Mediafax.biz Exclusiv

Marisa Drew, Credit Suisse: RCS&RDS va găsi finanţare, dar costul ar putea fi mai mare

Marisa Drew, Credit Suisse: RCS&RDS va găsi finanţare, dar costul ar putea fi mai mare

Autor: Adrian Seceleanu

12.03.2012, 19:33 1128

RCS&RDS, companie înfiinţată şi controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari dinOradea, are de rostogolit în acest an datorii de aproximativ 350 mil. $, potrivit datelor dintr-un raport din 2010 al agenţiei de rating Standard and Poor's. Compania nu a publicat de atunci date actualizate despre datoriile scadente în acest an. Credit Suisse a aranjat la finele anului trecut un împrumut cu o valoare maximă de 300 mil. euro, cu o maturitate de 5 ani, din care operatorul a tras deja 200 mil. euro. BCR a acordat 100 mil. euro, CEC - 25 mil. euro, iar Credit Suisse75 mil. euro la o dobândă ce depăşeşte 5% la euro, potrivit unor surse din piaţă.

Va fi mai scumpă finanţarea pentru operatorii de cablu din estul Europei faţă de cei din vest?

"Punând lucrurile în balanţă, cred că o companie care are operaţiuni în Europa Centrală şi de Est va avea de înfruntat mai multe provocări pentru a obţine o finanţare decât o alta care îşi desfăşoară activitatea în vestul Europei. Acest lucru se întâmplă pentru că atunci când investitorii sunt prudenţi cu toate pieţele, ei au tendinţa să aibă o privire mai conservatoare asupra pieţelor în curs de dezvoltare. Istoria arată însă că operatorii de cablu sau telefonie mobilă sunt rezistenţi la asemenea condiţii şi de aceea ei par să fie capabili întotdeauna să gasească într-un fel sau altul capital", a spus Marisa Drew pentru ZF.

"Cred că finanţarea va exista pentru RCS& RDS, dar este de aşteptat ca ea să fie oarecum mai scumpă dacă nu va exista o îmbunătăţire a situaţiei de pe pieţe, în condiţiile în care investitorii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu implicaţiile crizei zonei euro solicitând dobânzi mai mari."

Deci, dacă RCS&RDS va plăti dobânzi mai mari decât în trecut pentru finanţare, motivele trebuie căutate în situaţia de pe pieţe şi nu în rezultatele companiei?

"Da, este corect. Dacă ne uităm la ce nivel se tranzacţionează obligaţiunile suverane sau cele din sectorul telecom (PTT), investitorii vor lua ca etalon aceste credite şi apoi vor aplica un discount la aceste niveluri pentru un credit acordat unei corporaţii ca RCS&RDS."

RCS&RDS, operator de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă are venituri anuale de peste 400 mil. euro numai în România, dar mai are operaţiuni în Ungaria, Slovacia,Cehia,Croaţia,Serbia, Italia şi Spania.

Care vor fi deci indicatorii luaţi în calcul la finanţare?

"Având în vedere teritoriul extins acoperit de RCS&RDS, situaţia este mai difuză, iar investitorii se vor uita la indicatorii pentru toate ţările în care operatorul are operaţiuni ca un ghid pentru determinarea preţului potrivit pentru finanţarea operatorului", a declarat Marisa Drew.

Este de aşteptat ca din start un operator din această regiune să aibă dificultăţi mai mari în a găsi finanţare prin comparaţie cu o companie din Vest? "Cred că răspunsul este da, cel puţin până la un punct", spune Marisa Drew. "Problema care tinde să apară în pieţele emergente precum Europa Centrală şi de Est este că atunci când investitorii încep să devină nervoşi în legătură cu evoluţia pieţelor în general atunci, în general, primul lucru pe care tind să îl facă este să vândă ceea ce îi leagă de pieţele emergente pe care consideră mai riscante. Şi încep să mute capitalul în ceea ce ei percep a fi credite sau geografii mai sigure. Deci cred că Europa Centrală şi de Est are potenţialul de a suferi până la un punct din acest motiv. Prima întrebare pe care investitorii şi-o pun este - cu toate măsurile de austeritate care vor trebui să fie pusă în practică pentru restructurarea zonei euro - cât de mult va fi afectată <<economia consumer>>? Cu toţii iubim cablul pentru că este o industrie rezistentă la crize, dar - în acelaşi timp, când o companie se află într-un mediu caracterizat de un venit mic pe cap de abonat (ARPU) atunci cred că îngrijorarea din comunitatea investitorilor ar putea fi că în aceste geografii ar putea fi, potenţial, mult mai expuse la impactul unor programe de austeritate decât Vestul Europei, unde veniturile sunt mai mari".

Totuşi, analizele făcute de investitori variază de la caz la caz, iar finanţarea obţinută anul trecut de RCS&RDS arată că operatorul din România poate atrage finanţare la costuri "atractive", a spus Drew. "Vestea bună este că în toamna trecută, când condiţiile de pe pieţele financiare erau foarte dificile, Credit Suisse a ajutat compania să obţină finanţare printr-un împrumut sindicalizat. Faptul că RCS&RDS a fost capabilă să obţină capital la un preţ foarte atractiv demonstrează că operatorii de cablu cu rezultate solide au acces la pieţe chiar şi în condiţii foarte dificile".

Anul trecut, RCS&RDS a avut, potrivit unor estimări, afaceri de peste 800 mil. $. Singurele informaţii disponibile pentru toate operaţiunile sunt pe anul 2009, când afacerile totale erau de peste 710 mil. dolari (507 mil. euro), cu un profit operaţional (EBITDA) de 274 mil. dolari (200 mil. euro).

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor din România, la 31 decembrie 2010 compania RCS&RDS avea datorii totale de 762 mil. euro, faţă de 564 mil. euro la 31 decembrie 2009 şi 566 mil. euro la 31 decembrie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO