Mediafax.biz Exclusiv

Recuperatorul Kruk: Şi băncile mai mici încep să vândă credite cu probleme ca să se ocupe de finanţări noi

Recuperatorul Kruk: Şi băncile mai mici încep să vândă credite cu probleme ca să se ocupe de finanţări noi

Isabela Iacob, directorul general al Kruk: Externalizarea portofoliilor a fost preferată de bănci cât timp vânzările de credite noi nu s-au dezvoltat într-un ritm susţinut. Acum băncile au apetit mai mare pentru creditare şi vând mai mult pentru ca personalul transferat în ultimii doi ani în departamentele de colectare să treacă înapoi la vânzări.

Autor: Ciprian Botea

07.10.2011, 09:26 1551

Anul acesta s-a dezvoltat partea de cumpărare de portofolii de credite pentru că multe bănci care nu au vândut în 2009 şi 2010 s-au văzut nevoite să vândă acum. A existat şi presiune pentru reducerea provizioanelor, astfel că şi băncile de talie medie şi chiar mică vând din portofolii, în condiţiile în care anul trecut doar jucătorii de top zece apelau la această soluţie", a declarat Isabela Iacob, directorul general al Kruk, unul dintre principalii jucători specializaţi în recuperarea creanţelor.

Cumpărarea de portofolii de la bănci este doar o parte a activităţii firmelor de recuperare deoarece în cele mai multe cazuri portofoliul rămâne în proprietatea creditorului, iar firma de recuperare preia doar gestiunea acestuia urmând să primească un comision din încasări. În cazul preluărilor de portofolii, recuperatorii de creanţe plătesc creditorului un preţ calculat ca pondere din valoarea totală a portofoliului respectiv.

Piaţa de recuperare a creanţelor s-a ridicat anul trecut la circa 6 miliarde de lei (1,4 mld. euro), din care creanţele vândute au reprezentat numai o treime.

Anul acesta vânzările de portofolii au accelerat, astfel că numai în primele şase luni firmele de recuperare a creanţelor au cumpărat creanţe de 1,4 miliarde de lei (circa 330 milioane de euro).Băncile sunt alături de companiile de telecomunicaţii cei mai importanţi clienţi ai companiilor de recuperare.

"Externalizarea portofoliilor a fost preferată de bănci cât timp vânzările de credite noi nu s-au dezvoltat într-un ritm susţinut.Acum băncile au apetit mai mare pentru creditare şi vând mai mult pentru ca personalul transferat în ultimii doi ani în departamentele de colectare să treacă înapoi la vânzări", afirmă Iacob.

Piaţa recuperărilor de creanţe s-a dezvoltat încet în ultimii ani şi pentru că băncile şi instituţiile financiare nebancare au preferat să facă doar ajustări fine de portofolii, astfel încât să nu piardă prea mult din cota de piaţă.

Băncile vând în general credite neperformante în pachete de câteva zeci de milioane de euro, dar mărimea acestora poate ajunge şi la 100 milioane de euro.

Iacob spune că firma pe care o conduce a preluat anul acesta şi portofolii de 80-100 milioane de euro.

De obicei sunt vândute creditele de consum, fără garanţii reale, iar bancherii evită să cedeze creditele garantate cu ipoteci, preferând să se ocupe de recuperare fie prin departamente interne, fie prin subsidiare specializate.

Mai multe bănci şi-au înfiinţat în criză departamente specializate pentru recuperarea creanţelor unde au transferat o parte din creditele neperformante pentru a-şi curăţa bilanţurile.

"Se vând în general ceea ce numim credite negarantate: credite de consum, credite pentru achiziţia de bunuri sau carduri de credit. Băncile sunt reticente în a vinde credite ipotecare pentru că aşteptările lor de preţ nu pot fi susţinute de situaţia actuală de pe piaţă. Am putea vedea însă o deschidere a băncilor către vânzarea de credite ipotecare în viitor." Iacob spune că portofoliile de credite de consum sunt preluate de la bănci, în medie, la 5%-8% din valoarea nominală, dar în cazul creanţelor foarte vechi preţul poate să coboare până la 3% din valoarea nominală.

Gradul de colectare a creanţelor variază, în medie, între 10% şi 25%, fiind mai mic decât înainte de criză. Gradul de colectare depinde, de asemenea, în mare măsură de vechimea portofoliului."Gradul de colectare depinde de vechimea restanţei, de valoarea medie a creditului, dar şi de scoringul aplicat de bancă în momentul acordării creditului. Creditele de valoare mai mică sunt recuperate mai uşor", a declarat Iacob.

Ea spune că perioada în care se recuperează un credit variază între trei şi patru luni în cazul acordurilor amiabile, dar poate ajunge până la un an în cazul în care recuperarea are loc în instanţă. Peste 90% din sumele colectate sunt recuperate pe cale amiabilă, susţine Iacob.

"Pornim de la premisa că oamenii sunt bine intenţionaţi, dar că s-ar putea să aibă o problemă financiară. Semnăm aranjamente de plată care să ţină cont de veniturile actuale ale debitorului şi stabilim o rată lunară care să ţină cont de aceste venituri. Aranjamentele se pot întinde pe câţiva ani." Kruk a gestionat şi cumpărat la nivelul anului trecut portofolii de creanţe de circa 2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că deţine o cotă de piaţă de circa 30%.Pe piaţa managementului de creanţe cu probleme cei mai vizibili competitori ai Kruk sunt Coface sau EOS KSI.

Compania derulează în acest moment o campanie dedicată clienţilor cu probleme prin care încearcă să popularizeze soluţiile de restructurare ale companiei.

"În primul rând, prin această campanie vrem să stabilim contactul cu clienţii noştri.De multe ori aceştia nu deschid scrisorile pe care noi le trimitem şi nu răspund la telefon, astfel că nu au de unde să afle propunerile noastre", spune şefa Kruk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO