Mediafax.biz Exclusiv

MedLife negociază două achiziţii şi are planuri să ajungă la 2.000 de angajaţi

Autor: Ioana David

10.11.2010, 17:45 17

Compania continuă şi proiectele de la zero, iarcele mai multe sunt pentru spitale. "Avem foarte multe planuri.Vorbim de Obor, unde va fi un spital de urologie, de Titan, unde vafi o hiperclinică şi o secţie de chirurgie şi de Telegraf, unde vomavea un spital cu o suprafaţă de 10.000 metri pătraţi, cu 120 depaturi şi şase săli de chirurgie" a spus Marcu într-un interviuacordat ZF.

Compania mai are un proiect de spital şi laBraşov, cu 60 de paturi. Anul acesta MedLife a cumpărat cu 3,5mil.

euro un pachet de 80% din Policlinica deDiagnostic Rapid din Braşov, care include o clinică şi douălaboratoare.

Poate lua credite de 40 mil.euro

În ultima perioadă firmele din domeniulmedical privat au devenit extrem de agresive în extindere,impulsionate şi de faptul că industria se menţine pe creştere înpofida declinului economic general.

Potrivit datelor centralizate de ZF lamijlocul anului, principalii operatori din domeniu au anunţatproiecte de peste 150 mil. euro în unităţi medicale, dintre carepeste 70 mil. euro numai anul acesta. În total s-au anunţat peste13 clinici anul acesta, dar planurile pentru spitale care se întindpână în 2011 sunt în număr de şapte.

MedLife este cel mai mare jucător din piaţaserviciilor medicale private după cifra de afaceri, iar anul acestaar putea ajunge la 38 mil. euro, în timp ce EBITDA s-ar situa la 7mil. euro, potrivit estimărilor companiei. Compania a anunţatrecent că urmează să dezvolte un spital de pediatrie într-o clădireachi ziţionată în zona Băneasa, într-o tran zacţie de 7 mil. euro.MedLife a semnat deja acordul, iar unitatea urmează să devinăoperaţională în mai 2011.

Mihai Marcu nu a dorit să precizeze de la cinea cumpărat imobilul şi a spus doar că este vorba de mai multepersoane fizice şi juridice. Clădirea are o suprafaţă de 5.200 mp,iar iniţial a fost proiectată pentru birouri. Gradul de ocupareeste estimat la 50% în 2011, iar veniturile la circa 2 mil. euro.Unitatea este proiectată să genereze maximum 8 mil.euro.

Pentru susţinerea investiţiilor compa nia aangajat de la bănci credite de 15 mil. euro, din care a utilizatdoar 6 mil.

euro. Peste această sumă, firma mai poateîmprumuta încă 40 mil. euro.

Ajunge la 2.000 deangajaţi

În prezent, MedLife este cel mai mareangajator din industrie, cu un efectiv de 1.500 de oameni. Anulviitor, după finalizarea investiţiilor, compania va ajunge la 2.000de angajaţi, din care 80% reprezintă personalulmedical.

În ceea ce priveşte veniturile din ultimaperioadă, şeful MedLife spune că a observat o variaţie puternică aîncasărilor de la o săptămână la alta, fenomen care nu a fostvizibil până acum. "Săptămâna trecută a fost una dintre cele maibune săptămâni istorice.Acum două săptămâni a fost una dintre celemai proaste perioade istorice. Piaţa nu mai e constantă,reacţionează ciudat şi nu nu înţeleg".

Acţionarul Medlife spune că a sesizat acestlucru după mai - iunie. Compania a făcut primul pas anul acesta peun nou segment de business prin deschiderea primelor unităţi PharmaLife, care în prezent numără patru unităţi. Farmaciile operează încadrul clinicilor, iar planul este să extindă reţeaua în toateunităţile. Potrivit lui Marcu, afacerea cu farmacii "merge foartebine". Anul viitor reţeaua ar putea genera venituri de peste 3 mil.euro.

Anul trecut în acţionariatul MedLife a intratun fond de investiţii al Société Générale care a preluat 36% dinacţiuni într-o tranzacţie de circa 20 mil.euro. Familia Marcu apăstrat controlul, iar din acţionariat mai face parte şi IFC(divizia de investiţii a Băncii Mondiale).

"Nu ne gândim să mai vindem în firmă. Nuexcludem o eventuală listare, dar depindem de piaţă. La un momentdat eram foarte aproape, dar am spus să mai aşteptăm un an, apoiîncă unul să-şi revină, dar văd că lucrurile merg mai prost", a maispus Marcu.

"Săptămâna trecută a fost una dintre cele maibune săptămâni istorice. Acum două săptămâni a fost una dintre celemai proaste perioade istorice. Piaţa nu mai e constantă,reacţionează ciudat şi nu înţeleg",Mihai Marcu acţionar al MedLife.

Istoria MedLife începeîntr-un apartament

MedLife a fost înfiinţată în 1996 de cătremedicul pediatru Mihaela Cristescu, după ce a cumpărat unapartament pe care l-a transformat într-o policlinică în carelucrau patru doctori şi o asistentă.

Ulterior, la conducerea companiei a venitMihai Marcu care a început extinderea şi a dus compania la nivelulla care se află astăzi. Ca şi cifră de afaceri, companie este celmai mare jucător pe o piaţă de aproximativ 400 mil. euro pe careconcurează cu Medicover, Centrul Medical Unirea, Sanador, Medsana,Gral, Romar, Polisano, Anima.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO