Mediafax.biz Exclusiv

Plăţile refuzate de bănci au însumat în aprilie valoarea minimă după septembrie 2008

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

20.05.2011, 17:54 134

Valoarea refuzurilor la plată cu instrumente de debit a depăşitde două ori pragul de un miliard de lei, situându-se în ultimii doiani şi jumătate în fiecare lună cu mult peste 500 de milioane delei. În septembrie 2008 băncile au respins instrumente de debit însumă de 386,8 milioane de lei.

Comparativ cu luna aprilie 2010, refuzurile la plată prininstrumente de debit au fost cu 31,4% mai mici în acest an.

Scăderea sumelor refuzate la plată prin instrumente de debit înluna aprilie a fost similară cu declinul valorii neacceptărilor debilete la ordin, care au ajuns la nivelul de 441,4 milioane delei.

În primele patru luni, plăţile prin instrumente de debitrefuzate de către bănci au însumat 2,2 miliarde de lei, fiind cupeste 25% mai mici decât sumele respinse în perioada similară deanul trecut.

Totodată, băncile au raportat în aprilie cele mai puţine cazuride refuzuri la plată la Centrala Incidentelor de Plăţi de la BNRdupă primăvara anului 2008, doar 18.948 de incidente, cu 20% maipuţine decât în martie şi cu 34% sub nivelul din aceeaşi lună din2010.

Astfel, suma medie a unui refuz la plată cu un intrument dedebit a fost în aprilie de 25.000 de lei.

Şi numărul titularilor de cont care au generat incidente deplată a scăzut semnificativ în aprilie, la 6.920 de persoane şifirme, nivelul minim înregistrat după luna iunie 2008.

Incidentele de plată produse de titularii de cont la plată potfi majore sau nu, în funcţie de motivul pentru care se refuzăplata. Exemple de incidentele de plăţi majore sunt instrumente deplată trase în descoperit de cont, cecuri emise fără autorizareatrasului sau cu dată falsă sau cărora le lipseşte o menţiuneobligatorie, cecuri circulare sau de călătorie emise "la purtător",cecuri emise de către un trăgător aflat în interdicţie bancară,cambii scontate fără a exista creanţa cedată în momentul cesiuniiacesteia.

Sumele refuzate la plată cu instrumente de debit încadrate încategoria incidentelor majore au fost de 433 milioane de lei,reprezentând 16.822 de refuzuri.

Informaţiile privind incidentele de plăţi sunt menţinute în bazade date a Centralei Incidentelor de Plăţi pe o perioadă de 7 ani dela data înscrierii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO