Mediafax.biz Exclusiv

Grecii de la Octagon au 2 milioane de euro pentru preluarea unui producător de materiale de construcţii

Grecii de la Octagon au 2 milioane de euro pentru preluarea unui producător de materiale de construcţii

Autor: Andreea Neferu

10.07.2011, 18:53 277

Este pentru prima oară când Octagon,companie înfiinţată în 2005, face o astfel de achiziţie, investiţiaurmând să fie finanţată prin credit bancar.

"Procesul de achiziţie este în derulareşi se va finaliza anul acesta", a declarat Alexandros Ignatiadis,acţionar şi director general al companiei Octagon, care nu a oferitînsă detalii despre numele producătorului care urmează să fiepreluat.

Octagon, care a consemnat anul trecutafaceri de 14,3 milioane de euro, se aşteaptă la un nivel similaral businessului în 2011, în condiţiile în care piaţa construcţiilornu dă semne concrete de relansare.

"În primul semestru piaţaconstrucţiilor a înregistrat un progres mic comparativ cu 2010. Nune aşteptăm la o revenire semnificativă a pieţei pe parcursulanului 2011, acesta fiind mai degrabă un an pregătitor pentru orelansare a pieţei construcţiilor în 2012", a declaratIgnatiadis.

Octagon a semnat în primele şase luniale anului patru contracte în valoare totală de 2 mil. euro,printre care realizarea fundaţiilor speciale ale unei clădiri dinBucureşti, consolidarea şi sprijinirea talazurilor şi drenajelorunui sector de 7 kilometri din DN 6 Drobeta-Turnu Severin - Lugoj,dar şi realizarea fundaţiilor unui imobil din Constanţa.

Unul dintre cele mai mari contracte pecare le-a câştigat compania de-a lungul timpului este cel de latermocentrala cu cogenerare OMV Petrom - Brazi, unde Octagonrealizează lucrări de rezistenţă şi turnare de beton armat pentru17 mil. euro.

În prima parte a lui 2011, compania asemnat un act adiţionat în cadrul acestui proiect pentru realizareade drumuri secundare şi platforme.

Pe de altă parte, compania are în plansă îşi extindă activitatea de pe plan extern, după ce anul trecut2% din cifra de afaceri a fost generată de proiectele livrate înGrecia şi Turcia. Astfel, compania a făcut primul pas în OrientulMijlociu şi va deschide anul acesta un birou în Irak, undeinvestiţia pentru primul an de activitate este estimată la 300.000de euro.

"Am ales să deschidem prima sucursalăexternă în Irak pentru că este o ţară în reconstrucţie, cupotenţial mare de dezvoltare în construcţii şi infrastructură şi,în plus, resursele importante de petrol permit finanţareaproiectelor de acest gen", a afirmat Ignatiadis.

De altfel, în ultima perioadă o seriede companii de construcţii, aşa cum sunt Delta ACM 93, controlatăde Florea Diaconu, sau Romstrade, deţinută de Nelu Iordache, s-auorientat către Irak, din aceleaşi motive.

"Deocamdată nu am semnat contracte înIrak, dar căutăm proiecte. Primul an în Irak va fi un an deprospecţiune a pieţei şi de stabilire a contactelor de afaceri", aspus Ignatiadis.

Biroul din Irak va fi condus de DanielZamfiropol, care a lucrat anterior în cadrul companiei petroliereRompetrol, în funcţia de director al sucursalei dinBagdad.

Octagon este deţinută de oamenii deafaceri greci Alexandros Ignatiadis şi Paschalis Paganias, amândoifoşti directori generali ai subsidiarelor elene Diekat şiTemliodomi. Compania este specializată în lucrări geotehnice,fundaţii şi tehnologii de asanare a terenului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO