Mediafax.biz Exclusiv

Regele asfaltului, Umbrărescu, controlează doi dintre cei mai valoroşi constructori de pe piaţă

Regele asfaltului, Umbrărescu, controlează doi dintre cei mai valoroşi constructori de pe piaţă

Autor: Andreea Neferu

06.12.2011, 11:34 441

Spedition UMB, Hidroconstrucţia, Tehnostrade, Delta ACM 93 şi Euro Construct Trading 98 sunt cele mai valoroase companii de construcţii cu capital românesc, potrivit anuarului "Top 100 cele mai valoroase companii din România", realizat de ZF şi casa de investiţii Capital Partners. Toate cele cinci companii figurează pentru prima dată în acest anuar.

Prezenţa constructorilor români în anuar poate fi explicată prin marjele ridicate de profit pe care aceştia le obţin, dar şi prin contractele cu statul care le-au permis multor antreprenori să-şi majoreze businessul în perioada de criză, deşi piaţa construcţiilor a scăzut cumulat cu circa 40% în anii 2009 şi 2010, până la circa 9,5 miliarde de euro.

Umbrărescu, cel mai valoros rege

Marele "câştigător" de anul acesta este omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, prezent în topul celor mai valoroase companii româneşti cu două firme, Spedition UMB şi Tehnostrade, a căror valoare cumulată se ridică la aproape 250 de milioane de euro. De altfel, Spedition UMB este unul dintre cei mai mari constructori de pe plan local, compania fiind evaluată la circa 153 de milioane de euro în 2011.

Cu cei 43 de angajaţi, Spedition UMB a raportat anul trecut un profit net de 43,4 mil. euro şi o cifră de afaceri de 161,3 mil. euro, potrivit Ministerului de Finanţe. Cu alte cuvinte, fiecare angajat a adus companiei controlate de Dorinel Umbrărescu un milion de euro anul trecut. De altfel, Spedition UMB este singura companie deţinută de un antreprenor local care a reuşit să intre în topul celor mai profitabile 20 de companii în 2010, având o marjă de profit de circa 27% în 2010.

Spedition UMB a încasat în primele şapte luni ale anului cei mai mulţi bani de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), peste 177 de milioane de euro.

Dorinel Umbrărescu, care controlează Spedition UMB şi Tehnostrade, a câştigat în ultimele 14 luni contracte cu statul în valoare de cel puţin 530 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.Aceste contracte au fost câştigate fie pe cont propriu, fie în consorţiu cu alte companii de construcţii.

Printre lucrările finalizate de cele două firme anul acesta se numără şi reabilitarea unor drumuri naţionale, printre care DN 15 Reghin-Topliţa, cu o lungime de 73 de kilometri. Spedition UMB este şi unul dintre constructorii autostrăzii Moara Vlăsiei- Ploieşti, dar şi al unui tronson de 9,5 kilometri din autostrada Timişoara-Lugoj.

Pe de altă parte, compania Tehnostrade a obţinut anul trecut afaceri de 99 de milioane de euro, în scădere cu circa 35% faţă de anul anterior. Tot anul trecut compania a obţinut un profit net de 23 de milioane de euro, faţă de 37,5 milioane de euro în 2009.

Hidroconstrucţia, cel mai mare în funcţie de afaceri

Hidroconstrucţia, cel mai mare constructor român după cifra de afaceri în anul 2010, este evaluată în prezent la circa 100,2 milioane de euro, în primul an în care figurează în topul celor mai valoroase companii de pe piaţa locală.

Firma a consemnat anul trecut afaceri de 977,2 mil. lei, circa 232,1 mil. euro, în scădere cu aproape 13% (calculat în lei - n. red.) faţă de anul precedent. Chiar dacă businessul a scăzut în 2010, Hidroconstrucţia a avut un profit de 11,2 milioane de euro, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor de la Ministerul Finanţelor.

Compania estima în prima parte a lui 2011 că anul acesta va înregistra afaceri şi profit similare celor din 2010.

După ce o serie de constructori români precum Romstrade sau Delta ACM 93 au intrat pe piaţa irakiană, şi Hidroconstrucţia analiza în primăvara lui 2011 posibilitatea de a ajunge prin contracte în Orientul Mijlociu, în măsura identificării unor condiţii de stabilitate politică şi economică.

Delta ACM cu ochii pe Irak

Compania Delta Antrepriză de Construcţii şi Montaj 93 (Delta ACM 93) este evaluată la circa 90,5 milioane de euro, firma controlată de omul de afaceri Florea Diaconu fiind unul dintre cei mai mari zece constructori cu acţionariat românesc.

Printre cele mai recente proiecte câştigate de Delta ACM în ţară se numără lucrările de întreţinere şi administrare a străzilor din Bucureşti pe o perioadă de patru ani.

Contractul are o valoare de 194,8 milioane de lei (46,4 milioane de euro) şi a fost adjudecat în consorţiu cu firmele Eurovia-Construct International, Drum Concept şi Global Service Proiect. De asemenea, Delta ACM mai construieşte în Capitală, alături de firmele Astaldi, FCC Construccion şi AB Construct, tronsonul de metrou Râul Doamnei-Eroilor, al cărui cost se ridică la 215 milioane de euro.

Firma va mai reabilita, în consorţiu cu alte companii, drumurile judeţene şi locale din judeţele Tulcea, Galaţi, Sălaj şi Satu Mare, valoarea acestor lucrări ridicându-se la circa 208 milioane de euro.

Delta ACM a ieşit anul acesta şi pe pieţele externe, mai exact în Irak, unde a câştigat deja construcţia unei autostrăzi de 20,6 kilometri, contract în valoare de 66,7 milioane de dolari.

Restaurante şi construcţii

Constructorul Euro Construct Trading 98, deţinut de Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu, este evaluat la circa 83,5 milioane de euro. Cei doi oameni de afaceri care controlează firma Euro Construct Trading 98 sunt şi patronii restaurantelor Golden Blitz din Capitală, frecventate şi de preşedintele Traian Băsescu.

Euro Construct Trading 98 se numără printre cele mai mari companii de construcţii cu acţionariat românesc, înregistrând anul trecut afaceri de 64,3 milioane de euro şi un profit de 19,4 milioane de euro.

Printre cele mai recente contracte ale Euro Construct Trading 98 se numără şi două proiecte importante de reabilitare de cale ferată, firma reuşind pentru prima oară să-şi adjudece lucrări de acest tip.

Astfel, compania a câştigat alături de Astaldi (Italia), Swietelsky (Austria), Alstom (Franţa) şi Dafora (controlată de Gheorghe Călburean) proiectul de reabilitare a tronsonului de cale ferată Frontieră-Curtici-Arad, în valoare de 248,2 milioane de euro.

Euro Construct Trading 98 este una dintre companiile care construiesc autostrada Moara Vlăsiei-Ploieşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO