Mediafax.biz Exclusiv

Protestele din Egipt ar putea compromite pachete turistice de 15 mil. euro pentru români

Protestele din Egipt ar putea compromite pachete turistice de 15 mil. euro pentru români

Autor: Mirabela Tiron

31.01.2011, 19:55 30

Altfelspus, aproape 25.000 de români, cât estimau agenţiile de turism căvor atrage anul acesta prin pachetele în Egipt, ar putea găsi oalternativă la vacanţele de o săptămână din staţiunile egiptene,care costă în medie 600 de euro. Egipt este una dintre destinaţiileturistice care s-au poziţionat anul trecut în topul preferinţelorromânilor, după Grecia şi Turcia. În 2009, Egipt a atras 12,5milioane de turişti, care au adus venituri de 10,8 miliarde dedolari, contribuind cu 11% la PIB-ulţării.


Reprezentanţii direcţiei de comunicare aMinisterului Afacerilor Externe au transmis ieri că AmbasadaRomâniei de la Cairo nu a primit nicio solicitare pentru evacuaresau repatriere de la românii din Egipt, ci doar 270 de apeluri dela cetăţenii români care solicitauinformaţii.

"Am anulat zborurile charter de pe 29 ianuarieşi pe cel din 5 februarie către Sharm el Sheik şi Hurghada. Toategrupurile de turişti români au fost aduse acasă", a declarat DoinaGrigoraş, reprezentanta touroperatorului Tez Tour, care vindepachete de vacanţă în Egipt. De la începutul lunii ianuarie, TezTour a trimis săptămânal români în Sharm el Sheik şi Hurghada,avioanele având o capacitate de 186 şi respectiv 180 de locuri. Înlunile februarie şi martie, compania Tez Tour are programate 16curse charter către Hurghada şi Sharm el Sheik, potrivit datelor depe site-ul companiei.

Anul trecut, prin Tez Tour au mers în Egiptaproape 18.000 de români, potrivit Doinei Grigoraş. Şi agenţiile deturism Prestige Tours, dar şi Cocktail Holidays au vândut anultrecut sejururi cu transportul asigurat printr-o cursă chartercătre staţiunile egiptene. În total, aproape 25.000 de români aumers în staţiunile egiptene în 2010 prin intermediul curselorcharter, număr pe care operatorii din turism îl estimau şi anulacesta. Potrivit calculelor ZF, aproape 15 mil. euro ar puteapierde operatorii români din turism dacă zborurile charter spreEgipt vor fi anulate.

"Voiam să lansăm zboruri charter cătrestaţiunile din Egipt chiar în apropiere de Paşte, dar acum, cuprotestele din această ţară, ne mai gândim. Deşi în staţiunile depe litoral nu sunt probleme din cauza evenimentelor din oraşelemari, percepţia consumatorului este negativă. Mai mult, ofer taturistică este atât de mare, încât consumatorul se gândeşte imediatsă aleagă altă zonă turistică, iar alternative există", a spusMircea Vladu, proprietarul agenţiei de turism Prestige Tours, carea trimis români în Egipt de Revelion.

Traian Bădulescu, consultant independent înturism şi reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor deTurism, a declarat că având în vedere situaţia actuală din Egipt,nu mai recomandă românilor să meargă în vacanţă în destinaţiileegiptene.

"În cazul în care protestele continuă, sezonulde vară ar putea fi compromis", a declaratel.

Adriana Goicea, directorul general şi proprietara agenţiei de turism Cocktail Holidays, care are programatezboruri charter către Hurghada şi Sharm el Sheik din martie, asusţinut că dacă problemele din Egipt se vor acutiza, unele zboruriar putea fi anu late. Cu toate acestea, până în prezent niciunturist care şi-a cumpărat o vacanţă pen tru luna martie nu a sunatpentru a renunţa la pachetul turistic, potrivit luiGoicea.

"Sigur că situaţia din Egipt se va reflecta înbusinessul nostru. Încercăm să găsim alte destinaţii care să leînlocuiască pe cele din Egipt. O alternativă la un circuit înaceastă ţară ar fi un circuit în Maroc, deexemplu.

De asemenea, un sejur în Dubai, unde sunttarife bune, ar putea înlocui o vacanţă în Egipt", a spus AdrianaGoicea, care aşteaptă un grup de 15 români să se întoarcă vineridin Egipt. Ea a declarat că găsirea de noi oferte care săsuplinească vacanţele în destinaţiile egiptene este o măsură dereducere a potenţialelor pierderi cauzate de situaţia dinEgipt.

Dacă spre staţiunile Sharm el Sheik şiHurghada sunt operate curse charter, spre capitala Egiptului(Cairo) doar compania aeriană de stat Tarom are zboruri. Oficialiicompaniei aeriene nu au transmis până la închiderea ediţiei ZF câţiromâni au fost aduşi în ţară de avioanele care ajung direct laCairo. Potrivit publicaţiei Reuters, SUA, Anglia, Germania şi alteţări au introdus mai multe zboruri charter pentru evacuareaturiştilor din Egipt. De asemenea, compania naţională aeriană aIndiei a evacuat 300 de indieni din Cairo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO