Mediafax.biz Exclusiv

Plafonul la Prima casă se consumă rapid

Autor: Liviu Chiru

24.02.2011, 20:08 21

Doar cele două bănci au în analiză peste1.200 de dosare de credit, ceea ce înseamnă că la nivelul pieţei arputea fi peste 2.000 de cereri în procesare, însă Fondul deGarantare a Creditelor pentru IMM a aprobat până acum doaraproximativ 650 de dosare.

Programul a redevenit operaţional laînceputul lunii februarie, când au fost alocate plafoanele degaranţii. Cei doi jucători cumulează un plafon de garanţii de circa100 de milioane de euro, adică jumătate din totaluldisponibil.

BRD, a doua mare bancă locală după activeledeţinute, a anunţat ieri că are în lucru 500 de dosare pentru"Prima casă".

Având în vedere că valoarea medie acreditelor ipotecare vândute prin acest program este de circa40.000 de euro, rezultă că banca a găsit deja clienţi pentrugaranţii de 20 de milioane de euro, faţă de plafonul disponibil de32 de milioane de euro.

"După estimările noastre, plafonul alocaltBRDGroupe Societe Generale se va epuiza la finalul primuluitrimestru al acestui an", spune Adrian Jantea, director depromovare şi distribuţie persoane fizice în cadrulbăncii.

BCR, cea mai mare bancă locală, anunţase laînceputul săptămânii că are în lucru peste 735 de dosare pentrucredite "Prima casă", în valoare de 30 de milioane de euro.Banca are alocat un plafonde garanţii de 64 de milioane de euro.

Ştefan Coroianu, director executiv alDirecţiei managementul produselor retail în BCR, estima că banca vavinde circa 1.500 de credite în cadrul etapei actuale a programuluiPrima casă.

Analiza se dovedeşte însă anevoioasă,numărul dosarelor ajunse pentru avizare la Fondul Naţional pentruGarantarea Creditelor pentru IMM - instituţia care administreazăplafonul de garanţii oferit de stat - fiind considerabil maimic.

"Valoarea garanţiilor acordatedin plafonul "Prima casă" pentru 2011 este de 26 de milioane deeuro", au precizat pentru ZF reprezentanţii FNGCIMM. La o valoaremedie de 40.000 de euro, rezultă că au fost aprobate 650 dedosare.

Numărul băncilor participante laprogramul "Prima casă" a rămas constant faţă de anul trecut, la 21de instituţii. Alocarea plafonului este însă polarizată. Primiicinci jucători - BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Românească şi AlphaBank - cumulează garanţii de 160 de milioane de euro, adică 80% dintotalul disponibil.

În timp ce aceşti jucători au garanţii deordinul zecilor de milioane de euro, alte şase bănci au alocateplafoane de până la un milion de euro.În ediţiile precedente, alocareaplafoanelor era revizuită trimestrial, în funcţie de activitateaderulată.

În primele două etape ale programului, BCR avândut credite de 525 de milioane de euro, în timp ce BRD - care aspart gheaţa în iulie 2009 - a ajuns la împrumuturi de 320 demilioane de euro. Cele două bănci au avut constant cele mai mariplafoane de garanţii acordate. Guvernul a alocat plafoane degaranţii de un miliard de euro în 2009 şi 700 de milioane de euroîn 2010 (din care 200 de milioane de euro au fost reportate pentruediţia 2011).

Mai multe bănci au în prezent în ofertăfinanţări ipotecare mai ieftine decât creditele "Prima casă", deşipentru acestea beneficiază de garanţia statului, deci riscul asumateste mai mic.

Din perspectiva clientului, creditele "Primacasă" au avantajul necesarului mai mic de avans (cel puţin 5% dinsumă, faţă de 25% cât cer băncile în mod obişnuit), deşi birocraţiaeste mai mare şi uneori şi costul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO