Mediafax.biz Exclusiv

PD-L i-a scos pe Enache Jiru şi Şerban Pop din Consiliul de Administraţie al CEC Bank

PD-L i-a scos pe Enache Jiru şi Şerban Pop din Consiliul de Administraţie al CEC Bank

Autor: Razvan Voican

13.12.2010, 19:35 378

EnacheJiru şi Şerban Pop, doi foşti demnitari cu funcţii importante înguvernul PSD condus de Adrian Năstase, au fost retraşi dinfuncţiile de membri ai Consiliului de Administraţie al băncii destat CEC Bank, fiind înlocuiţi cu doi oficiali de la MinisterulFinanţelor şi respectiv de la Ministerul Muncii, agreaţi de PD-L,principalul partid de guvernământ.

Jiru, fost secretar de stat în MinisterulFinanţelor şi pentru scurtă vreme preşedinte al CEC susţinut deguvernul PSD, a intrat în Consiliul de Administraţie al CEC în2009, tot cu sprijinul PSD care se afla la vremea respectivă laguvernare alături de PD-L.

Mircea Geoană, fost preşedinte al PSD, aîncercat să-l impună chiar ca preşedinte al CEC, în locul lui RaduGheţea, însă PD-L s-a opus, menţinerea lui Gheţea fiind încurajatăpublic şi de Banca Naţională. În cele din urmă, PSD a obţinutpentru Jiru postul de membru al CA al CEC Bank, post pe care l-apăstrat şi după ce PSD a ieşit de la guvernare, în toamna lui 2009.Însă nu pe termen nedeterminat, pentru că după circa un anMinisterul Finanţelor care reprezintă statul ca unic acţionar şieste controlat de PD-L a hotărât să-l schimbe din funcţie. Laînceputul lui 2009, Jiru fusese numit de premierul Emil Boc laconducerea comisiei de selecţie a administratorului FonduluiProprietatea, în locul lui SebastianVlădescu.

Şerban Pop, fostul şef de cabinet alministrului de finanţe Mihai Tănăsescu din guvernul Năstase, s-adovedit un apropiat al cercurilor financiare şi politice indiferentde culoarea partidelor de guvernământ. El a fost membru al CA alCEC Bank şi pe vremea când era la guvernare PNL, a ocupat şifuncţia de vicepreşedinte al ANAF până la începutul lui 2009. Şi-apăstrat postul de la CEC şi după ce PD-L a preluat controlulguvernării în toamna lui 2009, până recent când a fost retras dinfuncţia de administrator.

În Consiliul de Administraţie al băncii destat care numără în prezent nu mai puţin de 11 locuri, au intratDragoş Bănescu, secretarul general al Ministerului Finanţelor, şiValentin Mavrodin, directorul Direcţiei trezorerie din MinisterulMuncii.

Bănescu, 39 de ani, a primit funcţia desecretar general al Finanţelor în luna septembrie, fiind adus denoul ministru Gheorghe Ialomiţianu de la secţia Braşov a GărziiFinanciare. El l-a înlocuit pe Ioan Nicolescu, care ocupa acestpost din 1997.

Membrii actuali ai CA al CEC Bank sunt: RaduGheţea, preşedintele băncii, Gheorghe Carabasan,prim-vicepreşedinte, vicepreşedinţii Cristian Tudorancea şi MihaelaPopa, Ciprian Badea, directorul Direcţ iei juridice din Finanţe,Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Finanţe, Mihai Vătăşoiu,vicepreşedinte al ANAF, Ene Dinga, care a deţinut în ultimii animai multe funcţii guvernamentale, Gheorghe Pogea, fost ministru alfinanţelor din PD-L, Dragoş Bănescu, secretar general în Finanţe şiValentin Mavrodin, director în MinisterulMuncii.

În condiţiile în care CEC a rămas principalainstituţie de credit cu capital de stat, orice schimbare de guvernajunsese să se reflecte şi în modificări ale echipelor de conducereale băncii.

Totuşi, anul trecut BNR a criticat publicaceastă intervenţie a politicului, astfel că managementul CEC Banka rămas neschimbat în pofida presiunilor exercitate de PSD înperioada în care a intrat la guvernare, iar diferitele numiri peconsiderente politice au fost limitate la componenţa Consiliului deAdministraţie. În prezent, CA reflectă practic opţiunile PD-L,principalul partid de guvernă mânt.

În contextul crizei, guvernul a tot vehiculatideea stimulării creditului prin intermediul băncii de stat, însănu a reuşit să găsească o modalitate de majorare substanţ ială acapitalului care să fie acceptată de Comisia Europeană. Din actualaechipă de conducere executivă a băncii cel mai vechi estevicepreşedintele Cristian Tudorancea, care a fost adus în 2005 dela Raiffeisen de către fostul preşedinte al CEC EugenRădulescu.

Radu Gheţea conduce CEC Bank din 2007 şi aavut libertatea să îi aleagă pe ceilalţi trei executivi - GheorgheCarabasan, Mihaela Popa şi Mirela Iovu. La sfârşitul luniiseptembrie CEC era a opta instituţie de credit după active, cu ocotă de piaţă de 5,8%, după ce în 2009 sărise până pe locul alcincilea, cu 6,3%.

Banca a raportat pe primele nouă luni aleanului un profit brut de 89 mil. lei (echivalentul a 21,3 mil.euro), în creştere cu 62% faţă de perioada corespunzătoare a anuluitrecut. Profitul din trimestrul al treilea a fost de 25 mil. leidupă ce în perioada aprilie-iunie câştigul brut se ridicase la 49milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO