Mediafax.biz Exclusiv

Guvernul efectuează simulări pentru reducerea CAS la angajator cu 1-3 puncte, din semestrul II 2011

Autor: Dinca Thomas

08.03.2011, 19:11 10

"În prezent sunt efectuate simulări de reducere a CAS cu 1-3puncte procentuale la angajator, astfel încât să fie stabilit exactefortul bugetar aferent. O astfel de diminuare este gândită pentrupartea a doua a acestui an", au arătat sursele.

Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cuFondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare dinoctombrie-noiembrie relevă că cele două părţi au stabilit să ia înconsiderare reducerea impozitării forţei de muncă în acest an, dacăeconomia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal".

La sfârşitul anului trecut, ministrul Finanţelor, GheorgheIalomiţianu, afirma că reducerea contribuţiilor sociale va fi luatăîn calcul la jumătatea anului 2011, pentru a diminua costul cuforţa de muncă, mai ridicat decât în alte state, în condiţiile încare ţările vecine au început să scadă impozitele.

În urmă cu două săptămâni, premierul Emil Boc a declarat cănivelul contribuţiilor de asigurări sociale va fi redus "cusiguranţă" în a doua parte a acestui an, urmând doar să fiecalculat şi procentul diminuării.

În prezent, angajatorii plătesc, după caz, contribuţii deasigurări sociale de 20,8% pentru condiţii normale de muncă, de25,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de 30,8% pentrucondiţii speciale de muncă.

La acestea se adaugă contribuţia de 5,2% pentru asigurările desănătate, de 0,5% la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi de 0,25%la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

În baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente demuncă şi boli profesionale, în funcţie de clasa de risc,angajatorii datorează şi cote de contribuţii cuprinse între 0,15%şi 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizatelunar.

În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale esteinclusă şi cota de 3% aferentă fondurilor de pensii administrateprivat, majorată de la 2,5% în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO