Mediafax.biz Exclusiv

Scumpirea îngrăşămintelor chimice a făcut din Azomureş una dintre cele mai profitabile companii din România

Scumpirea îngrăşămintelor chimice a făcut din Azomureş una dintre cele mai profitabile companii din România

Autor: Adrian Cojocar, Andrei Chirileasa

18.11.2011, 11:23 220

Liderul pieţei de îngrăşăminte din România, Azomureş Târgu-Mureş (AZO), controlat de şase investitori turci, a obţinut în primele nouă luni un profit net de 288 de milioane de lei (68 mil. euro), cel mai mare din istoria companiei.

Câştigul raportat de Azomureş s-a situat peste cel raportat în aceeaşi perioadă de două dintre cele mai profitabile companii autohtone, respectiv transportatorul de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN) şi producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR).

În 2010, doar zece companii din România au avut profituri de peste 68 mil. euro.

Azomureş a devenit astfel şi una dintre cele mai valoroase companii locale, ajungând la o capitalizare de 155 mil. euro, în condiţiile în care doar de la începutul anului, acţiunile au crescut cu 170%.

Acţionarii turci, care au plătit circa 30 mil. dolari în 1998 pentru preluarea companiei, au dat lovitura vieţii lor, iar acum negociază vânzarea companiei cu elveţienii de la Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de produse agricole din Europa.

Toate astea vin la cinci ani după ce Azomureş a fost la un pas de închidere. În perioada 2004-2006, turcii au ameninţat în numeroase rânduri că vor închide combinatul, din cauză că angajaţii cereau salarii mai mari, gazele naturale se scumpeau, iar agricultorii locali nu mai primeau subvenţii de la stat şi, prin urmare, cumpărau mai puţine îngrăşăminte.

Situaţia a devenit dintr-o dată mai bună în 2008, când preţurile îngrăşămintelor chimice au crescut brusc după ce China a pus taxă pe exporturile de îngrăşăminte. Deşi ulterior preţurile au scăzut la loc, producătorii locali, Azomureş şi Interagro, au primit o gură de oxigen de la stat în toamna lui 2009, când li s-a permis să folosească doar gaze din producţia internă, mai ieftine decât coşul de gaze din producţia internă şi din import. Facilitatea a expirat în octombrie 2010, dar între timp preţul îngrăşămintelor a intrat pe un trend crescător, compensând creşterea costurilor.

Profitul s-a triplat în primele nouă luni

Câştigul Azomureş la nouă luni s-a triplat faţă de anul precedent în ciuda faptului că în primele nouă luni din 2010 compania a beneficiat de preţuri semnificativ mai coborâte la gazele naturale, care au cea mai mare pondere în totalul costurilor societăţii.

Timp de un an de zile, până la finele lunii octombrie din 2010, companiile româneşti din sectorul chimic au fost subvenţionate de stat printr-o lege care le permitea să achizi ţioneze gaze doar din producţia internă, care au un preţ de circa două ori mai redus decât cel de import.

În 2011 compania s-a aprovizionat cu gaze pe baza unui coş format atât din gaze de provenienţă externă, cât şi internă.

În trimestrul al treilea, ritmul de creştere a afacerilor Azomureş a încetinit la 27%, iar vânzările s-au ridicat la 422,6 mil. lei (aproape 100 mil. euro). În schimb, profitul net a crescut de şase ori, la 125 mil. lei (29 mil. euro). După primele nouă luni compania a atins vânzări de aproape 1,3 mld. lei (308,6 mil. euro), cu 38% mai ridicate decât în acelaşi interval din 2010.

Azomureş s-a bucurat în trimestrul trei de un context de piaţă favorabil atât pe plan mondial, cât şi intern, creşterea preţurilor la principalele produse, uree şi amoniac, contribuind la îmbunătăţirea marjelor de profit ale companiei, în ciuda preţulului mai mare cu gazele naturale, care au fost majorate în două rânduri de la începutul anului, în iulie cu 10% şi în octombrie cu încă 8%.

"Veniturile societăţii au crescut cu 69,9%. Prin prisma creşterii constante, începând cu anul 2009, a cererii de îngrăşăminte chimice şi a preţurilor de pe piaţa globală, vânzările companiei au urmat acest trend. Veniturile din vânzarea de certificate EUR (n.red. certificate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră) şi revărsarea unui provizion constituit anterior, au contribuit de asemenea la creşterea veniturilor", spun reprezentanţii Azomureş.Compania a vândut anul acesta certificate de reducere a emisiilor de gaze în valoare de 27,7 mil. euro şi a anulat provizioane care au urcat profitul companiei cu încă 51,8 mil. lei (12,1 mil. euro).

Chiar şi excluzând aceste venituri extraordinare, profitul brut al Azomureş s-ar fi cifrat în primele nouă luni la 40,5 mil. euro, adică un avans de 68% faţă de acelaşi interval din 2010, când profitul brut al Azomureş a fost de 100,2 mil. lei (24 mil. euro).

Acţiunile AZO rămân printre cele mai ieftine de pe bursă

După anunţarea rezultatelor, titlurile Azomureş au urcat pe parcursul şedinţei de vinieri cu aproape 6%, la peste 1,38 lei/unitate pentru ca mai apoi să revină la un preţ de 1,3 lei/unitate.

De la începutul anului acţiunile au adus investitorilor un randament de 170%, unul dintre cele mai mari de pe bursă.

Totuşi, raportat la profitul obţinut de companie în ultimele patru trimestre, titlurile Azomureş rămân una dintre cele mai subevaluate acţiuni de pe bursă, cu un indicator PER (multiplu de profit) de 2,45 sau de 4,88 excluzând veniturile extraordinare obţinute de companie.

Valoarea bilanţieră a Azomureş s-a dublat într-un an, depăşind la finele lunii septembrie cifra de un miliard de lei (235 mil. euro). Totodată, compania dispunea la 30 septembrie de lichidităţ i în valoare de 313,2 mil. lei (72,8 mil. euro), cifră în creştere cu 63% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010.

După ce preţurile la uree au urcat vertiginos în trimestrul al doilea, s-au menţinut în trimestrul al treilea între 460 şi 510 dolari/tonă, cu o creştere medie de 73% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

FOA Food Price Index, un indice care măsoară preţurile unui coş de produse alimentare de pe plan mondial, a scăzut cu 4% în luna octombrie, dar se află încă cu 5% peste nivelul din urmă cu un an. În septembrie, acesta înregistra o creştere anuală de 15%.

"Preţurile în scădere la cereale şi incertitudinea din mediul macroeconomic au condus la reducerea cererii în Europa. În afara Europei cererea s-a menţinut puternică", spun reprezentanţ ii Yara, cel mai mare producător de îngrăşămin te din lume, în raportul pe T3. Potrivit acestora, dacă consumul de produse alimentare va continua să crească la aceeaşi rată din ultimii ani, în 2012 va fi necesară o recoltă record de cereale cum a fost cea de anul acesta pentru ca stocurile să nu fie afectate.

Preţurile la amoniac, un alt produs important realizat de Azomureş, au urcat de la 490 de dolari/tonă la începutul trimestrului trei la 650 de dolari/tonă la finele lunii septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO