Mediafax.biz Exclusiv

Head-hunterii de la Egon Zehnder vor recruta CEO din privat pentru companiile de stat

Autor: Adelina Mihai

22.02.2012, 19:27 444

Contractele nu s-au semnat încă, pentru că în lege sunt prevăzute cinci zile în care se pot face contestaţii, potrivit unor surse din minister. La finele lunii februarie trebuia numit primul manager privat la o companie de stat, însă acest termen a devenit imposibil de respectat.

Introducerea managementului privat la marile companii de stat este un proiect despre care se discută încă din primăvara anului trecut, dar până în prezent nu s-au făcut mari progrese. Un proiect aparent simplu, cu trei activităţi principale - selectarea unei echipe de profesionişti care să ajute ministerul, alegerea unor head-hunteri care să facă o listă scurtă de propuneri de manageri "privaţi" şi numirea în funcţie a noilor manageri de către ministrul economiei - a fost aproape "îngropat" în timp.

Motivele pentru care acest proiect, desfăşurat mai mult în secret până acum, nu a reuşit să respecte deadline-urile impuse iniţial de FMI sunt multiple: birocraţia excesivă (în special în procesele de achiziţii publice), faptul că cei care fac managementul de proiect (Pedersen & Partners în parteneriat cu consultanţii de la Roland Berger şi cu avocaţii de la Nestor) nu au mai lucrat niciodată la un astfel de proiect , schimbările de la conducerea ministerului (şi implict, a oamenilor responsabili de proiect), dar şi interesele politice de partid, care vor să se menţină actuala structură de management, având în vedere că managerii sunt numiţi politic.

Manageri "privaţi" recrutaţi dintr-un birou din Budapesta

Recrutarea primilor manageri privaţi se va face de către Egon Zehnder International, una dintre cele mai mari firme de executive search la nivel mondial, fondată în 1964 în Zürich (Elveţia) de către un absolvent al şcolii de afaceri Harvard.

Compania a ajuns în 2010 la venituri de peste 600 de milioane de dolari în cele 64 de birouri internaţionale şi are peste 410 consultanţi în recrutare de executivi de top.

Recrutarea celor patru executivi va fi condusă de consultanţii Egon Zehnder care lucrează în biroul din Budapesta, iar cel care ocupă funcţia de managing partner în prezent este head-hunterul Stephen Benko. Potrivit unor informaţii din piaţă, Egon Zehnder a mai plasat manageri în companiile din România, însă volumul recrutărilor locale nu a generat necesitatea deschiderii unui birou local. În cursa recrutărilor de CEO pentru statul român a intrat şi Spencer Stuart, un alt jucător de talie mondială din executive search, care însă nu a reuşit să câştige licitaţia pentru nicio companie, din cauza preţurilor mai ridicate solicitate. Ministerul Economiei a încercat să atragă head-hunteri internaţionali în proiect şi pe 23 decembrie anul trecut, când a lansat aceeaşi licitaţie, însă a fost nevoit să mai reducă din restricţii pentru că nu a primit nicio ofertă.

Prima licitaţie din acest proiect a fost câştigată de consorţiul format din firma de executive search Pedersen & Partners în parteneriat cu consultanţii de la Roland Berger şi cu avocaţii de la NNDKP (Nestor), care au elaborat caietele de sarcini pentru head-hunteri şi care se ocupă de managementul acestui proiect. Ei însă nu au primit încă o sumă considerabilă de bani de la minister pentru ceea ce au făcut până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO