Mediafax.biz Exclusiv

Herbert Stein ar putea vinde AutoItalia importatorului Fiat din Israel

Herbert Stein ar putea vinde AutoItalia importatorului Fiat din Israel

Autor: Bogdan Alecu

14.02.2011, 19:43 51

Compania Mediterranean Car Agency deţineimporturile Fiat în Israel şi este controlată de omul de afaceriMichael Levy.

"Există discuţii, dar nu este încă nimicconcretizat. Pe durata acestor discuţii nu putem face declaraţiipublice", a declarat Herbert Stein, preşedinteleAutoItalia.

Vânzarea grupului AutoItalia ar puteareprezenta primul exit al unui om de afaceri de pe piaţa autolocală din ultimii 20 de ani, exit ce ar veni la doi ani de laînceputul crizei, interval în care vânzările de maşini au scăzut cuaproape 70% faţă de nivelul atins în 2007 şi2008.

În prezent reţeaua AutoItalia este alcătuitădin peste 40 de showroomuri, din care trei sunt parte a AutoItaliaShowroom.

Vânzările companiei au atins anul trecut peste3.800 de unităţi, în scădere cu 50% faţă de 2009, din care aproape3.600 reprezintă Fiat.

În acelaşi timp, cota de piaţă a AutoItalia ascăzut la 3,2% din piaţa totală în 2010, faţă de aproape 5% în anulanterior. La finele anului 2009 Ion Ţiriac, care controlează ŢiriacHoldings, a bătut palma cu grupul german Daimler AG pentru vânzareaparticipaţiei de 49% pe care o deţinea în cadrul Mercedes-BenzRomânia, reprezentantul grupului german pe piaţa locală. Ţiriac maideţine în prezent importurile mărcilor Hyundai, Mitsubishi, LandRover şi Jaguar, după ce în vara anului trecut a cedat activitateade import a Ford pe piaţa locală către FordRomânia.

Conform presei israeliene, valoarea tranzacţiei între Herbert Stein şi Michael Levy va fi de ordinul zecilor demilioane de euro, în tranzacţ ie fiind incluse atât activitatea deimport a celor zece mărci deja existente în portofoliu, cele douăcentre din B-dul Iuliu Maniu şi Colentina, dar şi showroomulînchiriat din Piaţa Presei.

Pe lângă acestea, AutoItalia deja a semnat unprecontract cu Fiat în vederea integrării în reţea a mărcilorgrupului Chrysler - Jeep Dodge şiChrysler.

Levy este fiul lui Ennio Leah Levi, unindustriaş italian care a imigrat în Israel în 1979, după cefamilia sa a înfiinţat în 1971 o fabrică de textile. ImportatorulFiat Levy Mediterranean a fost înfiinţat în1989.

Surse din piaţa locală spun că între cele douăpărţi există deja negocieri, în următoarele săptămâni urmând să secomunice dacă se va ajunge sau nu la o înţelegere privind vânzareaAutoItalia, atât în ceea ce priveşte activitatea de import, cât şicei trei dealeri din Capitală, care fac parte din AutoItaliaShowroom, divizia de retail a companiei.

Preluarea de către Fiat a activităţii deimport de pe piaţa locală, după modelul celorlalte mărci de volum,este puţin probabilă, potrivit unor surse din cadrulconstructorului italian.

Potrivit acelorlaşi surse, cel mai devremetranzacţ ia dintre Herbert Stein şi grupul israelian se va finalizaîn luna noiembrie a acestui an, când noul importator va intracomplet în funcţiune.

Singurele tranzacţii care au avut loc anultrecut pe piaţa locală au vizat cei doi dealeri Dacia-Renault aiIPSO, cel din Otopeni fiind preluat de grupul israelian New Kopelşi transformat în centru Opel, iar cel din Ploieşti de dealerulRenault-Nissan Serus, cel mai mare din Capitală, tranzacţiievaluate la câteva milioane de euro.

Vânzările de autovehicule au înregistrat oscădere de aproape 19% în 2010, potrivit statisticilor AsociaţieiProducătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), la aproape120.000 de unităţi, ritmul de scădere fiind de aproape trei ori maimic decât cel înregistrat în 2009.

În total, la finele anului trecut 17 mărci auînregistrat un rezultat pozitiv al vânzărilor în întreg 2010, întimp ce la nivelul lunii decembrie, 21 de branduri auto punctau ocreştere faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce lafinele lui 2009 nicio marcă auto prezentăpe piaţa locală nu a înregistrat un rezultatpozitiv.

Volkswagen, Renault, Skoda şi Opel suntmărcile care au urcat în Top 10 cele mai bine vândute, în timp ceHyundai şi Fiat au coborât în top. Singurul brand care a ieşit dintop a fost Kia care a fost înlocuit de Chevrolet, marcă ce a intratdirect pe locul şapte.

Vânzările Fiat au înregistrat anul trecut undeclin de aproape 50%, la 2.600 de autoturisme, potrivit datelorAPIA, în timp ce pe segmentul de vehicule comerciale scăderea afost de aproape 40%, la 1.000 deutilitare.

Anul trecut AutoItalia a semnat un contract cuMercadia, compania omului de afaceri Dinu Patriciu, carecontrolează lanţul de magazine Mic.ro, un contract prin care valivra 2.000 de vehicule comerciale FiatDucato.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO