Mediafax.biz Exclusiv

Ghenea, FIT Distribution : Creditarea, la nivelul creditului de consum, este nu doar moartă, ci şi anatemizată

31.01.2011, 15:34 17

El adaugă că din pacate în economia românească nu semişcă banii, ceea ce înseamnă probleme structurale şiconjucturale.

"Structural vorbind, gradul de economisire lagospodării creşte în continuare, ceea ce înseamnă că încredereaoamenilor a ajuns la un nivel minim.Pe de altă parte, ca să se mişte banii ar trebuisă vorbim de creditare sub toate formele", a declaratGhenea.

Potrivit preşedintelui FIT Distribution,creditele pentru consum, creditele pentru investiţii şiinvestiţiile din zona guvernamentală reprezintă sursele de creştereşi aşa se mişcă banii.

"Iar pe partea asta se pare că banii nuprea se mişcă - investiţiile în infrastructură sunt la cifreabsolut halucinante. Aproape nimic nu se investeşte, nici îninfrastructura rutieră, nici în infrastructura IT », a mai spusGhenea.

În condiţiile în care economia s-aconfruntat în ultimii doi ani cu scăderi de amploare, este puţinprobabil ca să urmeze o creştere pe un palier asemănător, dar oriceavans trebuie alimentat, inclusiv prin finanţări, explicăpreşedintele FIT Distribution.

"Pentru asta noi nu avem resurse şidisponibilitate imediată".

Gradul de îndatorare în Uniunea Europeanăeste de 50% din PIB, iar în România este de 20%, un nivel relativmic.

"În niciun caz nu putem spune că estevorba de excese.Şi un impactaici are zona ipotecară, care la noi este destul de mică", a maispus Ghenea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO