Mediafax.biz Exclusiv

RBS: România este norocoasă să aibă rezerve valutare foarte mari şi să fie aproape de construirea unei rezerve bugetare

Autor: Claudia Medrega

14.11.2011, 12:59 1117

În opinia lui, cele mai vulnerabile ţări din regiune din acest punct de vedere sunt Ungaria şi Polonia.

Rezerva valutară aflată în administrarea BNR se ridica în octombrie la 32,2 mld. euro, în timp ce deţinerile străinilor de titluri de stat în lei însumau circa 2,6 mld. euro.De asemenea, rezerva acoperă de 1,6 ori datoria externă pe termen scurt.

Rezerva BNR a scăzut cu 1,4 mld. euro în octombrie, iar presiunea de pe piaţa valutară a împins euro la 4,37-4,38 lei.

"România este norocoasă să aibă atât rezerve valutare foarte mari, cât şi datorită faptului că este aproape de a încheia construirea unei rezerve bugetare, şi este mai puţin vulnerabilă în privinţa refinanţă rii datoriei publice pentru că este mai puţin dependentă de nerezidenţi", a declarat Efstathiou.

Potrivit RBS, pentru a contracarea ieşirile de capital din piaţă, banca centrală trebuie să menţină un nivel ridicat al rezervelor valutare în raport cu deţinerile de obligaţiuni ale străinilor. De asemenea, Trezoreria statului trebuie să construiască o rezervă bugetară care să-i permită să reziste fără a accesa piaţa financiară până când turbulenţele se atenuează şi costurile scad.Şi în plus Ministerul Finanţelor să prelungească maturitatea medie a obligaţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO