nete cumulate de aproape 10 miliarde de dolari, sunt administrate de compania Templeton Asset Management condusă Mark Mobius, supranumit şi guru pieţelor emergente.

Interesul investitorilor străini este vital pentru statul român care încearcă prin emiterea de titluri de stat să susţină finanţarea datoriei publice.

În noiembrie, Ministerul Finanţelor a decis să amâne emisiunea de titluri în dolari din SUA din cauza tensiunilor majore de pe pieţele financiare, reflectate în prime de risc care ar fi împins dobânda la peste 7% pentru titlurile pe cinci ani.

Mai mult, statul român are nevoie să-şi reîntregească resursele după ce în septembrie şi octombrie nu şi-a realizat programul de emisiuni pe piaţa internă din cauza presiunii de creştere a dobânzilor.

Nu există informaţii oficiale cu privire la cine anume sunt investitorii străini care au cele mai mari expuneri pe titluri locale de stat. Pe piaţa internă, din rândul fondurilor locale de investiţii, cele administrate de companiile austriece Erste şi Raiffeisen au cele mai mari plasamente în titluri de stat, de peste 350 milioane de dolari, respectiv 250 milioane de dolari, potrivit celor mai recente raportări.

Din rândul fondurilor locale de pensii, fondul de pensii private obligatorii administrat de ING avea în portofoliu titluri de stat de peste 450 milioane de dolari.

Investiţiile pe Bursa de la Bucureşti ale fondurilor de investiţii administrate de Mobius au scăzut până la circa 50 milioane de dolari la finele lunii septembrie, cu 30% mai puţin faţă de finele lunii iunie, scăderea fiind cauzată în principal de corecţiile bursiere.

În continuare, acţiunile BRD-SG sunt cea mai mare investiţie de la Bursa din Bucureşti, valoarea deţinerii fiind de circa 24 milioane de dolari, potrivit rapoartelor de administrare ale fondurilor Frontier Markets şi Eastern Europe.

Pe locul secund se situează acţiunile companiei petroliere OMV Petrom, valoarea deţinerilor fiind de 13,6 milioane de dolari la 30 septembrie.

Fondurile Templeton au mai investit în acţiuni ale Băncii Transilvania şi ale celor cinci SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO