Mediafax.biz Exclusiv

Dealerii auto nu mai au stocuri

S-au temut să rămână cu maşinile pe stoc şi au vândut doar 10.000 de unităţi în octombrie

Autor: Bogdan Alecu

10.11.2010, 18:25 17

"Mulţi dealeri şi importatori şi-au epuizatstocurile şi lucrează pe bază de comenzi, pentru a nu mai avea baniblocaţi şi a reduce astfel costurile. În plus, o parte din clienţiau aşteptat luna noiembrie pentru a achiziţiona mai ieftinvouchere", a spus Alin Tapalagă, şeful Porsche Inter Auto, diviziade retail a Porsche România, cel mai mare jucător de pe piaţa deprofil.

Evoluţia vânzărilor de maşini va continua înformă de "W" şi în lunile următoare, consideră şeful PIA, estimândun volum de aproximativ 10.000 de maşini şi în luna noiembrie, ceeace ar însemna o creştere de până în cinciprocente.

Stocuriledealerilor auto nu au acoperit cererea de maşini din lunaoctombrie, potrivit principalilor jucători din piaţă, ceea ce a dusla o stagnare a vânzărilor luna trecută faţă de perioada similară aanului trecut, la 10.000 de maşini, în condiţiile în carepotenţialul pieţei era de peste 12.000 demaşini.

Astfel, dealerii audorit să nu rişte să rămână cu stocuri mari după data de 24noiembrie, atunci când expiră valabilitatea tichetelor "Rabla", încondiţiile în care următorul program începe la 1 februarie anulviitor.

Între timp, dealerii trebuie să refacă toatecalculele în condiţiile în care programul Rabla a fost prelungitpână în ianuarie 2011.

"Pentru prima dată de la începutul crizei,clienţii nu mai întreabă în primul rând de discount, ci dacă maisunt ma şini pe stoc. Mulţi dealeri şi importatori şi-au epuizatstocurile şi lucrează acum pe bază de comenzi, pentru a nu mai aveabanii blocaţi şi a reduce astfel costurile", a spus Alin Tapalagă,şeful Porsche Inter Auto (PIA), divizia de retail a PorscheRomânia, cel mai mare jucător de pe piaţa de profil. În acestecondiţii, aceştia au livrat în luna octombrie aproximativ 10.400 demaşini, valoare similară cu cea de anul trecut, dar sub estimărilede luna trecută, care anunţau pentru finalul programului de casarevolume de peste 12-13.000 de unităţi.

"Mulţi dealeri au intrat în panică şi suntfoarte atenţi la stocuri. Din acest motiv, mulţi preferă să lucrezeacum numai pe bază de comandă pentru a nu mai bloca bani şi a plătidobânzi băncilor", a spus Nicolae Sorescu, şeful diviziei auto agrupului Rădăcini, care deţine dealeri ai mărcilor Opel, Chevrolet, Mazda, Suzuki, Saab şi Citroën.

Voucherele au dispărut dinpiaţă

Piaţa voucherelor "s-a blocat" de ieri, odatăcu anunţul ministrului mediului Laszlo Borbely de a prelungivalabilitatea acestora. Astfel, dacă până la începutul acesteisăptămâni preţul tichetelor coborâse până la aproape de 600 de leipe fondul apropierii datei de "expirare" a acestora, acum posesorii le scot la vânzare, pentru a le creşte preţul la peste 1.000de lei.

"Majoritatea tichetelor din piaţă sunt încă lacei care le tranzacţionează şi nu la clienţii finali. S-a observatîn piaţă un declin al preţului acestora de la 1.800 de lei în varăla 600 de lei săptămâna trecută, iar de ieri acestea au dispărut",a declarat Tapalagă.

Pentru luna noiembrie şeful Porsche Inter Autoestimează o piaţă auto la peste 10.000 de unităţi, iar în decembriepuţin sub acest nivel, pe fondul sărbătorilor deiarnă.

Ministerul Mediului va prelungi valabilitateatichetelor "Rabla" 2010 de la 23 noiembrie până pe 31 ianuarie2011, în condiţiile în care în prezent pe piaţă încă setranzacţionează aproape 31.000 de vouchere.

Acestea pot fi utilizate la achiziţia a peste10.300 de maşini, echivalentul vânzărilor de autoturisme dintr-olună normală.

Este pentru prima dată când programul "Rabla"dintr-un an este prelungit în anul următor.

Rabla "fără oprire"

"Faptul că anul acesta pentru prima dată nuvom mai avea niciun «gol» între programele «Rabla» şi ştim exact căurmătorul va demara la 1 februarie reprezintă un avantaj pentrudealeri deoarece ştiu cum să-şi calculeze stocurile", a spusSorescu.

Până la data de 9 noiembrie 2010 prinprogramul pentru stimularea înnoirii parcului auto s-au distribuitcătre unităţile REMAT aproape toate cele 190.000 detichete.

Vânzările de maşini din cadrul programului auurcat până în prima săptămână a lunii noiembrie la aproape 53.600de maşini, din care 23.300, sau 41%, reprezintă modele Daciafabricate la Mioveni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO